Η απάντηση του πρώην Δημάρχου Αυλωναρίου κου Δημητρίου Κατσούλη σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου «Μολυβιάτη» για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007.

Σε Δελτίο Τύπου του πρώην Υπουργού και νυν Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου το οποίο σε αρκετά μέσα παρουσιάζεται με τον τίτλο «Πρόκληση και ανικανότητα κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, η ελλιπής απορρόφηση των χρημάτων» αναφέρεται και στον πρώην Δήμο Αυλώνος.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ζητά απαντήσεις σε ερωτήματα σε σχετικά με την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου «Μολυβιάτη» για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007.

Από την απάντηση του Υπουργού κ. Στουρνάρα προκύπτει το ποσόν των χρηματοδοτήσεων που διατέθηκαν έως σήμερα  καθώς και ποσόν που αρχικά είχε προϋπολογιστεί.

Επειδή η απάντηση ως προς την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού αναφέρεται στον Δήμο Αυλώνος και επειδή καλό είναι να συνάγονται συμπεράσματα αλλά ακόμη καλύτερο να συνάγονται ακριβή συμπεράσματα αναφέρω τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Αυλώνος χρηματοδοτήθηκε το 2009  από το ενλόγω Ταμείο, έχοντας δύο πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα (Άγιος Γεώργιος και Ωρολόγιο) με τα εξής ποσά για τα ακόλουθα έργα:

Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας πυρόπληκτων δημοτικών διαμερισμάτων, με το ποσόν των 700.000 ευρώ
Αντιπλημμυρικά έργα σε οικισμούς πυρόπληκτων δημοτικών διαμερισμάτων με το ποσόν των 200.000 ευρώ.

Τα έργα  δημοπρατήθηκαν τέλος 2009 προς αρχές 2010. Οι προϋπολογισμοί των έργων μετά τους διαγωνισμούς  και με βάση τις δοθείσες εκπτώσεις διαμορφώθηκαν για μεν το πρώτο έργο περίπου 440.000 ευρώ και για το δεύτερο 113.600,49 ευρώ.

Το δεύτερο έργο έχει ήδη πληρωθεί και  αυτό σημαίνει η έκφραση του απαντητικού εγγράφου «μέχρι το τέλος του 2011 έχουν διατεθεί 113.600, 49 ευρώ».

Το πρώτο έργο  εκτελέστηκε κατά  ένα μέρος έως τέλος του 2010 και με τον πρώτο λογαριασμό πληρώθηκαν εντός του 2011, 139.012, 20 ευρώ. Το έργο συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσόν  όπως προκύπτει μετά την έκπτωση.

Συνεπώς η αναφορά στην μη απορρόφηση των αρχικών ποσών της χρηματοδότησης δεν λαμβάνει υπόψη τις εκπτώσεις που δόθηκαν με τους διαγωνισμούς αλλά και την εξέλιξη του ενός εκ των δύο έργων λόγω προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης.

Έπρεπε βέβαια τα ποσοστά των εκπτώσεων να επιστρέφουν στους χρηματοδοτούμενους Δήμους και όχι στο Ταμείο, έτσι θα είχαμε πράγματι  στη διάθεσή μας το ποσόν των 900.000 ευρώ για την αντιμετώπιση και άλλων πολλών αναγκών στα πυρόπληκτα δημοτικά διαμερίσματα.

Νομίζω ότι όφειλα να κάνω τις παραπάνω διευκρινήσεις για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Εξάλλου οι καιροί επιβάλλουν την πάσα αλήθεια.