Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κάλεσε πολίτες και φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ Νότιας Εύβοιας. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μεσοχωρίων με ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο, το Σύνδεσμο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν.Ευβοίας και τους πολίτες των Δήμων Αλιβερίου – Κύμης / Καρύστου εκφράζουν την άποψη πως ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να ανοίγει βιαστικά, απλουστευτικά, με εκβιαστικά διλλήματα…

Η επιστολή του Συλλόγου έχει ως εξής:

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα πρέπει να κάνουμε διαβάζοντας την ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Αλιβερίου –Κύμης κ.Δ.Θωμά για την εξεύρεση χώρου ΧΥΤΥ Νότιας Ευβοιας, να χαιρετίσουμε την προσπάθεια ή να αρχίσουμε να ανησυχούμε για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται πάλι το τόσο σοβαρό θέμα της δημιουργίας του ΧΥΤΥ.
Η ανακοίνωση με τον τρόπο με το οποίο είναι δομημένη και τα στοιχεία τα οποία παραθέτει, μας κάνει να προβληματιζόμαστε έντονα για την προχειρότητα, την βιασύνη και την επιφανειακή αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι φανερό ότι ο κ. Δήμαρχος ψάχνει άλλοθι «εκβιάζοντας» τους πολίτες με διλλήματα τύπου ( πρόστιμο 34.000 Ε/ημέρα για κάθε ΧΑΔΑ – προθεσμία μέχρι 30-6-20011 ) να ζητάει από τους ίδιους, να προτείνουν θέσεις για ΧΥΤΥ ( αναφέροντας μάλιστα κάποιες και όχι όλες τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι θέσεις), ώστε να διασφαλίσει την κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση. Αφέλεια, άγνοια, πονηριά η μεθόδευση?
Θέτουμε λοιπόν τα κάτωθι εύλογα ερωτήματα – θέσεις, που μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης
1. Οι 34.000Ε/ημέρα πρόστιμο για κάθε ενεργή ΧΑΔΑ σημαίνει, 12.4 εκ Ε/ετος πρόστιμο. Ο μέσος χρόνος κατασκευής ενός ΧΥΤΥ είναι περίπου 2.5 χρόνια το γρηγορότερο, δηλαδή ένας δήμος που έχει σε λειτουργία παράνομη ΧΑΔΑ θα κληθεί να πληρώσει περίπου 31 εκ Ε συνολικά, ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή . Είναι δυνατόν? Μήπως είναι κάτι λάθος?
2. Ο Περιφερειακός σχεδιασμός που προβλέπει την δημιουργία 3 ΧΥΤΑ στον Νομό Ευβοίας, έχει γίνει με τα πολιτικά δεδομένα της προ – μνημονίου εποχής και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Καλλικρατικοί Δήμοι. Εσείς αναφέρετε ότι θα γίνει ΧΥΤΥ στην Νοτια Ευβοια. Οικονομοτεχνικά είναι δυνατόν μία περιοχή με πληθυσμό περιπου 80.000, που είναι η Νότια Ευβοια να δικαιολογεί την δημιουργία ΧΥΤΥ?
Εχετε υπολογίσει τα κόστη των αποσβέσεων και τα λειτουργικά έξοδα πόσο θα επιβαρύνουν τους πολίτες? (Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι σχεδιασμός του λεκανοπεδίου των 4 εκ κατοίκων δικαιολογεί την δημιουργία 3 ΧΥΤΥ μόνο). Η περιφέρεια είναι σύμφωνη με την ανωτέρω προσέγγιση? Νομίζουμε ότι έχετε επιλέξει λάθος στόχο και θα χαθεί από την αρχή πολύτιμος χρόνος , όπως έγινε και στο παρελθόν. Θα πρέπει λοιπόν πιθανότατα να τροποποιηθεί ο Περιφερειακός σχεδιασμός, προβλέποντας λιγότερους ΧΥΤΥ (πιθανότατα 1 ΧΥΤΥ ανά Νομό), ώστε να μπορεί να είναι και βιώσιμη η επένδυση. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί μία ζημιογόνα λειτουργούσα μονάδα, που θα επιβαρύνει συνεχώς τον Δήμο και τους πολίτες.
3. Θα επιθυμούσαμε να γνωρίζουμε για την προγραμματική συμφωνία, που έκανε ο Δήμος με τον υπάρχοντα Σύνδεσμο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νοτίου Ευβοίας και περιμένουμε να αναρτηθεί στο διαδίκτυο προς ενημέρωση των πολιτών. Αραγε ο Σύνδεσμος και τα μέλη του, που από το 2007 έδειξαν πλήρη ανικανότητα στην Διαχείριση των Απορριμμάτων του Νομού θα κληθούν να πληρώσουν μέρος των προστίμων για τις ΧΑΔΑ, που θα καταλογιστούν και τα οποία επικαλείστε και για τα οποία είναι οι βασικοί και κύριοι υπεύθυνοι? Ζητήσατε, πριν αναλάβετε και συνάψετε την σύμβαση μαζί του, τον απολογισμό του Συνδέσμου και τα πρακτικά όλων των ενεργειών που έχει κάνει έως τώρα? Υπενθυμίζουμε ότι τα λειτουργικά έξοδα του Συνδέσμου καλύπτονται από το κράτος και προφανώς είναι χρήματα των πολιτών.
4. Είναι δυνατόν κ. Δήμαρχε, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την δημιουργία ΧΥΤΥ στον τόπο τους, να ζητάτε από τους ίδιους να σας προτείνουν πιθανές θέσεις χωροθέτησης στην περιοχή τους? Η μήπως περιμένετε οι κάτοικοι του ενός χωριού να προτείνουν θέσεις που ανήκουν στο άλλο? Είναι φανερός ο λόγος που κάνετε μία τέτοια κίνηση. Θέλετε να διασφαλίσετε την εικονική διαφάνεια, την κοινωνική συναίνεση, την «συμμετοχή» των πολιτών στην λήψη αποφάσεων. Χτίζετε ένα ισχυρό άλλοθι ότι οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και επειδή κανείς δεν πρόκειται να προτείνει κάτι ( παρά μόνο αυτοί που έχουν σκοπιμότητα) να τους βγάλετε από το παιχνίδι. Εξάλλου είναι αστείο να βάζετε και προθεσμία 7 ημερών, να καταθέσουν προτάσεις (Βέβαια ξεχάσαμε υπάρχουν και τα πρόστιμα και το επείγον του έργου). Και επειδή η προθεσμία έληξε, περιμένουμε να ανακοινωθούν ονομαστικά ποιοι πρότειναν θέσεις και ποιές είναι.
Προς το παρόν δεν θέλουμε να μπούμε σε τεχνικά θέματα περί ανακύκλωσης, ΣΜΑ, εργοστασίων διαλογής, κομποστοποίηση, κόστους επένδυσης, τέλη αποκομιδής κλπ, ή να τονίσουμε την αναγκαιότητα κατασκευής ΧΥΤΥ και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες μας, συμφωνούμε σε όλα επί της αρχής. Όπως εξάλλου και όλοι οι συνειδητοί πολίτες.
Ανησυχούμε όμως πως ένα τόσο σοβαρό θέμα ανοίγει έτσι, τόσο απλουστευτικά, με μεγάλη βιασύνη, χωρίς καμία προσπάθεια για σοβαρή τεκμηρίωση, ελλιπή ενημέρωση, με εκβιαστικά διλλήματα προστίμων και κυρίως χωρίς κανένα απολογισμό και καταλογισμό ευθυνών των πράξεων και των λαθών Συνδέσμου, που έγιναν στο παρελθόν.
Εσείς κ. Δήμαρχε σαν εκλεγμένοι τοπικοί αρχηγοί έχετε την ευθύνη να βρείτε λύσεις με γνώμονα το καλό των πολιτών και την επιβίωση του τόπου, βασισμένες στην διαφάνεια, την συναίνεση, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την οικονομοτεχνική ορθότητα.
Εμείς σαν Περιβαλλοντικός Σύλλογος θα συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις απόψεις μας ενημερώνοντας τους πολίτες και θα αντιδρούμε δυναμικά σε μεθοδεύσεις και λήψεις αποφάσεων που είναι επικίνδυνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρα ανάπτυξη της περιοχής μας.
Με εκτίμηση
Τα Μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μεσοχωρίων

Το θέμα του ΧΥΤΥ νότιας Εύβοιας είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης – Αλιβερίου. Διαβάστε σχετικά:

http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=9026

Η επιστολή του Δημάρχου Κύμης – Αλιβερίου, Δημήτρης Θωμάς με την οποία ζητάει τις προτάσεις των πολιτών. Διαβάστε την:

http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=9031