Bebe genie (ευφυές μωρό) είχε αποκαλέσει η Μελίνα Μερκούρη τον κ. Βενιζέλο όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε τη γνώμη της για τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Είκοσι χρόνια μετά ο κ. Βενιζέλος αρχηγός πλέον του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί με μοναδικό όπλο τη διάνοιά του να πείσει τους Έλληνες ότι το κόμμα του μπορεί να είναι πρώτο και να ξαναπαίξει ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ακούγοντας όμως πιο προσεκτικά τα λόγια του κ. Βενιζέλου θα διαπιστώσουμε ότι οι προτασιακοί τύποι που χρησιμοποιεί δεν εκφράζουν την αλήθεια αλλά την ανάγκη της εγκυρότητας των λεχθέντων. Ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνει τα νοήματα στον κόσμο παραπέμπει στους σχολαστικούς θεολόγους της Δύσης του 12ου-13ου αιώνα. Πιστεύει, όπως ο Θωμάς Ακινάτης, ο Αβελάρδος κ.λπ. στην απολυτότητα της ανθρώπινης διάνοιας η οποία υποτίθεται πως μπορεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα με λέξεις και φράσεις που δημιουργούν το αίσθημα της βεβαιότητας και της αυθεντίας.
Στην πολιτική διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, μας αποκαλύπτει ότι η συγνώμη που είπε στον Ελληνικό λαό ‘δεν είναι μία τυπική λέξη αλλά μία πολιτική πράξη που σημαίνει πολλά’ Εδώ καταλαβαίνουμε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αγνοεί πλήρως την έννοια της συγνώμης γιατί η σημασία του όρου ‘συγνώμη’ δεν έχει καμία σχέση με πολιτική πράξη. Η συγνώμη είναι μία πρώτη γνήσια κίνηση της ψυχής προς τον Θεό για την κάθαρση του εαυτού μας η οποία συνοδεύεται από πολύ σιωπή και ταπείνωση. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς οι Ορθόδοξοι γιατί είναι η παραδομένη εμπειρία των Αγίων Πατέρων μας εδώ και 2.000 χρόνια και δεν υπάρχει αμφιβολία. Η σχολαστική θεολογία της καθολικής εκκλησίας όμως μετατρέπει την εμπειρία σε φιλοσοφικό στοχασμό χρησιμοποιώντας ορολογία του αισθητού κόσμου για την ερμηνεία παντός φαινομένου με όπλο τον βερμπαλισμό ώστε να εντυπωσιάσει. Αυτό το κάνει συστηματικά ο κ. Βενιζέλος για να γεφυρώσει το χάος που υπάρχει ανάμεσα στην πραγματικότητα που δημιούργησε αυτός και το κόμμα του από τη μια και την εικόνα που έχει διαμορφώσει ο ίδιος στο μυαλό του για τα πράγματα.
Φαίνεται επομένως ότι ο κ. Βενιζέλος διακατέχεται από την ψυχολογία του ασυνειδήτως υποκριτικού τύπου ποιμένα ή του φέροντος το αγγελικό σχήμα. Θέλει να δημιουργήσει μία νέα σχολή επικοινωνίας με απηρχαιωμένα εργαλεία και χρεοκοπημένες μεθόδους. Όσο κι αν χειρίζεται άριστα τον προφορικό λόγο δεν πείθει γιατί δεν μπορεί να ταυτίσει τις πράξεις που επιτέλεσε όταν ήταν μέχρι πρόσφατα στην κυβέρνηση, με την πολιτική του σκέψη ως αρχηγός. Αυτό το χάσμα το ξέρει πολύ καλά αλλά δεν μπορεί να το καλύψει γιατί έχει έλλειψη κοσμοθεωρίας και γι’ αυτό το λόγο ρίχνει στη μάχη τα λεκτικά σχήματα υπό μορφή μιας επικής ορμής πιστεύοντας ότι θα τον διασώσουν. Μάταια όμως διότι όπως ο σχολαστικισμός κατέρρευσε με τον Γουλιέλμο Όκκαμ και τον Ισαάκ Νεύτωνα έτσι και ο κ. Βενιζέλος θα διαπιστώσει ότι τα λόγια δεν ερμηνεύουν την ουσία των πραγμάτων ούτε παρέχουν λύσεις και ο κόσμος το έχει αντιληφθεί. Αυτό το γεγονός είναι που δεν γνωρίζει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και θα εκπλαγεί. Στην Ορθόδοξη παράδοσή μας χρησιμοποιούμε την αποφατική οδό για να πούμε τι δεν είναι ο Θεός επειδή δεν μπορεί να λεχθεί το άρρητον του Θεού με ανθρώπινα λόγια. Οι σχολαστικοί της Δύσης προσπάθησαν με τον γραπτό και τον προφορικό λόγο να εξηγήσουν τα πάντα. Έτσι η λογική των λογικών της Ευρώπης βρήκε άριστο δοχείο για μετακένωση στο κεφάλι ορισμένων δικών μας που ακροβατούν επικίνδυνα ανάμεσα στην τυχαία ζαριά και στο αδιανόητο αποτέλεσμά της. Και η επιφάνεια παίρνει τη θέση της ουσίας ενώ η διακριτική εξουσία του πνεύματος ατονεί εξαιτίας μιας μετέωρης γνώσης.
Γι’ αυτό το λόγο και ο κ. Βενιζέλος αφού υπέγραψε τη φτώχεια και την εξαθλίωση των ανθρώπων έρχεται τώρα να ζητήσει από τα θύματά του με λογικά επιχειρήματα να του προσπορίσουν νέα δυνατότητα άσκησης εξουσίας. Αυτό καταγράφεται είτε ως παραφροσύνη είτε ως ‘μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι’. Θα μπορούσε, αφού θεωρείται τόσο έξυπνος και οξυδερκής να απέτρεπε την ξέφρενη πορεία της χώρας προς τον όλεθρο; Αν η απάντηση είναι ναι τότε γιατί δεν το έκανε ; Αν η απάντηση είναι όχι τότε τι ζητάει με την ακατάσχετη και κούφια λεξιλαγνεία του να μας πείσει να τον ψηφίσουμε; Σε κάθε περίπτωση δεν μπόρεσε και δεν έκανε το καλό για την Ελλάδα που θα ήταν είτε να απέτρεπε τον όλεθρο είτε να ομολογήσει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και να εξαφανιζόταν. Γι’ αυτό όπως είπε και ο κορυφαίος παιδαγωγός της Γαλλίας Φρανσουά Φενελόν πολλοί άνθρωποι θα πάνε στην κόλαση όχι για τα κακά που έκαναν αλλά για τα καλά που μπορούσαν να κάνουν και δεν τα έκαναν.

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΧΗΜΙΚΟΣ