Τη Χαλκίδα, το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Εύβοιας, που συνεισέφερε με διαπρεπείς οπλαρχηγούς αλλά και σημαντικές νίκες στον Αγώνα της Επανάστασης του 1821, επισκέφθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021 αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Δρόμοι της ιστορίας» του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής.

Μέσα από τη συνάντηση που είχαμε με την πρόεδρο της επιτροπής, τον Περιφερειάρχη μας και δημάρχους της Π.Ε. Εύβοιας μοιραστήκαμε τις συλλογικές προσπάθειες που αθόρυβα γίνονται στην Περιφέρεια μας προκειμένου να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, δήλωσε  ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα δήλωσε: «Καλοσωρίζουμε την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στη Χαλκίδα, την αρχόντισσα του Ευρίπου. Πραγματικά είναι μεγάλη μας τιμή και σας ευχαριστούμε για την ουσιαστική βοήθεια, που μας παρέχει η Επιτροπή, διότι με οδηγό εκείνους, έχουμε κάνει κι εμείς σχεδιασμό, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν, ο οποίος κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η υλοποίηση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Η δεύτερη είναι να αφήσουμε γερά αποτυπώματα, με έργα εμβληματικά, που θα θυμίζουν το γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης στις επόμενες γενιές. Ένα τέτοιο έργο φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε ως Δήμος Χαλκιδέων, το Κέντρο Αθλητισμού και Πολιτισμού “Κώτσου Δημητρίου – Αρβανίτη” στη Δροσιά της Δημοτικής Ενότητας Ανθηδόνας, γενέτειρα του ήρωα αυτού της Επανάστασης.»

Ο Δήμος Χαλκιδέων σχεδιάζει την κατασκευή ενός Κέντρου Αθλητισμού και Πολιτισμού, το οποίο θα ονομαστεί τιμητικά με το όνομα του οπλαρχηγού και ήρωα του Αγώνα απελευθέρωσης της Εύβοιας του 1821, «Κώτσου Δημητρίου ή Αρβανίτη», ενώ οι Δήμοι Κύμης – Αλιβερίου, Σκύρου, Ερέτριας και Διρφύων – Μεσσαπίων δημιουργούν ψηφιακά μουσεία, αρχεία και βάσεις δεδομένων, προβάλλοντας με τη χρήση νέων τεχνολογιών την ιστορική κληρονομιά του τόπου, αλλά και εμβληματικές προσωπικότητές που συνδέονται με την περιοχή, όπως ο Γιώργος Παπανικολάου, που γεννήθηκε στην Κύμη Αλιβερίου και έλαμψε στο παγκόσμιο ιατρικό στερέωμα.

Οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας, κατάφεραν με τον πιο όμορφο και συγκινητικό τρόπο να ανοίξουν την αυλαία αλλά μαζί και τις καρδιές μας, στο επίσημο ξεκίνημα του όμορφου αυτού ταξιδιού!

Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας περπατούν στους «Δρόμους της Ιστορίας»

Η νέα γενιά είχε την τιμητική της στο δεύτερο μέρος της περιοδείας στη Χαλκίδα, καθώς η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, για να παραστεί σε εκδήλωση για τους «Δρόμους της Ιστορίας», μια εκπαιδευτική-επιμορφωτική δράση που διοργανώνει το ίδιο το σχολείο, τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής και υλοποιείται με χορηγό Δράσης, την εταιρία «Τotal Eren». Οι μαθητές συγκροτούν ένα corpus ονομάτων δρόμων της Χαλκίδας από τους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης, ονόματα που σχετίζονται με τόπους της Επανάστασης, ονόματα φιλελλήνων και ονόματα επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης, προκειμένου, στη συνέχεια, να αναζητήσουν πληροφορίες και να ανασυνθέσουν σημαντικές ιστορικές διαδρομές της σύγχρονης Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χορωδία μαθητών τραγούδησε το «Όμορφη και παράξενη πάτριδα» και, ταυτόχρονα, μια ομάδα από 15 παιδιά το απέδωσε στη νοηματική. Τη διδασκαλία στη νοηματική είχε κάνει ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιωάννης Καραμούζης. Στη συνέχεια, η Αγγελική Δούλου, Πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου των Μαθητικών Κοινοτήτων του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας, παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών που έκαναν οι μαθητές στο πλαίσιο της δράσης, ενώ ανέφερε πως οι μαθητές, παρά τον αρχικό δισταγμό, έγιναν ερευνητές, ιστορικοί και αναγνώστες: «Μάθαμε πραγματικά την ιστορία της πόλης μας, αυτήν που νομίζαμε ότι ξέραμε και καταλάβαμε ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε μια πόλη δική μας, αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία της». Σημειώνεται ότι στη δράση συμμετείχαν και τέσσερις μαθητές από τη Δομή Φιλοξενίας / Προσωρινής Υποδοχής της Ριτσώνας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, Δρ. Ελένη Μπενιάτα αλλά και ο Παναγιώτης Τσακίρης, Διευθυντής Διαχείρισης Έργων και εκπρόσωπος του Ομίλου TOTAL EREN, που έχει χορηγήσει, ως χορηγός Δράσης της Επιτροπής, και άλλες σημαντικές δράσεις που υπεβλήθησαν στην Επιτροπή, όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου στα Νέα Στύρα Ευβοίας, το «13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας», το «Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής», αλλά και τη δράση «Η Ξυλογλυπτική θυμάται το 1821» στην Καλαμπάκα. Σε παρέμβασή του ο κ. Τσακίρης εξέφρασε, εκ μέρους της εταιρίας, τη χαρά του για την υποστήριξη αυτής της δράσης, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι να υποστηρίζουμε δράσεις θα αφορούν τη νεολαία». Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε σε δύο από τα 15 τμήματα του σχολείου, τα οποία φέρουν ονόματα που σχετίζονται με τη δράση των «Δρόμων της Ιστορίας».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News