Αυτές τις ημέρες η μνήμη στέκεται στην φοβερή καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. Μια καταστροφή που οφείλεται πρωτίστως στην κρατική ανικανότητα και στην έλλειψη συντονισμού. Ευθύς μετά την καταστροφή το συγκεντρωτικό «επιτελικό» κράτος, η ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε. όπως εύστοχα την είχε περιγράψει η αξέχαστη Φώφη Γεννηματά, άπλωσε το «σαν έτοιμο από καιρό» σχέδιο ολιστικής αποκατάστασης καρπαζώνοντας την Περιφερειακή Αρχή η οποία έσκυψε δουλικά το κεφάλι. Υπεράνω όλων η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη και της οικογένειας μόνο.

Εκτελεστής του Σχεδίου ο Σταύρος Μπένος, συντονιστής χορηγιών και πάλαι ποτέ Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και διαπρέψας ως Δήμαρχος Καλαμάτας. Αλλά τα στερνά τιμούν τα πρώτα;
Σήμερα δύο χρόνια μετά οι πληγές παραμένουν, η Βόρεια Εύβοια έγινε μέρος της στρατηγικής της επικυριαρχίας της ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε. αλλά στρατηγική για την Βόρεια Εύβοια δεν εκπονήθηκε ποτέ και κυρίως δεν εκπονήθηκε ποτέ ως έμπνευση, όραμα κι ιδιοκτησία της τοπικής κοινωνίας. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις κοιτάζουν αποχαυνωμένες τις ήττες να περνούν.

Δημήτρης Κατσούλης

Σήμερα δύο χρόνια μετά το κυρίαρχο διακύβευμα του προεκλογικού διαλόγου έπρεπε να είναι: Που απέτυχε το επιτελικό κράτος στην Βόρεια Εύβοια, γιατί έμεινε κομπάρσος η Περιφέρεια, ποια είναι – γιατί υπάρχει- η δημοκρατική προοδευτική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, πως εκφράζεται προγραμματικά; Ποιος είναι ο στέρεος σχεδιασμός της ανθεκτικότητας των υποδομών και των κοινωνιών μπροστά στις επόμενες καταστροφές; Έγινε αυτό το κλιματικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά φοβερό γεγονός αφετηρία για να αλλάξει ρότα η παρακμιακή πορεία της Εύβοιας; Και άλλα πολλά.

Αντί αυτών χαζεύουμε τις όντως ωραίες καλλιτεχνικές φωτογραφίες μυρίων υποψηφίων που εάν δεν απαντήσουν στα παραπάνω θα περάσουν ένα ωραίο δίμηνο κοινωνικής αναγνώρισης και στο τέλος θα τους μείνουν οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες.
Απάντηση στα παραπάνω όμως κατεξοχήν οι Περιφερειακές Παρατάξεις πρέπει να δώσουν, όσες και όταν προκύψουν.
Ακόμη ισχύει το ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ… και όχι μόνο.

Ακολουθείστε μας στο Google News