Φανερά εκνευρισμένος ο Δήμαρχος Κονιστρών, Δ.Παπαναστασίου στην παρακάτω ανακοίνωσή του αναφέρεται στις απόψεις του για τον Καλλικράτη, αλλά και στα όσα του προσάπτουν για την τοποθέτησή του στο Συνέδριο της ΤΕΔΚΕ:

Με αφορμή τη διαβούλευση που γίνεται αυτό το διάστημα στην πατρίδα μας για την καθιέρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και την Νέα Αρχιτεκτονική στην Αυτοδιοίκηση, το επονομαζόμενο πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (ή ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ), έγινε στις 29/1/2010 στην Χαλκίδα έκτακτο Συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Εύβοιας (ΤΕΔΚΕ) για να εκφρασθεί η συνολική άποψη της Αυτοδιοίκησης του Νομού μας σχετικά με το θέμα αυτό. Στο Συνέδριο αυτό συμμετείχα ως σύνεδρος – όπως όλοι οι Δήμαρχοι – μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου μας της πλειοψηφιάς & της μειοψηφίας. Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο ομόφωνα είχαμε καταλήξει ότι συμφωνούμε με την συνένωση σε ισχυρούς & βιώσιμους Δήμους με κάποιες προϋποθέσεις και μάλιστα εξουσιοδοτήθηκε συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος να συντάξει σχετική ανακοίνωση που είναι η παρακάτω:

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

“ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την κυβερνητική Εξαγγελία για την διοικητική μεταρρύθμιση, την εκλογή αιρετών οργάνων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις , την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την δημιουργία νέων μεγαλύτερων Δήμων με την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, τις τάσεις, τις προτάσεις και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί από φορείς της ευρύτερης περιοχής, την συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου μας την Τετάρτη 30-12-09, θέλουμε να επισημάνουμε ότι:

 –Την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης την έχουν αποδεχτεί τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, (ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚ), η πλειοψηφία της Βουλής αλλά και η ίδια η κοινωνία. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχει γίνει μια μακρά συζήτηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση με τους φορείς της Τ.Α η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω έλλειψης των πιστώσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος.

 – Η υλοποίηση του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν πρέπει απλά να συνενώσει κάποιους όμορους γεωγραφικά Δήμους, μεταφέροντας τα υφιστάμενα προβλήματα (οικονομικά-διοικητικά – νέων αρμοδιοτήτων κλπ.),ούτε να κάνει διευθετήσεις με βάση μικροπολιτικές – προσωπικές – τοπικιστικές – παραγοντίστικες ή άλλες λογικές.

 – Συμφωνούμε κατ’ αρχήν με τη συνένωση των υπαρχόντων Δήμων σε μεγαλύτερους Δήμους με μια βασική προϋπόθεση:«Να διατηρηθούν διοικητικές δομές στους υπάρχοντες Δήμους για την εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως αυτών των απομακρυσμένων περιοχών» πράγμα που προβλέπει και το σχέδιο του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που δόθηκε για διαβούλευση .

 – Αν αυτή η δέσμευση τηρηθεί, τότε εκείνο που πρέπει να εξετασθεί, δεν είναι το εύρος και η έδρα του νέου Δήμου αλλά οι αρμοδιότητες , οι πόροι, οι υπηρεσίες που θα έχει ο νέος Δήμος και πως θα επιμερισθούν τα οποιαδήποτε είδους βάρη ( χρέη, δάνεια ) των παλαιών Δήμων στους νέους Δήμους και τους πολίτες.

 – Διότι αν δε δοθούν ευρύτερες αρμοδιότητες στους νέους Δήμους ή δεν εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι ή δε δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσιών ή δε γίνει διακανονισμός των βαρών χωρίς επιβάρυνση των πολιτών και των νέων Δήμων, τότε κάθε προσπάθεια συνένωσης σε μεγαλύτερους Δήμους, ώστε να είναι βιώσιμοι και να υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής, θα είναι εκ των προτέρων υπονομευμένη και θνησιγενής.

Οι πιο πάνω προϋποθέσεις είναι στοιχειωδώς απαραίτητες για την προοπτική των Δήμων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Οι όποιες συζητήσεις γίνονται για όρια ή έδρες, είναι αποπροσανατολιστικές, υποκρύπτουν μικροπαραταξιακά – τοπικά και προσωπικά συμφέροντα και δεν συνάδουν με την σημερινή πραγματικότητα.

Εάν δεν διασφαλιστεί και ξεκαθαριστεί το θεσμικό οικονομικό και αναπτυξιακό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι, το οποίο θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα και τη προοπτική τους, τότε δεν χρειάζεται να συζητούμε για μεταρρύθμιση. Απλά θα γίνουν συνενώσεις που θα μεγαλώσουν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Τα όρια και οι έδρες των Δήμων πιστεύουμε ότι δεν είναι το πρώτιστο σε αυτή τη φάση. Έχουν και αυτά την σημασία και τη σημειολογία τους. ( Ιστορικές αναφορές, γεωγραφική θέση, αναπτυξιακή προοπτική κλπ.). Όμως δεν πρέπει να κοιτάζουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε αυτήν την ώρα στην συζήτηση αυτή, γιατί την θεωρούμε αποπροσανατολιστική και διχαστική και, δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Δημότες μας και τους Δημότες άλλων Δήμων, με τους οποίους μπορεί αύριο να είμαστε συνδημότες.

Οι προτάσεις που θα διατυπωθούν, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη, την προηγούμενη αρνητική εμπειρία από τον Καποδίστρια Ι . Τότε δίνονταν μάχες για την διατήρηση μικρών Δήμων ή Κοινοτήτων, μόνο με τη λογική πως «θα ελεγχθούν και πως θα εκπροσωπηθούν την επόμενη μέρα».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλη ευθύνη και θα κριθούν όλοι γ’ αυτό, εάν αντιμετωπίσουμε την ενοποίηση στην λογική των μικροπολιτικών διευθετήσεων, χωρίς να προτάξουμε τον στόχο της δημιουργίας νέων ισχυρών Δήμων, που θα έχουν την δυνατότητα και θα μπορούν να παρέχουν αναβαθμισμένες ποιοτικά υπηρεσίες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, από τον Δημότη της έδρας του Δήμου, μέχρι τον Δημότη του πιο απομακρυσμένου ορεινού μικρού χωριού. ”

Στη Συνεδρίαση αυτή εξέφρασα την προσωπική μου θέση σχετικά με τις συνενώσεις των ΟΤΑ που δεν διαφέρει και πολύ από την άποψη που είχε το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς επίσης επισήμανα τα σημεία του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που θέλουν διόρθωση ή ενίσχυση. Υποστήριξα δε ότι κυρίως τα θεσμικά ζητήματα πρέπει να μας απασχολήσουν ιδιαίτερα αν θέλουμε αυτή η Μεταρρύθμιση να αλλάξει τις σχέσεις Κράτους – Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης – Πολίτη, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής του και να γίνει μοχλός Ανάπτυξης. Τέλος ανέπτυξα με επιχειρήματα αυτό που πιστεύω από το 1997, ότι πρέπει οι νέοι Δήμοι για να είναι βιώσιμοι και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους πρέπει να είναι ισχυροί & μεγάλοι πληθυσμιακά και η πεποίθηση μου αυτή δικαιώνεται με την σημερινή μεταρρύθμιση.

Αυτή η άποψη φαίνεται ότι δεν άρεσε και δεν εξυπηρετούσε τα σχέδια αυτών που με νύχια και δόντια επιδιώκουν να φτιάξουν Δήμους στα μέτρα τους, ξεκινώντας πρώτα από την έδρα και προσπαθούν μετά να δημιουργήσουν το Δήμο ανάλογα με τις συναινέσεις που μπορούν να επιτύχουν και διαδίδοντας τεράστια ψεύδη σχετικά με την μεγάλη Μεταρρύθμιση που έρχεται.

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου μας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν την τοποθέτησή μου στο Συνέδριο της ΤΕΔΚΕ, αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμά μου ως Πολίτη και Δημάρχου που εκλέχθηκε με συντριπτικό ποσοστό αλλά και ως αιρετού που υπηρετώ την Τ.Α. για 28 έτη, έχω την απαιτούμενη εμπειρία και γνωρίζω εκ των έσω τα χρόνια προβλήματα της Τ.Α., να έχω άποψη και να την εκφράζω. Θεωρούν την τοποθέτησή μου ‘’αυθαίρετη’’ και ‘’αντιδημοκρατική’’, παρά το γεγονός ότι αφ’ ενός μεν είναι σχεδόν ταυτόσημη με την άποψη που έχει διαμορφωθεί σε δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. , αφετέρου στο Συνέδριο κληθήκαμε να συμμετέχουμε ως Σύνεδροι εκφράζοντας τις απόψεις μας όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων Συνέδρων. Στην συνέχεια μου παραδίδουν μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας διότι – όπως αναφέρουν – δεν έλαβα υπόψη μου την βούληση 9 φορέων του Δήμου μας, που έχουν δηλώσει με επιστολή τους στην οποία αναφέρεται ότι δεν επιθυμούν ένα Δήμο ‘’γίγαντα’’ από την Κύμη μέχρι το Αλιβέρι.

Και έτσι εύλογα δημιουργούνται στον καθένα τα κάτωθι ερωτήματα:

Μπορεί να διατυπώνει κάποιος την άποψή του στο όνομα ενός φορέα όταν εκφράζεται σε χρόνο προγενέστερο της δημοσιοποίησης του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ;
Μπορεί να εκφράζει άποψη ‘’κάποιος ως φορέας’’ όταν αυτό δεν έχει συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση ή έστω στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και το αγνοούν ακόμα και τα μέλη του Δ.Σ.;
Είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται τα ονόματα φορέων για την δημιουργία εντυπώσεων και ξαφνικά να αποκτούν άποψη για τόσο σοβαρά θέματα, με τα οποία όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν ποτέ, αλλά ούτε καν και με τα προβλήματα του χώρου που υποτίθεται ότι εκφράζουν;
Σε κάθε περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί άποψη ενός φορέα η άποψη που διατυπώνει ένα πρόσωπο;
Είναι δυνατόν, αφού σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι έκλεισε ο κύκλος του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ι και απαιτούνται νέες συνενώσεις ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, να μιλάμε πάλι για μικρούς Δήμους ‘’νάνους’’ οι οποίοι είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά θα είναι θνησιγενείς εκ προοιμίου; 
Σε ότι δε αφορά τις επιστολές των 9 φορέων, γνωρίζω πολύ καλά τους συντάκτες , τα κίνητρά, τις επιδιώξεις και τον υποκινητή. Άλλωστε τους γνωρίζει πολύ καλά και η τοπική κοινωνία.

Σε ότι με αφορά είχα και έχω σταθερές θέσεις και αξίες διαχρονικά. Δεν υπηρέτησα και δεν σκοπεύω να υπηρετήσω την Τ.Α. με γνώμονα το προσωπικό μου συμφέρον και την πολιτική μου επιβίωση. Θα λέω πάντα τις απόψεις μου – που προκύπτουν από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά – στοχεύοντας αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου μας, την ανάπτυξη και προοπτική της περιοχής μας.

Η λειτουργία μου είναι γνωστή σε όλους και έχει αναγνωρισθεί σε Τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και μάλιστα με υψηλά ποσοστά. Επομένως δεν σκοπεύω να ακυρώσω την τιμή που μου έκαναν οι συνδημότες μου και να γίνω ο νεκροθάφτης της ανάπτυξης και βιωσιμότητας του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος 
Δημήτρης Λ. Παπαναστασίου