Την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 το απόγευμα, στη Χαλκίδα έλαβε χώρα με επισημότητα η Εορταστική Εκδήλωση για τη λήξη των Κατηχητικών Συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2008-2009.

Η Εκδήλωση, που άρχισε στις 8.00 μ.μ. στο Κρηπίδωμα της Παραλίας έξω από το Κόκκινο Σπίτι και την οποία παρουσίασε υποδειγματικά η δασκάλα κ. Μαρία Καψάλη, Κατηχήτρια του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ήταν αφιερωμένη στον γνωστό Έλληνα «ήρωα» του Θεάτρου Σκιών, Καραγκιόζη.
Στην αρχή έγινε μια παρουσίαση σε Η/Υ την οποία ετοίμασαν παιδιά όλων των Κατηχητικών και περιελάμβανε στιγμιότυπα από παραστάσεις και συνεντεύξεις του κεκοιμημένου ήδη κορυφαίου του Θεάτρου Σκιών Ευγενίου Σπαθάρη, ενώ ένα σύντομο βιογραφικό του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, διάβασε με πολύ ωραίο τρόπο η μαθήτρια του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ψαχνών, Αγγελική Καραμούζη.
Αμέσως μετά, τα παιδιά των Κατηχητικών της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού παρουσίασαν δραματοποιημένη, παράσταση του Καραγκιόζη, που αφορούσε την Ανακύκλωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, τα παιδιά του Κατωτέρου Κατηχητικού του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση της Κατηχήτριάς τους κ. Μαρίας Καψάλη, έψαλλαν θαυμασιώτατα Ύμνους από την Παράκληση της Παναγίας, την Θ΄ Ωδή της Εορτής της Υπαπαντής, τον Ύμνο «Αγνή Παρθένε» του Αγίου Νεκταρίου και το τροπάριο του Αγίου Δημητρίου.
 Κατόπιν, το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Κατηχητικού της Παναγίας Παραβουνιώτισσσας Ερετρίας παρουσίασαν πολλούς παραδοσιακούς Χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι ξεσήκωσαν όλους τους προσκεκλημένους. Τους χορούς δίδαξε ο κ. Δημήτριος Ελευθερίου, εξαιρετικός και ελπιδοφόρος χοροδιδάσκαλος.
Τέλος, τα Κατηχητικά της Αγίας Ελεούσας Χαλκίδος, υπό τη διεύθυνση του εκλεκτού μουσικού κ. Κωνσταντίνου Μπασινά, τραγούδησαν θαυμάσια παραδοσιακά τραγούδια, με τη συνοδεία Ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.
Στην προετοιμασία και πραγματοποίηση της Εκδήλωσης, όπως και στην Έκθεση με φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, τις οποίες κατασκεύασαν τα παιδιά και παρουσιάσθηκαν στην Αυλή του «Σπιτιού με τ’ Αγάλματα», συμμετείχαν τα παιδιά από τα Κατηχητικά των Ενοριών της Χαλκίδος, της Ερέτριας, της Αμαρύνθου, του Βασιλικού, της Αρτάκης, των Ψαχνών, του Δήμου Διρφύων και των περιχώρων τους, τα οποία, στο τέλος της Εορτής, απέσπασαν τα θερμότατα χειροκροτήματα των παρευρεθέντων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος κλείνοντας την Εκδήλωση εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες, τους Ιερείς των Ενοριών, τον υπεύθυνο των Κατηχητικών Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Καραμούζη – Ιεροκήρυκα, αλλά και συνεχάρη όλα τα παιδιά των Κατηχητικών για την προσπάθειά τους. Επεσήμανε δε ότι οι Εκδηλώσεις αυτές δίδουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν και να δουν και κάποιοι άνθρωποι, που πιθανόν να μη γνωρίζουν, το έργο που επιτελείται στα Κατηχητικά, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι γιορτή αυτή, με την συνεργασία πολλών Κατηχητικών, δίνει και την δυνατότητα να ζήσουμε όλοι και με ένα ακόμη τρόπο, το γεγονός της ενότητος της Τοπικής Εκκλησίας.
Πολλοί συμπολίτες μας παρακολούθησαν την Εκδήλωση, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, ο εκπρόσωπος του Νομάρχου κ. Ιωάννης Γκοσημίδας, ο τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος κ. Γεωργία Σκιά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδος «ΤΟ ΑΛΩΝΑΚΙ» κ. Δημήτριος Λιανοστάθης, οι οποίοι πραγματικά ενθουσιάστηκαν από την συλλογική προσπάθεια των παιδιών μας, τα οποία καμάρωσαν και χειροκρότησαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους.
Η Εκδήλωση αυτή, όσο και οι υπόλοιπες που κατά τόπους πρόκειται να τελεσθούν (9 Ιουνίου στη Σκιάθο, 11 Ιουνίου στην Αλόννησο, 13 Ιουνίου στη Σκόπελο και 20 Ιουνίου στην Ιστιαία), είναι Εκδηλώσεις που ετοιμάζουν οι Νέοι της Τοπικής μας Εκκλησίας και απευθύνονται σε νέους και νέες, αποτελούν δε μια ανοιχτή πρόσκληση της Εκκλησίας μας σε όλους τους νέους ανθρώπους.
Όλοι οι παρευρεθέντες στο τέλος έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο από τον Σεβασμιώτατο από μία πολύ όμορφα επιμελημένη φιγούρα του Θεάτρου Σκιών, τις οποίες επιμελήθηκε η Νεανική Συντροφιά του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ενώ στα παιδιά του Κατηχητικού της Παραβουνιώτισσας Ερέτριας έλαβαν, από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου, τον έπαινο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμμετοχή τους, το Σάββατο 9 Μαΐου 2010, σε Φεστιβάλ Νεολαίας των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου και εκπροσώπησαν την Τοπική μας Εκκλησία.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019