Για το νέο Μουσείο της Αρέθουσας καταθέτει την προσωπική του άποψη ο Δρ Κωνσταντίνος Δ. Πολίτης, ο οποίος είναι αρχαιολόγος, ιστορικός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Πολίτη:

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 24 Μαΐου έλαβα τη δεύτερη δόση του εμβολίου μου Covid-19 και χωρίς δισταγμό αλλά με μεγάλο ενθουσιασμό πήγα κατευθείαν να δω το αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλκίδα, που άνοιξε πρόσφατα στο γνωστό ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο του 19ου αιώνα, και φέρει την ονομασία «Αρέθουσα» από τη νύμφη της αρχαιότητας.

Τα εγκαίνια έγιναν το απόγευμα της Κυριακής 23 Μαΐου 2021 με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Δρ. Λίνας Μενδώνη, της Εφόρου Αρχαιοτήτων της Εύβοιας Δρ. Αγγελικής Σίμωση και άλλων εκπροσώπων φορέων και θεσμών, όπως ο Φάνης Σπανός, ό Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, και η Έλενα Βάκα, Δήμαρχος της Χαλκίδας. Πολλοί ντόπιοι, όπως εγώ, θα ήθελαν να είναι παρόντες, αλλά, λόγω των μέτρων για την πανδημία Covid-19, αυτό δεν ήταν δυνατό.

Η πρώτη μου επίσκεψη στη νέα έκθεση ήταν σχεδόν ιδιωτική. Καλωσορίστηκα θερμά από το προσωπικό του μουσείου που γνωρίζω καλά. Από την πρώτη κιόλας ματιά οι προσδοκίες μου ξεπεράστηκαν!

Έχουμε εν τέλει ένα μεγάλο κτίριο-μνημείο για να δείξουμε την πλούσια κληρονομιά της πόλης μας. Όλες οι εποχές είναι εκεί! Η έκθεση είναι σύγχρονη, θεματική κυρίως παρά χρονολογική.

Περιλαμβάνει θεματικές πολιτικής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και θρησκείας. Οι ενημερωτικές πινακίδες, τα πάνελ και οι λεζάντες στα ελληνικά και στα αγγλικά είναι σύντομες και πολύ ενημερωτικές. Οι προθήκες της έκθεσης, ο φωτισμός και η παρουσίαση των αντικειμένων είναι πολύ επαγγελματικές. Ανησυχώ μόνο για ορισμένα αντικείμενα που μπορούν να αγγιχτούν εύκολα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά, έστω και ακούσια.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο μοναδικός μανδύας 3.000 ετών, που ανακαλύφθηκε στο Ηρώο, στο Λευκαντί, ο οποίος εμφανίζεται δημόσια μετά από μισό αιώνα συντήρησης και μελέτης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η μαρμάρινη πλάκα του 12ου αιώνα, που απεικονίζει την ιστορία της ανάβασης του «βασιλέως» Αλεξάνδρου. Εντυπωσιάζουν τα όμορφα κλασικά γλυπτά, τα κεραμικά, τα ψηφιδωτά και άλλα χειροτεχνήματα από την ένδοξη αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή περίοδο της Χαλκίδας. Αλλά με εξέπληξαν ευχάριστα τα πολλά αντικείμενα από τη βυζαντινή, την ενετική και την οθωμανική περίοδο, απουσιάζουν μόνο δείγματα από κράνη και πανοπλίες της πόλης μας, που τώρα βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

Αυτό θα δώσει στο κοινό μια ισορροπημένη κατανόηση της μεσαιωνικής φάσης της πόλης μας (τότε λεγόταν Egrippos ή Negroponte ή Eğriboz), όταν ήταν στρατηγικό κέντρο του Αιγαίου και κλειδί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όλα αυτά τα συναρπαστικά αντικείμενα από το παρελθόν, που τώρα στεγάζονται σε ένα πρώην εργοστάσιο, κάνουν το μουσείο ένα πραγματικό μνημείο της κληρονομιάς της πόλης μας ανά τους αιώνες, με βάση το εμπόριο και την επινοητικότητα των ανθρώπων της.

Το σημαντικό φυλλάδιο της έκθεσης στα ελληνικά είναι από μόνο του ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Περιμένουμε με ανυπομονησία την αγγλική έκδοση και για τους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Εμείς οι Ευβοείς έχουμε πλέον ένα μουσείο που καλύπτει όλες τις περιόδους του παρελθόντος μας. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το μουσείο αυτό. Επομένως, ενθαρρύνω όλους τους συμπολίτες μας να επισπεύσουν την επίσκεψή τους στην «Αρέθουσα».

Μαζί με τον καθηγητή Γεώργιο Α. Παπαϊωάννου, μουσειολόγο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών Εγγύς Ανατολής, θα ηγηθούν οργανωμένης επίσκεψης στο μουσείο στο εγγύς μέλλον.

Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Πολίτης, Πρόεδρος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ακολουθείστε μας στο Google News