Λένε ότι το Παρίσι είναι η πόλη του φωτός, για την Χαλκίδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πόλη των χαμένων ευκαιριών, της απαισιοδοξίας, της μιζέριας και της κατάθλιψης…

Η Εύβοια ανέκαθεν ήταν ένα γοητευτικό νησί. Ένα νησί με ιστορία, με φυσική ομορφιά, πόλος έλξης κυρίως για Αθηναίους αλλά και τουρίστες. Πόσο εκνευριστικός όμως γίνεται αυτός ο παρελθοντικός χρόνος; Γιατί τώρα είναι ένας νομός παρατημένος από την πολιτεία, βουτηγμένος στην φτώχεια και την ανεργία.

Κάποτε η Χαλκίδα μεσουρανούσε ως βιομηχανική πόλη. Εργοστάσια άνοιγαν το ένα μετά το άλλο προσφέροντας δουλειά και αγαθά. Εργοστάσια που έβγαζαν τσιμέντο, σύρματα, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, χημικά, μεταλλεύματα και άλλα πολλά. Η παραγωγή μεγάλη, τα κέρδη συνεχώς ανέβαιναν και οι μισθοί το ίδιο. Ότι όμως ανεβαίνει κάποια στιγμή κατεβαίνει δεν λένε; Κάτι παρόμοιο συνέβη και στη Χαλκίδα. Εν μέσω κρίσης τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Χιλιάδες κόσμος στον δρόμο, οικογενειάρχες ή μη, να ψάχνουν για δουλειά περιμένοντας ακόμα να πληρωθούν μισθούς 7 και 8 μηνών ή και παραπάνω από το εργοστάσιο. Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα, η ΙΝΤΕΡΚΕΜ, όπου είχαν να πληρωθούν από τον Ιούνιο, που σταμάτησε να λειτουργεί το εργοστάσιο, για να φτάσουν Δεκέμβρη να πάρουν 200€ έναντι αυτών που τους χρωστούσαν! Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν και σε άλλα εργοστάσια με πιο πρόσφατο τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Αποφάσισαν λέει οι Γάλλοι να το κλείσουν γιατί δεν έχει μεγάλη παραγωγή, πετώντας στο δρόμο τους τελευταίους 229 εργαζόμενους, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στην τοπική κοινωνία. Και όλα αυτά σε μια πόλη που δεν μπορεί να βοηθήσει τα νέα παιδιά της πόσο μάλλον ανθρώπους με οικογένεια.

Φεύγοντας από την βιομηχανική ζώνη και προχωρώντας στην εμπορική, πολλοί δρόμοι της πόλης θυμίζουν δρόμους φαντάσματα. Αυτή η επιγραφή ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δεσπόζει παντού, ενώ ο κόσμος ελάχιστος, κρατώντας 1 άντε 2 το πολύ τσάντες. Όποιος κρατάει παραπάνω, αντιμετωπίζεται σαν να έχει έρθει από άλλον πλανήτη. Βέβαια εδώ που τα λέμε δεν φταίει μόνο η κρίση για αυτό αλλά και τα μαγαζιά, τα οποία θεωρώντας ότι είχαν το μονοπώλιο- βλέπεις η Χαλκίδα είναι πρωτεύουσα– ανέβαζαν τις τιμές. Λες και δεν υπήρχε η Αθήνα, μια ώρα μόνο με τρένο ή λεωφορείο και με χιλιάδες μικρά μαγαζάκια, να εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες. Ακόμα και οι καφετέριες στη παραλία εκμεταλλευόμενες την θέση τους «χτυπούσαν» τις τιμές φτάνοντας να πίνεις έναν ελληνικό το ελάχιστο 3.50€. Για τα ουζερί και τις ταβέρνες ούτε λόγος. «Δαγκώνανε» που λένε… Μια πόλη τόσο όμορφη που όμως έχανε από τον ακριβό τρόπο ζωής της. Μια πόλη που θεωρούνταν και ίσως ακόμα να θεωρείται, μια από τις ακριβότερες πόλεις της Ελλάδας.

Φυσικά δεν πρέπει να λείπουν και οι επιλογές που προσφέρει στους νέους ειδικά στο θέμα το εργασιακό. Οι αγγελίες στις εφημερίδες λιγόστεψαν απότομα, το ΖΗΤΕΙΤΑΙ στα μαγαζιά κατάντησε ένα κακόγουστο αστείο. Ακόμα και ελάχιστα μαγαζιά που βγάζουν κάποτε από μια ανακοίνωση «Ζητείται», ζητάνε απαραίτητα προϋπηρεσία. Μα πώς μπορείς να έχεις προϋπηρεσία όταν είσαι 18 χρονών και τώρα μόλις ξεκινάς να βγαίνεις σε αυτό που λέγεται εργασιακός χώρος; Ακόμα και μεγαλύτερος να είσαι και να έχεις 10 πτυχία και να πληροίς τις προϋποθέσεις αν δεν έχεις προϋπηρεσία δεν σε παίρνουν ή και να σε πάρουν τα χρήματα που σου δίνουν δεν σου επιτρέπουν να ζήσεις αξιοπρεπώς. Τόσο σημαντική είναι η προϋπηρεσία ή μήπως από πίσω κρύβεται κάτι άλλο;; Ένα πολύ καλό στήριγμα λέω εγώ τώρα… Και έρχεσαι εσύ να αναρωτιέσαι μα γιατί δεν με πήραν;; Αφού έχω όλα τα προσόντα! Μην στεναχωριέσαι, δεν ήταν ότι δεν άξιζες την θέση απλά ο άλλος ήταν τριτοξάδερφος του μπατζανάκη της θείας που είναι φίλη της μάνας του δημάρχου και πάει λέγοντας. Απλά τα πράγματα.. Αθάνατη Ελλάδα! Παντού κυριαρχεί το μέσο και μάλιστα εν μέσω κρίσης έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του… Πλέον αν έχεις χρήματα και μέσο διάβαινε, αν δεν έχεις απλά την έχεις πατήσει…

Κοιτώντας την Χαλκίδα από το Φρούριο της δεν σου μένει η εικόνα μιας πόλης γεμάτη ιστορία και ζωή αλλά μιας πόλης γερασμένης, να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σταθεί στα πόδια της και να αποκτήσει πάλι την παλιά αίγλη της.

Ίσως κάποτε να τα καταφέρει…..