Το Παζάρι Αυλωναρίου, έχει καθιερωθεί και όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί από 6 εώς 12 Οκτωβρίου 2012. Πλήθος κόσμου επισκέπτεται το Παζάρι στο όμορφο χωριό της Εύβοιας, το Αυλωνάρι και η γουρουνοπούλα στα κάρβουνα δίνει και παίρνει.

Λίγα Λόγια για το Παζάρι Αυλωναρίου και την ιστορία του:

Οι ρίζες του βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που η διακίνηση των προϊόντων γινόταν σχεδόν αποκλειστικά στα παζάρια. Αρχικά το παζάρι γίνονταν στον οικισμό της Αγ.Θέκλης. Περίπου το 1870 μεταφέρθηκε στο Αυλωνάρι, στον περίβολο του Ναού του Αγ. Δημητρίου.

Το 1844 ο βασιλιάς Όθωνας και η Αμαλία μαζί με τον πρώτο καθηγητή Αρχαιολογίας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γερμανό Λουδοβίκο Ρόςς κατά την περιοδεία στην Εύβοια ,επισκέφθηκαν το Αυλωνάρι. Στα 1848 ο Λ.Ρόςς έγραψε τις εντυπώσεις του.¨

“….Επισκεφθήκαμε πρώτα μία μεγάλη εκκλησία: της Αγίας Θέκλας απέναντι από το Αυλωνάρι , από την άλλη μεριά της ποταμιάς. Εδώ πριν λίγες ημέρες είχε γίνει εμποροπανήγυρη κι ήταν ακόμη αχάλαστες οι παράγκες…”. Tο παζάρι γίνεται κάθε χρόνο, η μόνη διακοπή που έχει στα τόσα χρόνια είναι την περίοδο της Κατοχής. Μέχρι το 1960 γινόταν στον περίβολο του Αγίου Δημητρίου και από το 1961 σε ιδιόκτητο κοινοτικό χώρο. Στο παζάρι είχαμε κάθε χρόνο συγκέντρωση αξιόλογων ντόπιων και ξένων λαϊκών μουσικών και οργανοπαιχτών. Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με το παζάρι ,ήταν ο λαουτιέρης Μήτσος Κωνσταντίνου από τη Βρύση που με την κομπανία του προσέφερε κέφι στο παζάρι πάνω από 35 χρόνια. Έκτοτε λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία έως και σήμερα, παρουσιάζοντας μία δυναμική συνεχώς αυξανόμενη με μικροπωλητές και εμπόρούς από όλη την Ελλάδα , με αριθμό επισκεπτών περίπου στους 30.000 και διαρκεί από 6 έως 14 Οκτωβρίου. Το παζάρι Αυλωναρίου είναι γνωστό και ως “εμποροπανήγυρις της Αγίας Θέκλας “.

Σήμερα εκτός του οικονομικού ενδιαφέροντος που έχει, αποτελεί και αξιόλογο λαογραφικό στοιχείο για το Δήμο.

Ευχαριστούμε θερμά το Facebook Group AVLONARI,such a lovely place για τις πληροφορίες που μας έδωσε.