Σήμερα όλοι θυμόμαστε και τιμούμε την Κύπρο και τους αγωνιστές της. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά τα γεγονότα της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, πριν τριάντα-οκτώ χρόνια και τις συνέπειές της:

 τον ξεριζωμό και την προσφυγιά του κυπριακού Ελληνισμού, την μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον τουρκικό εποικισμό, τη σύληση του ελληνικού και χριστιανικού ορθόδοξου ιστορικού και πολιτισμικού της πλούτου, το μέγα ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων.

Τριάντα-οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε και η Κύπρος παραμένει ημικατεχόμενη χώρα. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, η μία όψη της σημερινής λεγόμενης «πραγματικότητας» του Κυπριακού. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, η δοκιμασμένη αντοχή και η πρόοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εδραίωσή της στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα, που γεννά αισθήματα σεβασμού και θαυμασμού σε όλη την υφήλιο.

Διαπράττει σφάλμα, όποιος θέλει να υποτιμά την ιστορική αυτή εξέλιξη, σήμερα μάλιστα, που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατακτήσει την ισότιμη θέση που της ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ασκεί την Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξεύρεση συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, είναι συστατικά και απαραίτητα στοιχεία για τη βιώσιμη ειρήνη, τη σταθερότητα αλλά και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Η Ελλάδα, λαός και πολιτική ηγεσία, βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού λαού. Η παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης, δεν πρόκειται να επηρεάσει την θέση της, που είναι ιστορικά δεδομένη και η τύχη της άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της Κύπρου.

Με την πεποίθηση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών μας και εκφράζει το σεβασμό και την πατριωτική μας ευγνωμοσύνη προς όλους τους ηρωικούς Κυπρίους και Ελλαδίτες πολεμιστές, που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του εισβολέα, στη σκληρή αναμέτρηση του 1974.