Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της δημάρχου Χαλκίδας Ελένης Βάκα για ενδεχόμενη παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου διενεργεί η πταισματοδίκης Χαλκίδας, ύστερα από αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση για το περιεχόμενο της ανοιχτής επιστολής της δημάρχου στα τέλη Ιανουαρίου εναντίον της φοίτησης προσφυγόπουλων της δομής της Ριτσώνας σε σχολεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας κινήθηκε αυτεπάγγελτα ζητώντας να διερευνηθεί η τέλεση του αδικήματος της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος κατ’ εξακολούθηση.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, η δήμαρχος τασσόταν κατά της λειτουργίας απογευματινών Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε σχολεία της περιοχής, επικαλούμενη παλαιότερη δέσμευση των γενικών γραμματέων του υπουργείου Παιδείας, Αναστασίας Γκίκα, και του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνου Λογοθέτη, την οποία διέψευσε η κ. Γκίκα.

Η δήμαρχος επιχείρησε να δικαιολογήσει την αντίδρασή της στη συμμετοχή των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα με βάση την πανδημία και τον τάχα «αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης συνεχώς […] κρουσμάτων κορονοϊού», παρ’ όλο που τους τελευταίους μήνες δεν είχε εμφανιστεί κανένα κρούσμα στη Ριτσώνα.

Αν και ήταν γνωστά από πέρσι τα ονόματα των 270 προσφύγων μαθητών Δημοτικού, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ίδρυση επτά ΔΥΕΠ με μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ εκκρεμούσε ο διορισμός των αναπληρωτών καθηγητών. Εκτός σχολικής εκπαίδευσης εξακολουθούν να βρίσκονται άλλοι 320 πρόσφυγες μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και ΕΠΑΛ, οι οποίοι πήγαιναν πέρσι σχολείο μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας τον Μάρτιο, αλλά φέτος δεν μπόρεσαν να πάνε καθώς δεν είχε μεριμνήσει έγκαιρα για τη μετακίνησή τους η Περιφέρεια. Οι μαθητές δεν συμμετέχουν ούτε στην τηλεκπαίδευση καθώς δεν επαρκεί η υποδομή ίντερνετ της δομής.

Από τη Δευτέρα, πρόσφυγες αφγανικής καταγωγής που μένουν στη Ριτσώνα, πραγματοποιούν καθημερινά πορείες διαμαρτυρόμενοι για τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό τους στη δομή σε κατάσταση αναμονής. Το ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου για τη συνέντευξη για το αίτημα ασύλου έχει οριστεί για το 2022 και το 2023, ενώ οι πρόσφυγες συμπληρώνουν ήδη ένα χρόνο διαμονής στη Ριτσώνα. Κάποιοι πιστεύουν ότι άλλες εθνικές ομάδες, όπως οι αραβόφωνοι, έχουν προνομιακή μεταχείριση στη διαδικασία ασύλου και ζητούν να μην υπάρχουν διακρίσεις.

Οι πρόσφυγες περίμεναν μάταια χτες να συναντηθούν δύο εκπρόσωποί τους με την Υπηρεσία Ασύλου για να θέσουν γραπτώς τα αιτήματά τους και να πάρουν απαντήσεις. Το γεγονός ότι δεν έγινε η συνάντηση τους οδήγησε στην απόφαση να κλιμακώσουν την κινητοποίηση, καταλαμβάνοντας συμβολικά τον δρόμο έξω από τη δομή. Υπήρξε αστραπιαία επέμβαση της αστυνομίας με χρήση χημικών που κατάφερε τελικά να διαλύσει την κινητοποίηση και να εμποδίσει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι η συνάντηση ήταν για σήμερα, όχι για χτες, και υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο έχει βάλει όρο να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις τουλάχιστον δύο ημέρες πριν γίνει συζήτηση για τα αιτήματα. Φαίνεται ότι το υπουργείο ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στις κινητοποιήσεις ανθρώπων που δεν έχουν άλλο τρόπο να ακουστούν τα αιτήματά τους.

Πηγή: efsyn.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News