Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων-Μεσσαπίων «ΤΑΝΑΪΣ», με σχετική ανακοίνωση του, δηλώνει την δυσφορία του για την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής, στο θέμα του αποχαρακτηρισμού περιοχών στα Μεσσάπια, από μεταλλευτικές ζώνες και την περιβαλλοντική καταστροφή που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή.

Στο όνομα της ανάπτυξης εξαπολύεται συντονισμένη επίθεση στο ελληνικό τοπίο, τη φύση, την ποιότητα ζωής, στην αειφορία, στην προκοπή και στο μέλλον αυτού του τόπου, προσφέροντας ελάχιστες θέσεις εργασίας για φθηνούς και εξαθλιωμένους εργάτες στην εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Στερώντας από τον τόπο μας κάθε δυνατότητα να ασχοληθούμε με τον τουρισμό, την γεωργία, αφαιρώντας πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, σε μια εποχή κατάρρευσης, που όλοι επιστρέφουν στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία).

Αγαπητοί συμπολίτες είναι καιρός το βόλεμα και η πελατειακή λογική να μπουν δια παντός στο ντουλάπι του θλιβερού παρελθόντος.

Το ρουσφέτι, οι δεσμεύσεις, οι υποσχέσεις, «οι φίλοι και οι κουμπάροι» αδρανοποιούν την όποια ατομική και συλλογική πρωτοβουλία για κάτι καινούργιο και διαφορετικό

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση είναι όλοι οι πολίτες στην τοπική κοινωνία να αναλάβουμε δράση και να πάρουμε αυτό που μας ανήκει.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ζούμε σε ένα προνομιούχο τόπο και πρέπει να παλέψουμε εμείς για την προστασία του.

Διότι οι άνθρωποι του δήμου μας θυμίζουν το γνωμικό:
«Βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»
 

Και εξηγούμαστε:
Σε ένα τόπο όπως η Μεσσαπία περιβαλλοντικά κατεστραμμένο, σύμφωνα με την επίσημη, άποψη του υπουργείου περιβάλλοντος, ο δήμος αυτό που έπρεπε κυρίως να πασχίσει είναι η προστασία του περιβάλλοντος, προωθώντας την απορρύπανση-αποκατάσταση και τήρηση των νόμων. Αυτό αφορά κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση.

Είναι η συγκυρία που πρέπει να τεθεί υπεύθυνα το θέμα του αποχαρακτηρισμού μεγάλων περιοχών από μεταλλευτικές ζώνες και των αντισταθμιστικών οφειλών που πρέπει να καταβληθούν στο δήμο για την καταστροφή που έχει γίνει.

Στις 20-9-12 ανακοινώθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος η έγκριση περιβαλλοντικών όρων μέχρι το 2022 για επιφανειακή εξόρυξη σιδηρονικελίου στις περιοχές δυτικού και ανατολικού Κοτρωνίου, Ρακαβετσίου, Σουρτζίου, Κατσικίζας.

Περιοχές κατεστραμμένες που τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση περιβάλλοντος.

Ο δήμος τη συγκεκριμένη μελέτη την πέρασε στα μουλωχτά.
Η επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας ζήτησε να γίνει επιτόπια έρευνα με αφορμή την αναφορά στην εισαγγελία Χαλκίδος από το σύλλογο «ΤΑΝΑΪΣ» στις 15-1-10 για το δυτικό Κοτρώνι όπου έχουμε το φαινόμενο της όξινης απορροής λόγω θειούχου μεταλλοφορίας, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Έστειλε μόνο η εταιρεία ΛΑΡΚΟ το υπ.αρ. 2059/3-7-12 έγγραφο με αρ.πρωτοκ. ΔΠΣ 33582/1592/4-7-12 όπου παραδέχονται επίσημα την ύπαρξη θειούχου μεταλλοφορίας νικελιούχου μαρκασίτη και την ΟΞΙΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗ.

Τι λένε οι επιστήμονες:
Σφράγισμα του μεταλλείου
-Κάλυψη των σωρών στείρων και των εκσκαφών
-Βιομηχανική επεξεργασία αποβλήτων.

Η όξινη απορροή μας δίνει υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων, όπως επίσης και θειικών ιόντων, τα οποία ρυπαίνουν μεγάλες εκτάσεις εδαφών, επιφανειακά και υπόγεια  υδατικά συστήματα.

Το μέλλον για τη Μεσσαπία προμηνύεται ζοφερό μιας και έρχονται νέα αφεντικά, θα γίνουν ιδιοκτήτες του τόπου μας χωρίς να αναλάβουν υποχρεώσεις για τη ζημιά που έχει γίνει.
Οι τελευταίες εγκρίσεις νομιμοποιούν όλες τις αυθαιρεσίες.
Ζητάμε να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός και να αποχαρακτηρισθούν από μεταλλευτικές ζώνες οι προστατευόμενες περιοχές.

Παρακολουθούμε το θέμα της οριστικής παραχώρησης 352 στη Δίρφυ με 10.500 στρέμματα, όπου ο δήμος νομιμοποίησε την ιδιοκτησία του Βαρδινογιάννη στον τόπο μας δίνοντας έγκριση για 380 γεωτρήσεις σε περιοχές ΝATURA 2000, ανοίγοντας το δρόμο στην καταστροφή.

Το θέμα βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ.
Αναμένουμε την απόφαση!
Ζούμε σε ένα μοναδικό όσο αφορά τη βιοποικιλότητα τόπο, από τον Πυξαριά ως την Κύμη, (GR 2420011).

Χαρακτηρισμένο σαν προστατευόμενη περιοχή. 
Ας ασχοληθούμε με τα προβλήματα του τόπου
Κανένας δεν θα μας δώσει τη λύση αν εμείς δεν ενδιαφερθούμε.
Για να μην πέφτουμε θύματα των ταρτούφων της τοπικής πολιτικής.

Διαβάστε την ανάρτηση της απόφασης στο ΥΠΕΚΑ: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σιδηρονικελίου στα μεταλλεία Δυτικού και Ανατολικού Κοτρωνίου, Ρεκαβετσίου, Σουρτζίου, Κατσίκιζας, σε χώρο συνολικής έκτασης 5.213.741,70 τ.μ., καθώς και των συνοδών αυτής έργων, που βρίσκονται στις περιοχές Δ.Δ. Κοντοδεσποτίου, Παγώντα, Κυπαρισσίου, Σταυρού και Πολιτικών Δήμου Διρφύων, Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, από την εταιρία «ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ».