Ο Δημήτρης Κατσούλης μέσα από το προσωπικό του blog αναφέρει ότι ο Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη θέση Ρέουσα Αυλωναρίου υπονομεύει εάν δεν αποκλείει την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού ΒΙΟΚΑ Αυλώνος.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημήτρη Κατσούλη:

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου δέσμευσε για την χωροθέτηση του ΣΜΑ Κύμης Κονιστρών περίπου τα τρία τέταρτα ιδιοκτησίας που αποκτήθηκε πρόσφατα για την συμπλήρωση της δημοτικής ιδιοκτησίας στην οποία θα κατασκευαστεί ο ΒΙΟΚΑ του Δήμου Αυλώνος. 

Αρχικά υπόθεσα ότι το ένα περίπου στρέμμα θα παραμείνει για την είσοδο στον ΒΙΟΚΑ για την οποία ήταν εξάλλου αναγκαία η έκταση. Μάλιστα στις 13 Μαρτίου 2012 με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο είχε παραχωρήσει την χρήση του συνόλου της πρώην ιδιοκτησίας Στ. Αιδίνη στην ΔΕΥΑΚΑ για την κατασκευή του ΒΙΟΚΑ αφού αγοράστηκε γιαυτόν τον σκοπό.

Στο σκεπτικό μάλιστα της Απόφασης αναφέρεται ότι «Τα ακίνητα αυτά είναι τα μοναδικά που, προσφέρονται και μπορούν να εξυπηρετήσουν, και μάλιστα άμεσα, την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, λόγω της έκτασης, του σχήματος τους και της συνέχειας που έχουν με το ακίνητο του Δήμου, όσον και να διευκολύνουν την επικοινωνία και τους ελιγμούς των βυτιοφόρων αυτοκινήτων που θα επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, λόγω της μεγάλης πρόσοψης που έχουν με τον αγροτικό δρόμο».

Διαβάζοντας σήμερα, 7 Ιουλίου 2012, την σχετική εισήγηση που κατατέθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τους συνοδεύοντες αυτή χάρτες και τοπογραφικά διαγράμματα διαπιστώνω με μεγάλη μου έκπληξη ότι χωροθετείται ο ΣΜΑ σε όλο το δυτικό τμήμα του δημοτικού πλέον ακινήτου που συνορεύει με τον αγροτικό δρόμο και έτσι το γήπεδο του Βιολογικού Καθαρισμού επανέρχεται στο πρόβλημα το οποίο είχε δηλαδή δεν έχει πρόσβαση στον δρόμο.

Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες το έργο ΒΙΟΚΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Ακόμη και εάν η είσοδος στον ΒΙΟΚΑ και στον ΣΜΑ είναι κοινή στα σχέδια, στην πράξη αυτό δεν μπορεί να γίνει δεδομένου ότι ο ΣΜΑ είναι ασφυκτικά πιεσμένος στην έκταση αυτή. Θυμίζω τέλος ότι η τεχνική έκθεση επικαλείται την υποβάθμιση της αξίας της γης στη θέση αυτή και μη δυνατότητα αξιοποίησή της λόγω της μελλοντικής κατασκευής του ΒΙΟΚΑ.

Εάν ο ΒΙΟΚΑ δεν γίνει τότε το επιχείρημα εξανεμίζεται δεδομένου ότι είναι γη γεωργικής εκμετάλλευσης, είναι ήδη σπαρμένη με σιτηρά. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η κατασκευή του ΣΜΑ ενώ μεταβάλλεται ήδη ο σκοπός της αγοράς του ακινήτου.

Τα στοιχεία αυτά δυστυχώς επιβεβαιώνουν έναν φόβο που απευχόμουν: Η δημοτική αρχή να αντιμετωπίζει με πρωτόγνωρη προχειρότητα και ελαφρότητα ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων. Επιβεβαιώνουν και κάτι άλλο: Ο ΣΜΑ όχι μόνο δεν πρέπει αλλά και δεν μπορεί να γίνει στην Ρέουσα.

Τα ερωτήματα που τίθενται, στα οποία και η τοπική κοινωνία πρέπει να απαντήσει, είναι πλέον αμείλικτα.

Για ποιο λόγο ο ΣΜΑ στην θέση αυτή αποκτά προτεραιότητα έναντι του συμβασιοποιημένου από το 2010 έργου του ΒΙΟΚΑ που εξυπηρετεί όλο το Δήμο Αυλώνος; Την στιγμή μάλιστα που έχουν προκύψει όλες οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ;

Αν δεν προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του έργου του ΒΙΟΚΑ πως θα διαχειριστεί τα υγρά απόβλητα του Αυλωναρίου, του Αγίου Γεωργίου, της Δάφνης, του Οριού, το ημιτελές δίκτυο της Οκτωνιάς αλλά και το δικαίωμα του Πυργίου να αποκτήσει παράλληλα και έως την ολοκλήρωση του ΒΙΟΚΑ αποχετευτικό δίκτυο;  Από δω και πέρα η απαίτηση για λύσεις θα είναι αμείλικτη.

Όταν δηλώνουν οι δημοτικοί παράγοντες ότι τις χωροθετήσεις τις αλλάζουν αρκεί να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση, ποιους κοροϊδεύουν; Εκείνους που περιμένουν τον ΒΙΟΚΑ ή εκείνους που δεν θέλουν τον ΣΜΑ; Θυμίζουμε ότι με έργα εντασσόμενα στο ΕΣΠΑ δεν παίζεις γιατί οι χρηματοδοτήσεις όσο δύσκολα έρχονται τόσο εύκολα φεύγουν και μετά πρέπει να πληρώσεις τα «σπασμένα».

Τέλος, θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράζω τις απόψεις και να ενημερώνω τους κατοίκους του πρώην Δήμου Αυλώνος, με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτω, διατηρώντας όπως όλοι και το «δικαίωμα στο λάθος».

Αλλά θα το  κάνω μέχρις ένα σημείο. Από κει και πέρα ας αναλάβει και η τοπική κοινωνία τις ευθύνες της. Φορείς που πριν λίγους μήνες κινητοποιήθηκαν για την επίτευξη εισπρακτικών στόχων για την εξυπηρέτηση ανύπαρκτου πλέον σκοπού, τώρα απολαμβάνουν την ραστώνη του καλοκαιριού χωρίς να συνειδητοποιούν τις καταιγίδες που έρχονται.

Ο τόπος όμως έτσι και αλλιώς σε αυτούς ανήκει, ας τον καθορίσουν με την δράση ή την απραξία τους.