Διεθνής πολιτιστική συνάντηση «Στις όχθες του Λήλαντος» υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Καλλιτεχνικής Παιδείας Βασιλικού, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου στο Βασιλικό.

Για αυτή την πολιτιστική συνάντηση το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Μετά την εμπειρία της συμμετοχής μας στο διεθνές φεστιβάλ μουσικής και χορού RITMI E DANZI DAL MONDO στη Βενετία, τον περασμένο Ιούνιο, θέσαμε ως στόχο, τη θεμελίωση ενός μοναδικού πολιτισμικού θεσμού για τον τόπο μας, το Βασιλικό αλλά και την Κεντρική Εύβοια. Η ιστορικότητα άλλωστε της περιοχής είναι ιδανική προς αυτή την κατεύθυνση. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε το όνομα αλλά και τον χώρο διεξαγωγής, ο οποίος καθορίζεται ως η παρόχθια περιοχή του Λήλαντα ποταμού, από την «πλάτη» της σχολής του Ο.Α.Ε.Δ., μέχρι το λύκειο Βασιλικού και το τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου.

Για την πρώτη χρονιά έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μουσικών και χορευτικών σχημάτων αλλά και ηθοποιών, από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και τη Ρωσία, με βασική (όχι μοναδική) προτεραιότητα την ανάδειξη της σπουδαιότητας της ελληνικής μουσικής – κυρίως του ρεμπέτικου – για τους ξένους λαούς. Άλλωστε αυτή την εμπειρία ζήσαμε κι εμείς στην Ιταλία, όταν συγκεντρώνονταν οι μουσικοί των άλλων χωρών γύρω μας και έπαιζαν μαζί μας ή ζητούσαν να ακούσουν ρεμπέτικα τραγούδια.

Απώτερος στόχος για την περιοχή του Ληλαντίου είναι η επισήμανση της ιστορικότητάς της, λόγω κυρίως της ιδιαίτερης γεωμορφολογικής της αξίας. Ο Λήλας, το ποτάμι της ευφορίας, είναι αυτό που γεφυρώνει το βορρά και το νότο της Εύβοιας. Μέσα από ιδιαίτερα δρώμενα, που θα βασίζονται σε παρουσιάσεις ιστορικών-αρχαιολόγων, λαογράφων και οινολόγων θα αποτυπωθεί η συνέχεια της καλλιέργειας εξαιρετικών ποικιλιών αμπελιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα θα γίνουν αναδρομές και στις κοινωνίες που ήκμασαν ένθεν κακείθεν του Λήλαντα, δείχνοντας, ίσως και σε μας, το δρόμο για την …ανάπτυξη. Τα παραδείγματα άλλωστε επιτυχημένων οινοπαραγωγών θα βρίσκονται δίπλα μας, σε μια πρωτότυπη έκθεση τοπικών προϊόντων.

Συνοπτικά θα λειτουργούν τρεις χώροι:

ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

• Αίθουσες μαθημάτων στις οποίες τα πρωινά θα διοργανωθούν σεμινάρια μουσικής, χορού και θεάτρου (ελληνικά και ξένα).

• Αίθουσα εκδηλώσεων, όπου θα γίνονται οι ιστορικές και λαογραφικές παρουσιάσεις κατά τις ώρες 6:30-8:00μ.μ.

ΧΩΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Στο χώρο που καταλαμβάνει η κυριακάτικη λαϊκή αγορά του Βασιλικού θα στηθεί εμπορική έκθεση, στην οποία θα προβάλλονται και θα πωλούνται τοπικά προϊόντα αλλά και προϊόντα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δίπλα στην εμπορική έκθεση θα λειτουργεί ο κύριος πολιτιστικός χώρος. Οριοθετείται νότια από μια πυκνή συστοιχία ευκαλύπτων και βόρεια από την όχθη του Λήλαντα. Εκεί θα στηθούν δύο εξέδρες συναυλιών:

• Η μεγαλύτερη θα φιλοξενεί καθημερινά τα κύρια πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις) από τις 20:30-23:00.

• Η μικρότερη θα λειτουργεί ως ένα «πάλκο» στο οποίο καθημερινά θα παίζουν και θα αυτοσχεδιάζουν οι μουσικοί από τις 22:30-1:00. Αυτή η εξέδρα θα βρίσκεται δίπλα στην «Ταβέρνα» που θα έχει στηθεί.

Βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχία του φεστιβάλ είναι οι εθελοντές, αρκετοί από τους οποίους  έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση της συμβολής τους.