Με πρωτοβουλία της Ομάδας Εμπόρων Χαλκίδας οι έμποροι της πόλης εκφράζουν την αντίδραση τους για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης και έστειλαν επιστολή στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, όπου ζητούν να ανοίξουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 με την τήρηση όλων των κανονισμών προστασίας μη εξάπλωσης του covid.

Ακολουθεί η επιστολή της ομάδας:

O Εμπορικός κόσμος παρά τις συνεχείς και κατ’ εξακολούθηση οπισθοδρομήσεις, παλεύει να διορθώσει τις μείζονες οικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες που έχουν επέλθει λόγω των έκτακτων μέτρων του covid 2019. Ο αγώνας αυτός δεν θα τελεσφορήσει αν δεν του δοθεί το δικαίωμα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου. Ο κλάδος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τόσο προς τους δημόσιους φορείς (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κτλ) όσο και στους αντίστοιχους προμηθευτές. Αυτό δημιουργεί ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες να οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη φορά τα εμπορεύματα θα παραμείνουν αδιάθετα, τα οποία έχουν ήδη παραγγελθεί και παραμένουν ανεξόφλητα.

Κοινό αίτημα του Εμπορικού κόσμου της Χαλκίδας είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με την τήρηση όλων των κανονισμών προστασίας μη εξάπλωσης του covid. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πλέον ανεπανόρθωτες για χιλιάδες οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Στερεάς αποκλείστηκαν πάρα πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια που όρισε η Περιφερειακή Αρχή. Κοινό αίτημα των εμπόρων είναι να αρθεί αυτή η αδικία και η Περιφέρεια να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της ώστε να αποζημιωθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις.

Η Εύβοια έχει τα λιγότερα κρούσματα σε όλη την περιφέρεια Στερεάς και τα οποία κατά μέσο όρο δεν φτάνουν τα πέντε σε καθημερινή βάση. Αυτό αυξάνει το κοινό αίτημα των επαγγελματιών για άνοιγμα των καταστημάτων σε περιοχές που δεν υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παρακαλούμε ως τοπικοί παράγοντες να βοηθήσετε την προσπάθειά μας για το άνοιγμα καταστημάτων λιανικού εμπορίου του Nομού μας.