Μόλις πέντε χρόνια κρατούν οι γάμοι στην Χαλκίδα, αφού έξι στα δέκα ζευγάρια χωρίζουν στην πενταετία.

Τα διαζύγια έχουν μεγάλη αύξηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά και στις μεγαλύτερες.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Οι νέοι χωρίζουν κυρίως για λόγους ασυμφωνίας χαρακτήρων, ενώ οι γηραιότεροι, οι οποίοι έχουν στην πλάτης τους 25-40 χρόνια γάμου, χωρίζουν μόνο επειδή ο σύζυγος (κυρίως), συνάπτει δεσμό με αλλοδαπή.

Αυτά και πολλά άλλα σχετικά με τον έγγαμο βίο των Χαλκιδέων, αναφέρονται στην έρευνα της εφημερίδας, Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ που κυκλοφορεί.

Αναλυτικά, η έρευνα της εφημερίδας ανάφέρει:

Από επτά σε 5 τα χρόνια… «φαγούρας»!
«Νύχτες με τον εχθρό μου»

Τα πέντε χρόνια αποτελούν σήμερα τη μέση ημερομηνία λήξης ενός γάμου, βάσει τόσο των γενικότερων στατιστικών ερευνών όσο και των ειδικότερων για τη Χαλκίδα.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, περίπου το 60% των γάμων φτάνει σε ένα άδοξο τέλος, κάτι που, όπως μας έδειξε και το ρεπορτάζ, στο χώρο της μικρής μας κοινωνίας αυτό είναι πλέον μία… πικρή πραγματικότητα.
Αναζητώντας τις αιτίες που οδηγούν ένα ζευγάρι στο χωρισμό, καθώς και τα αποτελέσματα που αυτός επιφέρει στη μορφή της οικογένειας, και μιλώντας με δέκα από τους πιο έμπειρους και επιφανείς δικηγόρους της πόλης, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποδείχθηκαν εντυπωσιακά!

Οι αριθμοί
Σύμφωνα με την καταμέτρηση και την επεξεργασία που πραγματοποιήσαμε στα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας από το Ληξιαρχείο Χαλκίδας, για τα διαζύγια που έχουν εκδοθεί κατά τα έτη 2004 και 2005, διαπιστώσαμε τα εξής: Αυτά που έχουν προκύψει από θρησκευτικό γάμο, έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα μόνο χρόνο κατά 11,25% και τα διαζύγια που επισφραγίζουν το τέλος ενός πολιτικού γάμου, μέσα σε δώδεκα μήνες έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 4%.
Εκ πρώτης όψεως, οι αριθμοί μπορεί να μη φαίνονται τρομακτικοί για το διάστημα ενός χρόνου -ωστόσο είναι. Κι αυτό γίνεται ευκολότερα αντιληπτό όταν διαπιστώσει κανείς ότι μετά από περίπου πέντε χρόνια, με μαθηματική ακρίβεια, τα διαζύγια παρουσιάζουν μία συνολική αύξηση της τάξης του 60%! 
Σχετικά με τους γάμους, για τα έτη 2004 και 2005, διαπιστώθηκε αύξηση κατά 12,5% (το ποσοστό αυτό δεν αντιστοιχεί στο ποσοστό των διαζυγίων που αναφέραμε προηγουμένως).
Οι ρυθμοί αύξησης, τόσο των γάμων όσο και των λύσεών τους, την τελευταία δεκαετία είναι περίπου ίδιοι. Άρα, το ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε όσον αφορά στον τελευταίο χρόνο, συγκρίνοντας αυτά τα δύο διαφορετικά μεταξύ τους μεγέθη, είναι ότι γενικά ο ρυθμός αύξησης των γάμων συμβαδίζει με το ρυθμό αύξησης των διαζυγίων.

Διαζύγια αντιδικίας
Στη συγκεκριμένη έρευνα, τα διαζύγια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτά που έχουν προκύψει ύστερα από αντιδικία, σε αντιδιαστολή με τα συναινετικά.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη Χαλκίδα παρουσιάζονται δύο μεγάλες κατηγορίες διαζευγμένων: Τα ζευγάρια νεαρής ηλικίας, δηλαδή από 20 έως το πολύ 30 χρονών, τα δεν έχουν ξεπεράσει τον πέμπτο χρόνο έγγαμου βίου, και τα ζευγάρια μεγάλης ηλικίας, τα οποία έχουν κλείσει πάνω από 25 χρόνια συντροφικότητας, έως και… 40!

Όριο: 5 έτη 
Τα πέντε χρόνια «φαγούρας», σε αντίθεση με τα επτά που ίσχυαν δύο τρεις δεκαετίες πριν, αποτελούν το σύνδρομο των νεαρών ζευγαριών.
Οι αιτίες που οδηγούν δύο νέους ανθρώπους στη λήξη του γάμου τους, έχει διαπιστωθεί ότι είναι κυρίως οικονομικές, αφού οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής είναι αυξημένες. Παράλληλα, τα παιδιά που γεννιούνται (στο 50% των ζευγαριών αυτής της κατηγορίας), αυτομάτως αυξάνουν τα έξοδα του προϋπολογισμού του νοικοκυριού. Τα αυξημένα έξοδα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ωριμότητας και αντοχής των νεαρών γονέων, οδηγούν σε διαφωνίες, εκνευρισμούς και φασαρίες.
Η δεύτερη κατά σειρά αιτία που οδηγεί τους γάμους των Χαλκιδαίων στο χωρισμό είναι η απιστία. Η διαπίστωση -κυρίως της κατ’ εξακολούθηση- απιστίας (της συντριπτικής πλειοψηφίας με άτομα του έτερου φύλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι ελάχιστες ομοφυλοφιλικές περιπτώσεις), συνεπάγεται το διαζύγιο.
Σημαντική αιτία χωρισμού αποτελεί, επίσης, ο ισχυρός κλονισμός, δηλαδή όταν σημειώνονται τσακωμοί πολύ έντονοι, που συνοδεύονται από ξυλοδαρμούς, καθώς και άσκηση ψυχολογικής βίας.
Ακόμη, η εγκατάλειψη συζυγικής στέγης συγκαταλέγεται στους λόγους που εκδίδεται ένα διαζύγιο, και συγκεκριμένα η τετραετής διάσταση, βάσει νόμου, συνεπάγεται αυτομάτως την έγκρισή του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι γυναίκες είναι αυτές που καταφεύγουν στη βοήθεια δικηγόρου και κάνουν το πρώτο βήμα για να «απεγκλωβιστούν».
Το μορφωτικό επίπεδο των ζευγαριών είναι από μεσαίο έως υψηλό, όμως -όπως μας εξομολογήθηκαν αρκετοί δικηγόροι της Χαλκίδας- αυτό δεν τους αποτρέπει από το φτάσουν στα άκρα μπροστά στο Δικαστήριο, βγάζοντας το χειρότερό τους εαυτό! Οι δύο πρώην εραστές και αγαπημένοι καταλήγουν να γίνονται δημοσίως οι χειρότεροι εχθροί, και να εμφανίζουν έναν αδιάλλακτο και απαιτητικό χαρακτήρα. Και συνήθως οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις που φέρνουν ένα ζευγάρι σε αντιδικία ενώπιον του Δικαστηρίου αφορούν στο ποσό της διατροφής των παιδιών.
Είναι σημαντικό να πούμε, ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ένα ζευγάρι ξεπερνά τις διαφορές του και μετά από μια αίτηση διαζυγίου ξαναβρίσκεται μαζί. Αυτό είναι κάτι που έγκειται στο πόσο ισχυροί και αυθεντικοί ήταν οι δεσμοί που είχαν αναπτυχθεί παλιότερα ανάμεσα στους δύο συζύγους, και κυρίως στο κατά πόσο έχουν το ψυχικό σθένος να βάλουν στην άκρη τον εγωισμό τους, ο οποίος κυριολεκτικά τους τυφλώνει! 

 

Μετά από μια ολόκληρη ζωή…
Σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων, οι αλλοδαπές -η πλειοψηφία των οποίων αναζητά μια καλύτερη τύχη στη χώρα μας- φαίνεται να αποτελούν την «πέτρα του σκανδάλου» για τα ζευγάρια που έχουν περάσει σχεδόν όλη τους τη ζωή μαζί!
Η σύναψη εξωσυζυγικής σχέσης με αλλοδαπή γυναίκα, νεαρής ηλικίας αποτελεί τη βασική αιτία που οδηγεί τη σύζυγο (αρκετά μεγάλης ηλικίας) να ζητήσει διαζύγιο από το (επίσης μεγάλο σε ηλικία…) έτερόν της ήμισυ.
Να σημειωθεί, ότι το μορφωτικό επίπεδο αυτής της κατηγορίας ζευγαριών, όπως έχει παρατηρηθεί, είναι χαμηλό. 


Μονογονεϊκές οικογένειες
Σήμερα ο θεσμός του γάμου τίθεται υπό αμφισβήτηση και αποκτά νέα πραγματική και συμβολική αξία. Η σημαντική αύξηση των διαζυγίων οδηγεί στο να γίνεται πιο αβέβαιη και εύθραυστη η συζυγική ομάδα.
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, έχουν πολλαπλασιαστεί. Και όταν αναφερόμαστε σε αυτές, εννοούμε τις οικογένειες που αποτελούνται από έναν μόνο γονιό (συνήθως τη μητέρα), ο οποίος μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά.
Για να είμαστε πιο σαφείς και ακριβείς, πρόσφατα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε. (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας) και της Eurostat κάνουν λόγο για 21,9% μονογονεϊκών οικογενειών επί του συνολικού αριθμού των οικογενειών με παιδιά, δηλαδή μία στις πέντε οικογένειες είναι μονογονεϊκή! Συνήθως προϊόν διαζυγίου, αλλά και χηρείας ή γονεϊκότητας εκτός γάμου, την αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας επωμίζεται η γυναίκα σε ποσοστό 91% και μόνο ένα 9% έχει ο πατέρας.