Διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στους Ταξιάρχες του Δήμου Κύμης, για τους 30 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στις 24 Μάη 1944. Παράλληλα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δήμου: «Ταξιάρχες 1944 : Το πορφυρό σημάδι της αιωνιότητας».

Δύο σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν τις φετινές διήμερες εκδηλώσεις, που έγιναν το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Μαΐου, στους Ταξιάρχες, προς τιμή των τριάντα άμαχων εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τον Μάη του ΄44.
Το πρώτο αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου του Δήμου Κύμης, γραμμένο από τον Κυμαίο ερευνητή της τοπικής ιστορίας Μιχάλη Ποντίκη, που αναφέρεται διεξοδικά στην καταγραφή των γεγονότων εκείνης της αποφράδας ημέρας, με τίτλο «Ταξιάρχες 1944. Το πορφυρό σημάδι της αιωνιότητας».
Το δεύτερο αφορά στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Ταξιαρχών (το τρίτο κατά σειρά που ιδρύει ο Δήμος Κύμης τα τελευταία χρόνια) στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, το οποίο ανακαινίστηκε και έγινε ένας πολυχώρος για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι νέοι, ενώ ο προαύλιος χώρος διαμορφώθηκε, περιφράχθηκε, μπήκε χλοοτάπητας και έγινε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για αθλοπαιδιές.
Οι διήμερες εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο το απόγευμα στον πολυχώρο του σχολείου, όπου είχε κατακλυσθεί από κόσμο. Παρόντες ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο πρώην υπουργός Τουρισμού, βουλευτής Ευβοίας, κ. Λιάσκος, η γραμματέας της Πανευβοϊκής Ομοσπονδίας κα Ελένη Καραγιάννη, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κύμης κ. Κόκκος, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Κύμης Αρετή Μπάτσα, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Βελισσαρίου Ευαγγελία, Παππά Βασίλειο, Κουϊμιτζή Αικατερίνη.
Για το Κέντρο Νεότητας Ταξιαρχών μίλησε η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Βελισσαρίου, τονίζοντας, ότι στο χώρο έχουν ήδη εγκατασταθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που είναι στη διάθεση των παιδιών, επιτραπέζια παιχνίδια, μία βιβλιοθήκη που σύντομα θα εμπλουτιστεί με τίτλους βιβλίων, ενώ στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων έχει εγκατασταθεί οθόνη για την προβολή ταινιών και για την δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η δε αίθουσα του γραφείου έχει παραχωρηθεί στην Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Κονιστρών, για να την χρησιμοποιεί ως έδρα του.
Στην συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος, αναφερόμενος στον πολυχώρο, τόνισε, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθούν τμήματα δημοτικών και μοντέρνων χορών καθώς και ωδείου ενώ προβλέπεται ακόμη η παράδοση μαθημάτων καλαθοπλεκτικής, μιας τέχνης, που, εξασκούσαν οι κάτοικοι και τείνει να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος για την αναβάθμιση των εκδηλώσεων και την γνωστοποίηση ευρύτερα της ιστορίας του χωριού, με την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Σταύρο Ιωάννου, στο οποίο καταγράφονται μαρτυρίες ανθρώπων, που πολλοί εξ αυτών δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Αναφερόμενος στο βιβλίο «Ταξιάρχες 1944. Το πορφυρό σημάδι της αιωνιότητας» τόνισε, ότι το βιβλίο εκδόθηκε λόγω της ανάγκης να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και να κατανοηθούν περισσότερο τα όσα συνέβησαν τότε.
Αναφερόμενος στο συγγραφέα του βιβλίου, τον χαρακτήρισε ως έναν αξιόλογο ερευνητή και ιστορικό της περιοχής μας και τόνισε, ότι με την επίμονη ερευνά του και την αντικειμενική κρίση του κατάφερε το καλύτερο δυνατό. Τελειώνοντας, τόνισε, ότι ένας τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας είναι να διατηρούμε την ειρήνη και να προσπαθούμε για την πρόοδο και προκοπή αυτού του τόπου και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, όχι μόνον στη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και στη δημιουργία του πολυχώρου. Ειδική αναφορά έκανε στην Αντέλλα Μπίλιου, η οποία τόσα έχει προσφέρει, όχι μόνον στη δημιουργία του πολυχώρου, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες του Δήμου.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Υπουργός κ. Λιάσκος, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του αυτή και ευχαρίστησε τον Μιχάλη Ποντίκη, τους φορείς και τους κατοίκους των Ταξιαρχών, για την καταγραφή ενός τόσο σημαντικού ιστορικού γεγονότος, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι για ένα έθνος και ένα λαό η ιστορική μνήμη.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Μιχάλης Ποντίκης από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε κάποια τεχνικά προβλήματα που συνάντησε κατά την συλλογή των πληροφοριών και την εικονογράφηση του βιβλίου.
Στη συνέχεια η κα Μαρία Ζαφείρη ανέλαβε τη διευθέτηση της παρουσίασης του βιβλίου από τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κονιστρών κ. Βλάχος, μαζί με τις μαθήτριες Σίσσυ και Εύα Σκιάνη, έκαναν την παρουσίαση του βιβλίου.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 24 Μαΐου, έγινε το πρωί στο χώρο της εκτέλεσης ιερατικό μνημόσυνο, εκφώνηση πανηγυρικού από τον κ. Χαράλαμπο Κατσό και κατάθεση στεφάνων, παρουσία των δημοτικών, στρατιωτικών, πολιτικών αρχών και πλήθους κόσμου. Παράλληλα πραγματοποιείτο εθελοντική αιμοδοσία στο Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών. Ακολούθησε ο «Δρόμος θυσίας», διαδρομή που τρέχουν κάθε χρόνο οι μαθητές των Δημοτικών σχολείων Κύμης και Κονιστρών. Πρόκειται για την απόσταση που διήνυσαν οι μελλοθάνατοι από το χωριό τους μέχρι τον τόπο εκτέλεσής τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή επάθλων στους μαθητές, στο Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών.