Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου, μετά από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προσέφυγε δικαστικά κατά κάθε διαδικασίας αδειοδότησης ανεμογεννητριών. Έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου δυστυχώς οι θέσεις του δήμου, που υποστηρίχθηκαν από δικηγόρο που είχε οριστεί, δεν έγιναν δεκτές και η συγκεκριμένη εγκατάσταση θεωρήθηκε νόμιμη από το ΣτΕ.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε προσπάθεια εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στη θέση Μαυροβούνι και Τούρλα Καδίου, στη Δημοτική ενότητα Κονιστών. Από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή ήταν παρούσα δια του αντιδημάρχου Κώστα Δημά, κάνοντας έλεγχο στις άδειες της εγκατάστασης. Επιδόθηκε πρωτόκολλο εγκατάστασης ανεμολογικών ιστών και απόφαση του δασάρχη για έγκριση και λειτουργία της. Ζητήσαμε να υπάρχει παρουσία του Δασαρχείου, το οποίο έστειλε υπάλληλο επιτόπου. Ο εν λόγω υπάλληλος διαβεβαίωσε τον Δήμο για τη νομιμότητα της εγκατάστασης και την ακριβή εγκεκριμένη θέση.

blank

Επιπλέον, σε συνεννόηση με τον κ. Δημά, ο δικηγόρος που μας εκπροσώπησε σε όλες τις βαθμίδες προσφυγής στη δικαιοσύνη, μας ενημέρωσε ότι είναι αδύνατον να σταματήσουμε την εγκατάσταση, γιατί υπάρχει η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Παράλληλα, ζητήθηκε από την πλευρά του Δήμου και η άποψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων σχετικά με το εάν η θέση αποτελεί αρχαιολογικό χώρο. Με νεότερη επιστολή της (22/05/24) η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας μας διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες και ο χώρος θα ελεγχθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Όλες αυτές τις ημέρες, κανείς από την αντιπολίτευση, πλην του κ. Κ. Κέκη, δεν ήταν παρών στο σημείο.

Παρόλα αυτά, την τελευταία στιγμή, και ενώ η εγκατάσταση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Δ. Θωμάς θυμήθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, να αιτηθεί τη σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το πρωί του Σαββάτου, γνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε λίγες ώρες και ενώ όλο αυτό το διάστημα ήταν απών. Για άλλη μια φορά το κίνητρό του είναι επικοινωνιακό και μόνο, αφού γνωρίζει τα όρια αντίδρασης που έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή πάνω σε αυτό το θέμα.

Η θέση του Δήμου για το ζήτημα είναι γνωστή από την αρχή, όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα, αφού εξαρχής έχουν γίνει όλες οι νομικές ενέργειες που επιβάλλονταν και επιτρέπονταν.

Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης, για σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου, σχετική συζήτηση μπορεί να γίνει προ ημερησίας στο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 28/5/24.

Ακολουθείστε μας στο Google News