Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία έθεσε το πρόβλημα στη τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Νομαρχιακής Παράταξης, Σοφία Ντούρου:
«Στο Ν.Σ. θέσαμε επανειλημμένα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νηπ/γείο Βαθέως Αυλίδας. Στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές συνθήκες ( νοικιασμένος χώρος που προοριζόταν για κατάστημα, με τζαμαρία, χωρίς παράθυρα και εξαερισμό, χωρίς κεντρική θέρμανση, με διαχωριστικά για να διαμορφωθούν οι αίθουσες, χωρίς προαύλιο χώρο) αλλά και στους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας αφού για να αδειάσει ο βόθρος του κτιρίου, οι σωλήνες περνούν από την αίθουσα του ολοήμερου τμήματος.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις της Ν.Α., του Δήμου και της Π.Ε. Εύβοιας, ότι από το Σεπτέμβρη θα στεγάζονται σε αίθουσα βαρέως τύπου σε οικόπεδο που προβλέπεται για νηπ/γείο, τα 60 περίπου νήπια βρίσκονται σ΄ αυτό τον απαράδεκτο χώρο.
Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα νηπ/γεία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε αυτά που πρόσφατα επισκεφθήκαμε, το 1ο Νηπ/γείο, στο κέντρο της Χαλκίδας που στεγάζεται σε ένα μαγαζί και μια πυλωτή, το 2ο που ασφυκτιά σε δύο δωμάτια ενός σπιτιού, το 4ο στο ισόγειο ενός σπιτιού χωρίς αυλή και χώρο για ολοήμερο τμήμα, το 7ο που χρησιμοποιεί για αίθουσα ένα πατάρι,, το 22ο σε ένα υπόγειο, το 31ο που δεν έχει καν κτίριο και ψάχνουν απελπισμένες οι νηπ/γοί να βρουν λύση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τα 32 νηπ/γεία της Χαλκίδας τα 25 στεγάζονται σε τέτοια κτίρια. Οι ίδιες συνθήκες επικρατούν και στα 4 νηπ/γεία της Αρτάκης, τα 3 του Βασιλικού, στα Ψαχνά κ.λ.π.
Διεκδικούμε άμεση λύση. Ο λαός πληρώνει και μάλιστα ακριβά και τη μόρφωση των παιδιών του και τις πολιτικές που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Είναι η Τρίτη θητεία του κ. Μπουραντά ως Νομάρχη και με κυβέρνηση Ν.Δ. και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση παραμένει ίδια και χειροτερεύει.
Ζητάμε ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το κτιριακό πρόβλημα όλων των βαθμίδων στο νομό της Εύβοιας. Να δοθεί συνολική εικόνα για τις ενέργειες της Ν.Α. Να παρουσιαστούν τα οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ως σχολεία, ποια κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, ποια έχουν χαθεί.
Επισημαίνουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει με το πέρασμα των αρμοδιοτήτων της Παιδείας στην Τ.Α. από τον Καποδίστρια 2, την εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση από ιδιώτες των σχολείων που χτίζονται με ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα). Τα σχολεία δεν είναι υπόθεση που λύνεται με «προσωπικές ενέργειες» βουλευτών ή εκπροσώπων της Τ.Α. και ντιρεκτίβες της Ε.Ε. αλλά με κεντρικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες. Άρα χρειάζεται άλλη πολιτική που θα αναδείξει το αίτημα για Δημόσια, Δωρεάν, Ενιαία Εκπαίδευση.
Καλούμε τους γονείς και τους εκπ/κούς σε πολύμορφες κινητοποιήσεις«.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019