Ο Καλλικράτης μπορεί να είχε αρχικό σκοπό τη συνένωση των κοινωνιών και των ΟΤΑ, όμως στην περίπτωση των Δήμων Κύμης και Κονιστρών μάλλον έχει φέρει τη διχόνοια, με Δημάρχους και τοπικούς φορείς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Σειρά είχε η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κονιστρών να πάρει θέση και να πετάξει τα βέλη της στον Δημήτρη Θωμά, που επιμένει στην αυτονομία της Κύμης.

Η Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κονιστρών Ευβοίας στην παρακάτω ανοιχτή της επιστολή εκφράζει την άποψή της για τη συνένωση των Δήμων, ενώ δεν αμελεί να πετάξει και τα καρφιά της….. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας , η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της , πήρε δύσκολες και επώδυνες οικονομικές αποφάσεις , οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος για την μικρομεσαία οικογένεια. Αποφάσεις που μπορεί να αντιλαμβάνεται ο πολίτης , αλλά θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά άδικες , μιας και αυτοί που δημιούργησαν την κρίση για μια ακόμη φορά μένουν ατιμώρητοι .
Η οικονομική κρίση πιστεύουμε ότι δεν αντιμετωπίζεται μόνο με εισπρακτικά μέτρα , αλλά με μεταρρυθμίσεις και διαθρωτικές αλλαγές που θα αλλάξουν τις δομές του Κράτους .
Μια τέτοια πρόταση , η οποία έχει κατατεθεί από τις αρχές του 2010, είναι και το Π – Καλλικράτης . Μια πρόταση που στοχεύει να αλλάξει τις σχέσεις Κράτους – Πολίτη , να μεταφέρει αρμοδιότητες στην Περιφέρεια , με την εκλογή περιφερειάρχη (στη θέση του διορισμένου) και του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταργεί την Ν.Α. και δημιουργεί ισχυρούς , βιώσιμους και αναπτυξιακούς Δήμους . Δήμους που θα λειτουργούν με διαφάνεια , παρέχοντας καλύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες , πιο κοντά στον πολίτη.
Παρακολουθούμε ομιλίες – συγκεντρώσεις – ψηφίσματα, να πραγματοποιούνται , όχι για το τι θα προσφέρει ο Καλλικράτης στον πολίτη , πόσο καλύτερα θα εξυπηρετείται , πώς διασφαλίζονται οι πόροι και οι αρμοδιότητες , πώς θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας , αλλά για το πια θα είναι η ΕΔΡΑ .
 Θα σας καλέσουμε εκ των προτέρων να κρατήσετε την ανακοίνωση αυτή , διότι είμαστε απολύτως σίγουροι , ότι αύριο μια άλλη ανακοίνωση θα μας αποκαλεί κομματικά όργανα – εγκάθετους – λασπολόγους κ.λ.π.
 Στον Δήμο μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2/3/2010 ,ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο , στο οποίο είχαν προσκληθεί να παραβρεθούν το σύνολο των φορέων του Δήμου μας (30 περίπου) . Πιστεύουμε ότι ήταν παράλειψη του Δήμου μας να μην καλέσει τις Τ.Ο των κομμάτων στον Δήμο μας . Στην συγκέντρωση παραβρεθήκαμε μαζί με άλλους συμπολίτες μας χωρίς να μπορέσουμε να εκφράσουμε την πολιτική μας άποψη . Είδαμε φορείς του Δήμου μας να παρευρίσκονται χωρίς να καταθέτουν προτάσεις , αλλά να ζητάνε ενημέρωση , άλλοι να καταθέτουν πρόταση η οποία απευθυνόταν στον Δήμο Κύμης και όταν τους ζητήθηκε να τοποθετηθούν είπαν «ήρθαμε να ακούσουμε και να ενημερωθούμε», βέβαια αυτό δεν τους εμπόδισε το προηγούμενο διάστημα να υπογράφουν ψηφίσματα , αφού δεν γνώριζαν , τότε τι υπέγραφαν; Κάποιοι συμπολίτες να μην σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες , κάθε πρόταση , σκέψη , διαφορετική άποψη από την δική τους ήταν «αντιδημοκρατική» , «φασιστική» , «χουντική» . Η αντιπολίτευση χωρίς καμιά ουσιαστική πρόταση ,αλλά μόνο για την έδρα και την συνένωση με τον Δήμο Κύμης ( άλλαξε η πρόταση από το προηγούμενο Συμβούλιο ( 3 Δήμοι , Κύμη – Κονίστρα – Αυλώνος), γιατί άραγε ;) , να μην διαφυλάσσουν και να υπερασπιστούν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας . Η μόνη συγκροτημένη άποψη ήταν αυτή του Δήμου μας , που περιελάβανε το θεσμικό , αναπτυξιακό πλαίσιο , τις αρνητικές πλευρές του Καλλικράτη και τέλος το χωροταξικό .
 Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη θέση του Δημάρχου Κύμης και όσων ταυτίζονται με τις απόψεις του, ότι ένα από τα προβλήματα που επικαλείται ενάντια σε ένα ισχυρό Δήμο είναι η χιλιομετρική απόσταση . Τώρα πως εξυπηρετούνται οι 20000 κάτοικοι που ζούν μόνιμα σε άλλους Δήμους από τις κρατικές υπηρεσίες που υπάρχουν στην Κύμη ; Αν βάλουμε και τις 20000 που διατηρούν εξοχικές κατοικίες , όλοι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες εξυπηρέτησης που δημιουργούνται . Ποια θα είναι η ανάπτυξη του Δήμου κατά τον κ. Θωμά ; γιατί χαιρετίζει με τόση χαρά την απόφαση του Δήμου Ταμυναίων , δεν γνωρίζει ότι σε δύο Δήμους , ένας μικρός και ό άλλος σχεδόν διπλάσιος σε έκταση και πληθυσμό θα απαιτήσει και ζητήσει καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες για τους πολίτες του; Δεν γνωρίζει ο κ. Θωμάς ότι τελικά ο μικρός Δήμος που ονειρεύεται (μόνο και μόνο που μπορεί να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες ) , χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης θα συρρικνώνεται και σε κόσμο και σε θέσεις εργασίας ; Δεν γνωρίζει ότι στον Καποδίστρια 1 ο Δήμος Κονιστρών συρρικνώθηκε για να μπορέσει ο Δήμος Κύμης να «ισορροπήσει» με τον Δήμο Ταμυνεων ; Τώρα ποια θα είναι η «ισορροπία»; Ποίο το μέλλον ; Ποια η προοπτική;
 Αγαπητές – οι συμπολίτισες –τες
 Θέλουμε να σας καλέσουμε σε ένα διαρκή αγώνα για την ανάπτυξη και προοπτική της περιοχής . Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε μόνο χειροκροτητές των όποιων αποφάσεων θα λάβει η Κυβέρνηση . Διατηρούμε τις απόψεις μας και θα αγωνιστούμε με όλους τους πολίτες , χωρίς διαχωρισμούς και διχασμούς , για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της περιοχής μας . Για ένα οδικό άξονα Χαλκίδας – Κύμης (βελτιώνοντας το υπάρχον οδικό δίκτυο με τις παρακάμψεις Βασιλικού (έχει ήδη δημοπρατηθεί) – Αμαρύνθου – Αλιβερίου και το τμήμα Λέπουρα – Κύμη ). Αρκετούς νεκρούς έχουμε θρηνήσει. Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε άλλους . Ένα οδικό δίκτυο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και του λιμανιού στην Κύμη .Αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου ορεινών – υδάτινων , του φράγματος Μανικίων – Σέττας”.

Υπάρχει ένα κλίμα έντασης μεταξύ των δύο Δήμων και κυρίως μεταξύ των ομάδων που στηρίζουν τις δύο απόψεις, δηλαδή αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μεγάλος Δήμος ή αν θα πρέπει η Κύμη να παραμείνει…. μακριά απο το Δήμο Ταμυνέων και τους λοιπούς…. Η υπόθεση πλέον δεν αφορά μόνο τους Δημάρχους και τους συνδυασμούς τους, αφού παρατηρείται,  απλοί πολίτες να εκφράζουν δυναμικά την άποψή τους. Μάλιστα, είχαμε σχετική τοποθέτηση ακόμα και απο ομογενείς….

Τελικά είναι “ακριβή” η έδρα του Δήμου κύριε Ραγκούση….. και δύσκολο το εγχείρημά σου, όταν υπάρχουν νοοτροπίες που κρατούν στάσιμη την ανάπτυξη ενός τόπου….