Ο Δημήτρης Κατσούλης, πρώην Δήμαρχος Αυλωναρίου καταγγέλει: καταστροφική η πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου, η Αχλαδερή πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα, – άμεση η ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στην Κορασίδα.

Η πυρκαγιά της 25ης Αυγούστου 2012 (ακριβώς πέντε χρόνια μετά την τραγική 25η Αυγούστου του 2007) αφήνει θλιβερό απολογισμό στο πανέμορφο τοπίο αλλά και στην τοπική οικονομία της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος.

Μία φωτιά που ξεκίνησε το βράδυ της 24ης Αυγούστου από το Μουρτάρη ακολούθησε μία γνωστή διαδρομή για Τρίτη φορά την τελευταία 25ετία. Ανεβαίνοντας στον ορεινό όγκο της Οκτωνιάς φθάνει στην Αχλαδερή και κατακαίει  καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελαιώνες και θαμνώδεις εκτάσεις μεταβάλλοντας το καταπράσινο τοπίο σε κρανίου τόπο, σε κατάμαυρους ορίζοντες.

Η χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά «ολοκλήρωσε» το έργο της σήμερα το πρωί, έχοντας εξαντλήσει την μανία της σε αυλές σπιτιών και αγροκτήματα στην καρδιά των χωριών Μανδράκι και Αχλαδερή τα οποία διαπέρασε σαν πύρινη λαίλαπα, όπως και στην αφετηρία της απείλησε τις παρυφές  των χωριών Μουρτάρι, Κουρβίνο (Ελαία) και Οκτωνιά. Η φωτιά πέρασε μέσα από την Κορασίδα και κατέληξε στην θάλασσα.

Η μοιραία στιγμή ήταν το χθεσινό μεσημέρι όταν η μαινόμενη φωτιά διαπέρασε τον δρόμο Αυλωνάρι- Οκτωνιά στο σημείο της διασταύρωσης με τον δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Χαράλαμπο. Ίσως η πυροσβεστική δεν αξιολόγησε με την δέουσα βαρύτητα  την σημασία αυτής της εξέλιξης. Το ιστορικό των προηγουμένων πυρκαγιών συνηγορεί πάντως για την «στρατηγική σημασία» της μη υπέρβασης του ορίου που θέτει ο εν λόγω οδικός άξονας.

Μετά η φωτιά έτρεξε με ορμή προς τον Άγιο Χαράλαμπο και στα Κοτρωνάκια, πάνω από το ιστορικό Μοναστήρι μας, αλλά και προς τον Δρυμό, ενώ άλλο μέτωπο κινήθηκε χαμηλά απείλησε προς στιγμή το Αυλωνάρι και κινήθηκε προς την Παναγιά στο Ποτήρι και στην Μονή των Καρυών με αποτέλεσμα τις πρώτες απογευματινές ώρες να περάσει μέσα στο Μανδράκι σπέρνοντας καταστροφή και πανικό. Το άλλο μέτωπο με περισσότερες της μιας κατευθύνσεις όρμησε από την «Βασιλική Βρύση»  προς Κορασίδα και Αχλαδερή ενώ συναντήθηκε και με το άλλο που αφού διαπέρασε τον Δρυμό, δηλαδή τον ορεινό όγκο της Οκτωνιάς κατέληξε τις πρωϊνές ώρες στην θάλασσα κατακαίοντας την ακτογραμμή από το γραφικό Καλάμι έως την Κορασίδα.

Πέρα από τις ζημιές στα προαύλια πολλών εξοχικών κατοικιών στην Κορασίδα κάηκε ολοσχερώς ένα σπίτι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου στο ομώνυμο Μοναστήρι.
Τώρα είναι η ώρα της καταγραφής των ζημιών τόσο στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο όσο και στα κτίρια. Είναι η ώρα της καταγραφής στα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία μας, στις Μονές του Αγίου Χαραλάμπους, στην Μονή Καρυών, στην Παναγία στο Ποτήρι αλλά κυρίως στην «κρανίου τόπο» στον Άγιο Αντώνιο όπου η καταστροφή του Ναού είναι ολοκληρωτική.
Όλη η περιοχή που κάηκε έχει ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής στην αντιπλημμυρική προστασία. Ο κίνδυνος όμως είναι αμεσότερος στον οικισμό της Κορασίδας. Η πυρκαγιά έπληξε το μέρος εκείνο που παρουσιάζεται ως ασταθές γεωλογικά, με ιστορικό κατολισθήσεων. Η γεωμορφία της περιοχής και η αποψίλωση που επέφερε η πυρκαγιά θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο, τους επόμενους μήνες τον οικισμό, τις υποδομές και τις περιουσίες. Απαιτείται άμεση χρηματοδότηση αλλά και προγραμματισμός έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια η περιοχή επιβαρύνθηκε και από τα διαβρωτικά φαινόμενα στην παραλία. Η σημερινή εικόνα της Κορασίδας εκπέμπει ένα ηχηρό SOS προς κάθε κατεύθυνση.

Η παρέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού όσο και της Κυβέρνησης πρέπει να είναι επείγουσα, οργανωμένη και κυρίως δραστική. Αυτή η καταστροφή ας μην μείνει προάγγελος της επόμενης αλλά η αφορμή για την ανάπτυξη με σχέδιο, συνεργασία και κυρίως στόχο και όραμα.

Δημήτρης Κατσούλης