Εκατοντάδες τόνοι στερεών τοξικών αποβλήτων είναι πεταμένοι σε δασική έκταση στην Εύβοια, στη θέση Πύργος του δήμου Μεσσαπίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, πρόκειται για επικίνδυνα απόβλητα που προέρχονται απο επεξεργασία χυτηρίου αλουμινίου και περιέχουν κάδμιο, χρώμιο, άργιλο και άλλες εύφλεκτες τοξικές ουσίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, Νομαρχία, Δήμος και τα συναρμόδια υπουργεία είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση, ωστόσο τα επικίνδυνα στερεά απόβλητα παραμένουν σχεδόν ένα χρόνο στην περιοχή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Η Γαία» Νικος Χασανδράς, ανέφερε ότι η μόνη ενημέρωση που έχουν είναι απο την περιφέρεια, η οποία μαζεύει χρήματα προκειμένου να αποσύρει τα επικίνδυνα απόβλητα.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών θα πραγματοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω έρευνες για το εξασθενές χρώμιο στην περιοχή.

Οι έρευνες θα γίνουν στο νερό που υπάρχει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στο νερό που χρησιμοποιείται για την ύδρευση της πόλης των Ψαχνών και των γύρω χωριών.

Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση για το εξασθενές χρώμιο στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχαν, ανέφεραν ότι ανιχνεύεται ρύπανση με χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ενώ πρόσθεσαν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Επεσήμαναν πάντως ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη