Το βιβλίο «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» της κ. Ασημίνας Ντέλιου από τις εκδόσεις Φυλάτος αποφασίστηκε να τιμηθεί με το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2014 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν πρόσφατα από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και τη Διαχειριστική Επιτροπή του Βραβείου στον διαδικτυακό τους τόπο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ανάμεσα στην ποικιλία των παραδοσιακών φορεσιών της Ελλάδας οι φορεσιές της Βόρειας Εύβοιας έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Δεν είναι σπουδαίες μόνο γιατί φαίνεται να είναι η εξέλιξη των βυζαντινών ενδυμασιών. Δεν είναι μοναδικές γιατί τα πλούσια διακοσμημένα με φυτικά και γεωμετρικά σχήματα ρούχα, φαίνεται να έχουν σχέση με τις αρχαίες λατρείες που υπήρχαν στην περιοχή, ούτε γιατί τα μοτίβα των κεντημένων πουκαμίσων είναι σύμβολα που μεταφέρουν γονιμότητα και υγεία στη γυναίκα, με ορισμένα από αυτά όπως το τρίγωνο και το φίδι, να συναντώνται επίσης σε αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, όπως οι Αζτέκοι και οι Αιγύπτιοι. 
Δεν αξίζουν την προσοχή σας μόνο γιατί τα κοσμήματά τους έχουν τα ίδια σχήματα και σχέδια με τα ελληνιστικά και κατασκευάζονται με τις ίδιες τεχνικές. Αξίζουν να τις θαυμάσετε ως δημιουργήματα ενός λαού που παρόλο που αντιπάλευε συνέχεια με κατακτητές, με φτώχεια και με αρρώστιες είχε τη δύναμη να μεταδίδει τον πολιτισμό του στις νέες γενιές, να φοράει τα ομορφότερα ρούχα του και να γλεντάει τις μικρές χαρές της ζωής, το πανηγύρι, τον τρύγο, το αλώνισμα… 
Ένα βιβλίο για την Ελλάδα, για να εμπνευστούμε, να θυμηθούμε και να διδάξουμε τα παιδιά μας! 
Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β.Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος. 
Το βιβλίο τιμήθηκε με επιστολή από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη
κ.κ. Βαρθολομαίο, στην οποία αναφέρεται η σημασία του στην διάσωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ακολουθείστε μας στο Google News