Θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για καταβολή αποζημιώσεων στους επαγγελματικούς κλάδους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Ευβοίας σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Ιστιαία 100.4» και στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Τσελίκα, αναφέρθηκε και στην πορεία των έργων οχύρωσης της περιοχής.

Αναλυτικά, ο κ. Κεδίκογλου ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, τόνισε πως «όσοι έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου) θα τις λάβουν κανονικά ενώ οι ελαιοπαραγωγοί που δεν έχουν δηλώσει τα ελαιόδεντρά τους στον ΕΛΓΑ αλλά αυτά αναγράφονται στο Ε3, θα βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσής τους- όχι βέβαια στο ύψος των ασφαλισμένων γιατί αυτό θα ήταν άδικο, αλλά θα αφορά ένα σεβαστό ποσοστό».

Μιλώντας για τους συκοπαραγωγούς, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε πως αναμένεται η τελική έγκριση, καθώς έχει δρομολογηθεί η αποζημίωση με το ποσό των 1.800.000 ευρώ (περίπου 200 ευρώ το στρέμμα). Όσο για την παροχή ζωοτροφής στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους, ο ΥφΑΑΤ ξεκαθάρισε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση. «Υπάρχουν ορισμένες δυσλειτουργίες, όπως το γεγονός ότι είχαν καταρτιστεί λίστες μόνο με τους κτηνοτρόφους των οποίων είχαν καεί τα μαντριά τους», υπογράμμισε και βεβαίωσε πως οι ζωοτροφές θα δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους ζωοτρόφους.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή των Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών στα δασοτεχνικά έργα της Βόρειας Εύβοιας, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι «κατόπιν απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Προστασίας κ. Γιώργου Αμυρά, υπογράφτηκε η απόφαση που τους επιτρέπει να υλοτομούν τα δάση τους και αναμένουμε να μας δοθούν τα στοιχεία για την απώλεια εισοδήματος ώστε να μπορέσουμε να καταβάλλουμε τις αντίστοιχες αποζημιώσεις».

Τέλος, σε ότι αφορά την πορεία των εργασιών θωράκισης της πληγείσας περιοχής, ο ΥφΑΑΤ είπε πως «τα κορμοδέματα και κορμοφράγματα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος μήνα. Από ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει στο 70% των εργασιών στα αντιδιαβρωτικά», τόνισε.

Ακολουθείστε μας στο Google News