Στην τιμή του 1,35 – 1,40 ευρώ το λίτρο ξεκινάει από την προσεχή Δευτέρα η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης. H ακριβότερη κατά 40% τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από πέρυσι είναι αποτέλεσμα της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.

Tο μέτρο στοχεύει τόσο στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων όσο και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που ευνοείται από τη μεγάλη διαφορά της φορολογίας. Oι πρατηριούχοι πάντως αντιδρούν στην υψηλή φορολογία και χθες προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Oικονομικών, διατυπώνοντας απειλές ότι θα απέχουν από τη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης την προσεχή εβδομάδα.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

«Η αύξηση των φόρων στα καύσιμα που επιβαρύνουν τους καταναλωτές μας βρίσκουν εντελώς αντίθετους. Eιδικότερα, θεωρούμε απαράδεκτη την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία, ενώ κάτω από τις συνθήκες κρίσης που εφαρμόζεται θα εντείνει το λαθρεμπόριο και θα μειώσει τα κρατικά έσοδα.

Παράλληλα θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον από τη στροφή των καταναλωτών σε υλικά που το επιβαρύνουν και από ανεξέλεγκτη ξύλευση δασών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Kοινή Eπιτροπή διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης που συστήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης θα είναι μειωμένες φέτος σε ποσοστό 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης της φορολογίας, γεγονός που θα θέσει εκτός αγοράς περίπου 2.000 πρατήρια.

H αύξηση της φορολογίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και για τις εταιρείες εμπορίας οι οποίες είναι υποχρεωμένες να προκαταβάλουν τους φόρους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης.

Oι εταιρείες εμπορίας έχουν υποβάλει μέσω του Συνδέσμου τους αίτημα στο υπουργείο Oικονομικών για την εκ των υστέρων καταβολή των φόρων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό.