Η Νέα Δημοκρατία μέσω του υπουργού οικονομικών Γ. Στουρνάρα προσπαθεί να πείσει για την διατήρηση του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ (ΕΤΗΔΕ) τον Ε. Βενιζέλο που ως υπουργός οικονομικών το εφάρμοσε αλλά και την ΔΗΜΑΡ που αντιδρά. Δηλαδή η ΝΔ που ως αντιπολίτευση πολέμησε τον Ε. Βενιζέλο για το «χαράτσι» που ο ίδιος υπέγραψε, προσπαθεί να τον πείσει τώρα για την διατήρηση του με τον ίδιο φυσικά τώρα να είναι ενάντια σε αυτό που είχε υπογράψει.

Διαβάστε τι αναφέρει αναλυτικά το ρεπορτάζ στα Νέα:

Εναλλακτικές λύσεις για να μειώσει το χαράτσι της ΔΕΗ κατά 15%-20% και να κάμψει έτσι τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ στη διατήρησή του και για το 2013 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο όμως πλέον φοβάται ότι είναι πιθανό να σημειωθεί νέα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να μη ληφθεί απόφαση για τη δόση ούτε στο Eurogroup της 12ης Απριλίου. Οπως διαμηνύουν στελέχη του, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και παρότι θα επιδιωχθεί πάση θυσία να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα την ερχόμενη εβδομάδα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποια νέα καθυστέρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να ληφθεί η απόφαση για τη δόση σε κάποιο έκτακτο Eurogroup, αργότερα τον Απρίλιο, και έτσι το θρίλερ να συντηρηθεί για άλλη μία φορά ζωντανό.

Με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη συναντήθηκε χθες το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε για τα δεδομένα ενόψει της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών αύριο και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα που αρχίζει την Πέμπτη. Στόχος είναι να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου, ενώ άλλα 4 δισ. ευρώ εκκρεμούν για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συζητήθηκαν συγκεκριμένα το θέμα του ΕΕΤΗΔΕ, των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα κόκκινα δάνεια, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης και το νέο αγκάθι που αφορά τις αντιρρήσεις της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ. To υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάριο για μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 15%-20%, κάτι που θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων κατά 315-420 εκατ. ευρώ. Για να υποκαταστήσει τις απώλειες αυτές και να έχει ελπίδες να δεχθεί η τρόικα το σενάριο, το οικονομικό επιτελείο εισηγείται τρεις λύσεις:

1. Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις κατώτατες αντικειμενικές του δήμου τους και όχι ώς 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως γίνεται σήμερα.

2. Να επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

3. Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους (μέχρι 29 βρέθηκαν σε μια περίπτωση).

Με αυτούς τους τρεις τρόπους υπολογίζεται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν 360 εκατ. ευρώ. Αυτό, βεβαίως, μένει να το δεχθεί και η τρόικα, η οποία ανησυχεί μήπως χαθεί η μόνη ίσως ασφαλής πηγή εσόδων για το κράτος που είναι το ΕΕΤΗΔΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων, έχει διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας πολύ μεγάλης τράπεζας, που δύσκολα θα μπορέσει μετά να πουληθεί αν χρειασθεί. Η πώληση θεωρείται πιθανό σενάριο, δεδομένου ότι μπορεί να μην εξασφαλισθεί – στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου – η συμμετοχή του 10% των σημερινών μετόχων για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τράπεζα θα κρατικοποιηθεί, αλλά το Δημόσιο θα θελήσει στη συνέχεια να ξαναπουλήσει. Η κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, διαμορφώνει μια πρόταση για να άρει τις αντιρρήσεις της τρόικας.

Πηγή: Νέα

Εμείς συμπληρώνουμε ότι την ίδια ώρα κάπου σε ένα Αμερικάνικο πανεπιστήμιο ένας καραφλός κύριος με μουστάκι πίνει τον χυμό του και γελάει.