Η φετινή ημέρα περιβάλλοντος βρήκε το Save Your Hood στην Εύβοια στα πλαίσια του 3ου Save Your Hood Trash Festival που πραγματοποιήθηκε στις Ροβιές Ευβοίας!

Για να τιμήσουν την ημέρα αυτή, 42 “ροζ” εθελοντές από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν για μια τεράστια δράση καθαρισμού στο παραλιακό μετώπο της Λιμνοθάλασσας Μεγάλου Λιβαρίου Ιστιαίας. Οι εθελοντές κατάφεραν να απομακρύνουν από την περιοχή 92 γίγας σακούλες με απορρίμματα καθώς και πολλά ογκώδη, όπως έπιπλα και σωλήνες, με την τελική ποσότητα να ξεπερνάει τα 11.400lt απορριμμάτων!

Με την δημιουργία μιας άκρως συγκινητικής ανθρώπινης αλυσίδας, τα απορρίμματα αυτά μπόρεσαν απ’ το παραλιακό μέτωπο να φτάσουν ως τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο προκειμένου να συλλεχθούν από τον δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού και να καταλήξουν εκεί που ανήκουν.

Η λιμνοθάλασσα Μεγάλου Λιβαρίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό υδροβιότοπο καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω σε έναν από τους κυριότερους διαδρόμους μετανάστευσης των πουλιών που περνούν από την Ελλάδα, ενώ επίσημα είναι χαρακτηρισμένη ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά GR109. Απο το 1998 εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000 και βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου.

Μαζί με το κοντινό Μικρό Λιβάρι, Είναι δύο αβαθείς λιμνοθάλασσες όπου βρίσκουν τροφή και ξεκούραση σπάνια πουλιά την εποχή της αποδημίας. Μέρος της επιφάνειάς τους καλύπτουν καλάμια, βούρλα και νούφαρα, ενώ στις όχθες υπάρχουν πόες, θάμνοι και καλλιέργειες. Εκεί συχνάζουν πάπιες, βουβόκυκνοι, φοινικόπτερα, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες, πολλά είδη ερπετών και βίδρες.

Παρόλο το καθεστώς προστασίας του υγροτόπου, οι πιέσεις που δέχεται η περιοχή από ρύπανση, στερεή, υγρή ή αέρια, είναι μεγάλες και αυτό αποδεικνύεται και από το αποτέλεσμα της δράσης καθαρισμού. Τα απορρίμματα που βρέθηκαν ήταν κάθε είδους, με πρωταγωνιστή τα πλαστικά μια χρήσης, ενώ βρέθηκαν μεταξύ άλλων πολλά προσωπικά αντικείμενα και είδη αλιευτικής και βιομηχανικής δραστηριότητας τα οποία απομακρύνθηκαν, βοηθώντας αυτόν το ιδιαίτερο οικοσύστημα να αναπνεύσει!

Μετατρέποντας την Ημέρα Περιβάλλοντος σε εβδομάδα, το Save Your Hood προσκαλεί άτομα και ομάδες να επιστρατεύσουν το πάθος τους για την προστασία του περιβάλλοντος και να γίνουν μέρος μιας υπερπροσπάθειας κατά της πλαστικής ρύπανσης αλλάζοντας νοοτροπία!

Ακολουθείστε μας στο Google News