Ο Νομάρχης Εύβοιας, Θ.Μπουραντάς έστειλε επιστολή στην Δήμαρχο Στυρέων, Σοφία Μούτσου και Πρόεδρο Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν.Εύβοιας σχετικά με το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στη Νότια Ενότητα:

«Χωροθέτηση ΧΥΤΑ η ΧΥΤΥ στη Νότια Ενότητα

ΣΧΕΤ:   Έγγραφό σας με Α.Π. 51/12-8-2009

Κυρία Δήμαρχε
Μου έχει δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να τοποθετηθώ για το πρόβλημα των απορριμμάτων, ένα θέμα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αλλά των Δήμων και Κοινοτήτων. Όμως πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους και  πρέπει κατά προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί.
Αν επικρατήσει η λογική, ο κάθε Οργανισμός Τοπικής  Αυτοδιοίκησης να προσπαθεί να αποφύγει την κατασκευή ΧΥΤΑ στο χώρο του ενώ διάφοροι φορείς και ομάδες να παραπληροφορούν τους πολίτες και να τους φοβίζουν αντί να τους ενημερώνουν σωστά κα υπεύθυνα, τότε δεν πρόκειται να βρεθεί λύση.
Αυτό έγινε στην περίπτωση του Δήμου Ταμυναίων (Γαβαλά) όπου είχαμε τέτοια παραπληροφόρηση σε σημείο, οι κάτοικοι του χωριού να πιστέψουν ότι αν γίνει ο ΧΥΤΑ, αυτό θα είναι και το τέλος τους.
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ  και εύκολα μπορούν να πιστέψουν ότι είναι κάτι σαν αυτά που βλέπουν πολλές φορές στην τηλεόραση, με σακούλες, χαρτιά και σωρούς σκουπιδιών να κατακλύζουν τον τόπο, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Αυτό πίστευαν και οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής Ιστιαίας και αντιδρούσαν αλλά σήμερα είναι ήσυχοι γιατί εξαφανίστηκε ο σκουπιδότοπος που λειτουργούσε εκεί  με το ΧΥΤΑ που κατασκευάστηκε και φυσικά δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τους σκουπιδότοπους.
Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για την πραγματικότητα, για το τι σημαίνει ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, πώς λειτουργούν, πώς διασφαλίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και άλλα.
Για την προσπάθεια χωροθέτησης  ΧΥΤΑ, στη Νότια Ενότητα που κάνει ο Φορέας Διαχείρισης, φοβάμαι ότι δεν ενημερώθηκαν κάποια Τοπικά Συμβούλια, όπως το Τοπικό Συμβούλιο των Ζαράκων, για να εκφράσουν την άποψη τους τα μέλη πριν δημιουργηθεί θέμα.
Έχω τη γνώμη ότι χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση και κοινή προσπάθεια από όλους για να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Δυστυχώς η χώρα μας δεν φημίζεται για το καθαρό περιβάλλον της, αλλά για τα σκουπίδια που υπάρχουν παντού και μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα, ενώ υποτίθεται ότι αγωνιζόμαστε προσπαθώντας να πείσουμε ότι είμαστε σημαντικός τουριστικός προορισμός.
Ο στόχος όλων των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να είναι όχι μόνο η κατασκευή ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, αλλά και πώς θα εξαφανιστούν τα σκουπίδια από τους δρόμους, τα δάση, τις θάλασσες και τις παραλίες για να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να γίνει ο τόπος μας ακόμα πιο ελκυστικός και επισκέψιμος.
Είναι γνωστό επίσης ότι όσο καθυστερούμε να αποκτήσουμε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και να κλείσουμε τους ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης απορριμμάτων, τους γνωστούς σκουπιδότοπους, τόσο πλησιάζουν τα δυσβάσταχτα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιβαρύνουν τους πολίτες των περιοχών που δεν έχουν αποκτήσει τέτοιους χώρους και γι΄ αυτό οι ευθύνες όλων ημών που έχουμε θέσεις, ευθύνης είναι μεγάλες.
Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πρέπει να βιαστούμε.
Οι απόψεις μου δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές και θα συμβάλλω όσο γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση».