Ο Δήμος Κύμης τίμησε τον ευεργέτη του Ευάγγελο Δεμερούτη και εγκαινίασε το Πνευματικό Κέντρο Βίταλου, που φέρει το όνομα του ευεργέτη του χωριού, ενώ καθιερώθηκε και ημέρα μνήμης.

Σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή, 22 Μαρτίου, στις 11.30 το πρωί, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βιτάλου, ο Δήμος Κύμης, οι φορείς και οι κάτοικοι του χωριού τίμησαν τον μεγάλο ευεργέτη τους  Ευάγγελο Δεμερούτη και εγκαινίασαν το Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο. 
Το Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο, δωρεά του ευεργέτη, το οποίο από ανενεργή βιβλιοθήκη μετατράπηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κύμης σε έναν πολυχώρο, μέσα στον οποίο οι μαθητές και η νεολαία θα διδάσκονται στον ελεύθερο χρόνο τους δημοτικούς και σύγχρονους χορούς, μουσική με την εκμάθηση μουσικών οργάνων, ζωγραφική και θα μπορούν να συζητούν με Έλληνες συγγραφείς, που θα τους επισκέπτονται συχνά, διάφορα θέματα, όπως το περιεχόμενο κάποιου βιβλίου, που οι μαθητές θα έχουν προηγουμένως προγραμματίσει να διαβάσουν. Στόχος του Δήμου είναι το πνευματικό Κέντρο Βιτάλου να αποτελέσει για την νεολαία του χωριού ένα λίκνο πολιτιστικό και πνευματικό, που θα την αποτρέψει από ανεπιθύμητες έξεις που η εποχή μας και η μονοτονία της επαρχίας δημιουργούν.
Την Κυριακή το πρωί, εν μέσω καταρρακτώδους βροχής, οι κάτοικοι του Βιτάλου μαζί με τον Δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά, τους αντιδημάρχους, την πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,  συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ευεργέτη. Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κύμης ,φορείς του χωριού και οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου. Συγκινητική ήταν η κατάθεση στην προτομή του ευεργέτη λίγων λουλουδιών από κάτοικο του χωριού, η οποία και απήγγειλε  ποίημα για τον Δεμερούτη που είχε γράψει η ίδια. 
Τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου έγιναν στον τρίτο όροφο του κτιρίου, στην αίθουσα που στεγάζεται η βιβλιοθήκη. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Παρών ήταν και ο βουλευτής Ευβοίας κ. Παπαγεωργίου. Τον αγιασμό τέλεσε  ο Μητροπολίτης  Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος έψαλε και επιμνημόσυνο δέηση προς τιμήν του ευεργέτη. 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος, μιλώντας για το έργο του Δεμερούτη, τόνισε, ότι έδωσε την δυνατότητα στους νέους του χωριού να σπουδάσουν και στους κατοίκους, σε δύσκολες εποχές, να αισθανθούν  ότι έχουν ένα στήριγμα να ακουμπήσουν. Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Δήμου τόνισε, ότι καθήκον του είναι να θυμάται τέτοιους ανθρώπους, να τους τιμά και να συνεχίζει το έργο τους. Φέτος, είπε, έγινε κάτι το ξεχωριστό. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετατρέψαμε την Δεμερούτειο βιβλιοθήκη σε Δεμερούτειο Πνευματικό Κέντρο. Με έξοδα του Δήμου συντηρήθηκε και ανακατασκευάστηκε το κτίριο, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι η βιβλιοθήκη που θα επαναλειτουργήσει, το γυμναστήριο και  η αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, που ήδη λειτουργεί στο ισόγειο του κτιρίου. Κι όλα αυτά, είπε, ότι γίνονται σε μια εποχή που η νεολαία του Βιτάλου τα έχει πολύ ανάγκη. Έχει ανάγκη την δημιουργική γνώση, που θα την βοηθήσει να αποκτήσει άμυνες σε μια εποχή με άσχημες προκλήσεις, όπως είναι τα ναρκωτικά. Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε όλους τους κατοίκους του Βιτάλου, που με την συμβολή τους οι εργασίες ανακατασκευής τελείωσαν σε χρόνο ρεκόρ. Τελειώνοντας, ανακοίνωσε την δημιουργία Μουσείου ανθρακωρύχων, που θα στεγαστεί σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και ευχήθηκε το Δεμερούτειο να είναι ένας χώρος , ένας τόπος, που θα μας ενώνει όλους.      
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ανιψιός του Δεμερούτη Αντώνης Μυλωνάς,  ο οποίος με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο μίλησε για την ζωή και το έργο του Δεμερούτη.
Ο Ευάγγελος Δεμερούτης γεννήθηκε στο Βίταλο το 1902 και πέθανε στο Σιαλτ του Μεξικού το 1990. Ήταν το 7ο παιδί του Γιώργου και της Ελένης Δεμερούτη. Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία και αναγκάστηκε να ξενητευτεί  για μια καλύτερη ζωή. Πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί στο Μεξικό, όπου ασχολήθηκε με την καλλιέργια των οπωροκηπευτικών, αποκομίζοντας μεγάλο πλούτο.  Επέστρεψε στην πατρίδα του για πρώτη φορά το 1954 και βλέποντας την μεγάλη φτώχεια των συγγενών του και των συγχωριανών του αποφάσισε να τους βοηθήσει. Έφτιαξε σχολεία, δρόμους, πλατείες  υδραγωγεία, νηπιαγωγείο, ιατρείο και άλλα. Βοηθούσε όλους- όσους είχαν την ανάγκη του και σπούδασε πολλούς νέους του χωριού του. Η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για το έργο του, ενώ ο τύπος της πρωτεύουσας αναφέρθηκε πολλές φορές στον ίδιο και το έργο του με κολακευτικά σχόλια. Εξ ίσου φιλανθρωπικά έργα έφτιαξε και στην πατρίδα που τον φιλοξένησε και είχε ανάλογες διακρίσεις. 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Βελισσαρίου, η οποία είχε αναλάβει από τον Δήμο την υλοποίηση  της αποπεράτωσης του έργου και την λειτουργία του Κέντρου. Αναφερόμενη στον εμπλουτισμό της  βιβλιοθήκης με νέα βιβλία ευχαρίστησε το Κέντρο Βιβλίου για την δωρεά 100 νέων βιβλίων. Επίσης ευχαρίστησε την διευθύντρια των εκδόσεων  «Ωκεανίδα»  κ  Μεγαπάνου  για τα βιβλία που τους έστειλε και την κ. Ζάνα για τα βιβλία της Πηνελότης Δέλτα που  δώρισε στη βιβλιοθήκη. 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος, αφού εξέφρασε την συγκίνησή του για την εκδήλωση και ευχαρίστησε την δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της αυτή, τόνισε, ότι μόνον άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει, που έχουν πολεμήσει και έχουν κινδυνεύσει για την πατρίδα τους μπορούν να κατανοήσουν την κοινωνία και να συνδράμουν για να επούλωση των πληγών της.
Στη συνέχεια, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βιτάλου έπαιξαν, υπό την καθοδήγηση του διευθυντού του Σχολείου κ. Καλογιάννη, ένα σκετς σχετικό με την ημέρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα  παιδιά του Δημοτικού Διαμερίσματος Οξυλίθου, τα οποία παρουσίασαν  ένα μουσικό πρόγραμμα, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, διευθύντριας του Ευβοϊκού ωδείου κυρίας Σιάνου. Η κ. Σιάνου θα αναλάβει και τα παιδιά του Βιτάλου για την εκμάθηση μουσικών οργάνων.