Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και μεγάλη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων του παλαιού Ι. Ναού Παναγίας Χιλιαδούς Διρφύων, μετοχίου της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη, του οποίου η ανακαίνιση έγινε με πόρους της Ιεράς Μονής, τις κατάλληλες εγκρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, την επίβλεψη της Εφ. Α. Ευβοίας και ολοκληρώθηκε το 2018.

Από νωρίς το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στον Ι. Ναό κομίζοντας τα Ιερά Λείψανα (Αγ. Αντύπα Επισκόπου Περγάμου και Αγ. Νεομαρτύρων Γεωργίου του εν Χίω και Κωνσταντίνου του Υδραίου) και εν συνεχεία χοροστάτησε στον Όρθρο, μετά το πέρας του οποίου τέλεσε την Ακολουθία των Εγκαινίων, εξηγώντας παράλληλα στους πιστούς τα τελούμενα. Ενώ μετά το πέρας της Ακολουθίας των Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία.

Στις Ακολουθίες συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Ιεροκήρυξ Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Μακρυμάλλη Αρχιμ. Ιάκωβος Μπαλωμένος με τους υποτακτικούς του Αρχιμ. Δαμασκηνό και Διάκ. Τιμόθεο και ο Διάκ. Ευγένιος Τσάλλας, ενώ την ευθύνη προετοιμασίας της τελετής και των απαραιτήτων υλικών είχε ο Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης – Εφημέριος του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος, συνεπικουρούμενος από τον Αρχιμ. Ιερόθεο Παπαγρηγορίου- Εφημέριο του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Βατώντα.

Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους τους κοπιάσαντες, οι οποίοι συμμετείχαν στην αποκατάσταση του μνημείου αυτού τις Πίστεως και της Πατρίδος μας, με πρώτο τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Ιάκωβο, συνεχάρη όσους φρόντισαν την προετοιμασία της ιεράς Τελετής και ευχήθηκε προς όλους τους προσελθόντες πιστούς προσκυνητές και φίλους της Ιεράς Μονής, η είσοδός τους στον Ι. Ναό να γίνεται και είσοδος στην μετάνοια και την αποφασιστική επιλογή της ενάρετης πνευματικής ζωής, που μας συμφιλιώνει με τον Θεό.

Στην ιερά τελετή και τη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν με πληθωρικό τρόπο, αλλά και τηρώντας σχολαστικά τα ισχύοντα μέτρα αποφυγής διασποράς του νέου κορωνοϊού οι Ενορίτες των Στροπώνων και της Λάμαρης, αλλά και κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Ψαθάς, καθώς και ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ Άγγελος Πνευματικός-τ. Βουλευτής με την σύζυγό του, ενώ στο ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν ο Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Στυλιανός Μπενής με τον μαθητή του κ. Ιωάννη Τεβεκέλη και άλλους ιεροψάλτες της περιοχής και φίλους της Ι Μονής.

Μετά την διανομή του Αντιδώρου απο τον Σεβασμιώτατο, όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την αρχοντική φιλοξενία του Καθηγουμένου π. Ιακώβου, αφού σε όλους προσεφέρθη μοναστηριακό πρωινό κέρασμα και αναμνηστικές ευλογίες εκ των Εγκαινίων.

Ακολουθείστε μας στο Google News