Ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού στα μεγάλα μέτωπα φωτιάς, σε Νέα Μάκρη, Διόνυσο και Μαραθώνα. Ανυπολόγιστη η οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς στη Νέα Μάκρη, όπου ξεκίνησε και εναέρια επιχείρηση κατάσβεσή της με το ξημέρωμα. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε Διονύσο και Μαραθώνα. Εκτιμάται ότι κάηκαν 150.000 στρέμματα και εκατοντάδες σπίτια.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Εν τω μεταξύ ανησυχητικό παραμένει το μέτωπο στην Πεντέλη, όπου η φωτιά απείλησε τη Μονή Παντοκράτορος. Η πυρκαγιά έχει φτάσει στις περιοχές της Καλλιτεχνούπολης και του Βουτζά.

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στον Βαρνάβα και το Σέσι.

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσκολεύουν τόσο η μορφολογία του εδάφους όσο και οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 6-7 μποφόρ.

Μείωση της έντασης των ανέμων αναμένεται από αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από τις 06:17 το πρωί επιχειρούν στην Αττική 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair (εννέα ελληνικά, δύο ιταλικά και ένα γαλλικό). Επίσης, από τις 06:11 επιχειρούν δύο Canadair στο Πόρτο Γερμενό, ενώ άλλα δύο επιχειρούν στην Κάρυστο.

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε η Μονή του Οσίου Εφραίμ, καθώς οι φλόγες απειλούσαν το μοναστήρι.

Η φωτιά έχει κατακάψει περιοχές, όπως ο Μαραθώνας, ο Αγιος Στέφανος, η Παλαιά Πεντέλη, η Παλλήνη, το Πικέρμι, η Ανθούσα, η Ανοιξη, η Σταμάτα, η Ροδόπολη, το Ανω και Κάτω Σούλι.

Από τη νύχτα της Παρασκευής, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Γραμματικό έως και αυτές τις ώρες έχουν καεί και υποστεί καταστροφές δεκάδες κατοικίες και έχουν παραδοθεί στις φλόγες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, χωρίς να μπορεί ακόμη να υπάρξει καθαρή εικόνα της καταστροφής.

Τις ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν δύο ελικόπτερα από την Ιταλία, ενώ το βράδυ έφτασαν δύο από τα τέσσερα γαλλικά αεροπλάνα και ένα κυπριακό ελικόπτερο Kamov. Από την Αυστρία αναμένονται έξι αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ενδείξεις εμπρησμού

Υπόνοιες για εμπρησμό αφήνουν οι φορείς και επισημαίνουν δύο στοιχεία: την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, αφού σπάνια γίνεται τυχαία τη νύχτα, και το σημείο όπου ξέσπασε, στα 500 μέτρα από τον χώρο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ και μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα και εγκατάσταση, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί.

«Δύσκολο να ήταν τυχαίο γεγονός» λέει ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης, αλλά παραπέμπει σε «αυτούς που φυλάνε τον χώρο του ΧΥΤΑ στα 500 μέτρα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά». Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «αντί να κάνουν προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά, έσπευσαν να προστατεύσουν τα μηχανήματα του εργολάβου».

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές Γραμματικού και Κερατέας έχουν εναντιωθεί στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο και απαντούν με μπλόκα και κινητοποιήσεις στην όποια απόπειρα να αρχίσουν τα έργα.

Πηγή: www.in.gr