Στα πλαίσια έναρξης του θερινού πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Χαλκιδέων με τίτλο «ΕΥΡΙΠΕΙΑ 2009», θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

1.Θεατρική Παράσταση «Αι Δύο Ορφαναί»
Την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009, και ώρα 21.15 μ.μ., στο Κάστρο Κανήθου, θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Αι Δύο Ορφαναί», κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα Ντ’ Εννερί.
Πρωταγωνιστούν: Παύλος Χαϊκάλης  – Γιάννης Βούρος – Αργύρης Αγγέλου…
Διάθεση εισιτηρίων
Τιμή εισιτηρίου: 22,00 και 17,00 € (φοιτητικό, παιδικό …)
Εισιτήρια θα υπάρχουν την ημέρα της παράστασης, στην είσοδο του Κάστρου, ενώ η προπώληση τους θα γίνεται στα εξής σημεία:
• Δημαρχείο Χαλκίδας (πρωί, ώρες γραφείου 2ος όροφος) και
                           (απόγευμα 19:30-22:30, μπροστά από το Δημαρχείο)
• ΔΗΚΕΧ, Αβάντων 50 στο 2ο όροφο (πρωί, ώρες γραφείου)

Λίγα λόγια για το έργο…
Παρίσι 1800, πόλη της διαφθοράς και της ακολασίας. Δύο ορφανά κορίτσια καταφθάνουν από την επαρχία, με σκοπό να θεραπευτεί η μία εξ αυτών που αλίμονο είναι τυφλή. Ξαφνικά με τον ερχομό τους η μια πέφτει θύμα ερωτικής απαγωγής και τότε αρχίζει η οδύσσεια των δυο νεανίδων. Η τυφλή αναγκάζεται από την μέγαιρα κυρά Φροσάρ ντυμένη με κουρέλια να ζητιανεύει στους δρόμους του Παρισίου και η άλλη ορφανή στα χέρια διεφθαρμένου Μαρκησίου να κινδυνεύει να χάσει το πολυτιμότερο της αγαθό, την τιμή της.
Η τραγωδία των δύο κοριτσιών δεν έχει τέλος. Η απαχθείσα ορφανή φυλακίζεται από τον κόμη αστυνομικό διοικητή ως ακόλαστη και η μικρή τυφλή βαριά άρρωστη από τις κακουχίες σέρνεται στους δρόμους από τους βασανιστές της.
Όπως σ’ όλα τα μελοδράματα το τέλος είναι ευτυχισμένο. Η τυφλή ορφανή θα βρει την πραγματική της μητέρα που την εγκατέλειψε έξω από την εκκλησία η οποία δεν είναι άλλη από την κόμισσα σύζυγο του αστυνομικού διοικητή και η άλλη θα ελευθερωθεί και θα βρει την αγάπη στην αγκαλιά του ευγενή ανιψιού του κόμη και της κόμισσας.
Η παράσταση σε σκηνοθεσία Τ. Χρυσικάκου (πλημμυρισμένη από τραγούδια, δέκα, και μουσική), παιγμένη μόνο από άντρες και με τις δύο ορφανές το δίδυμο Π. Χαϊκάλης, Αργ. Αγγέλου και τον Γ. Βούρο στο ρόλο της κόμισσας αλλά και μια πλειάδα γνωστούς ηθοποιούς υπόσχεται γέλια μέχρι δακρύων.

2.Χορευτική Παράσταση  Flamenco
Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009 και ώρα 21:15, στον πεζόδρομο του Κόκκινου Σπιτιού, το τμήμα Flamenco της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου – Ρυθμικής, θα παρουσιάσει τη χορευτική παράσταση με τίτλο «Τέσσερις Εποχές».
Χορογραφίες: Κατερίνα Θωμά – Καλαμακίδη.
Κιθάρα: Τέλιος Γιαννακούρης. 
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

3. Μουσικοχορευτική Παράσταση – Αφιέρωμα στην Καππαδοκία Συναυλία με τη Dilek Kots 
Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2009 και ώρα 21.15, στον πεζόδρομο του Κόκκινου Σπιτιού, ο Σύλλογος Προκοπιέων Χαλκίδας «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος», σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας και τη στήριξη του Δήμου Χαλκιδέων, θα παρουσιάσει τη Μουσικοχορευτική Παράσταση – Αφιέρωμα στην Καππαδοκία.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία  με τη Dilek Kots  συνοδεία ορχήστρας και χορευτική παράσταση με  το χορευτικό του Συλλόγου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

4. Εκδήλωση «Αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα»
Ο Δήμος Χαλκιδέων, με αφορμή της συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα Χαλκιδέου συνθέτη, έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Τιμητικό Αφιέρωμα στο Νίκο Σκαλκώτα».
Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων, την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 και ώρα 21.15, στο Κάστρο Κανήθου, το Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδας «Νίκος Σκαλκώτας», σε συνεργασία με την Ορχήστρα Δωματίου Πνευστών «Νίκος Μάντζαρος»  θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα στο συνθέτη.
Θα προηγηθεί ολιγόλεπτη αναφορά στο έργο του Ν. Σκαλκώτα, από το συνθέτη Τάκη Καλογερόπουλο.
  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
 
Λίγα λόγια για το συγκρότημα…
   Το Συγκρότημα Μουσικής Δωματίου “ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ”, ένα από τα παλαιότερα μουσικά σχήματα της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1979 από επίλεκτους μουσικούς πνευστών οργάνων, με σκοπό να υπηρετεί στην Ελλάδα και στη διεθνή μουσική σκηνή το χώρο της μουσικής δωματίου και ειδικότερα την Επτανησιακή μουσική και τα έργα μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών.
 Στην συνεχή 29ετή δραστηριότητά του το συγκρότημα έχει λάβει μέρος σε πάνω από 1000 συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και Κύπρο, την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία. Ανάμεσα στις συναυλίες του εξωτερικού αναφέρουμε ενδεικτικά τις συναυλίες στην  Κύπρο, την Γερμανία, την Ιταλία με δύο εκτενείς περιοδείες  και την Ελβετία, στην έδρα του κέντρου Πυρηνικών ερευνών στο CERN της Γενεύης.

     Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην μεγάλη επιτυχία της περιοδείας που έγινε στην Αυστραλία την άνοιξη του 1996 και την περιοδεία στον Καναδά τον Μάρτιο του 2005 που έγινε κατόπιν προσκλήσεως από το πανεπιστήμιο Concordia  στο Μόντρεαλ και την Ελληνική κοινότητα της Οτάβα για μια σειρά διαλέξεων και συναυλιών για την Επτανησιακή Μουσική.

     Το Συγκρότημα “ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ” έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ και συναφείς πολιτιστικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και σε εκπαιδευτικές συναυλίες και σεμινάρια για νέους. Έχει πραγματοποιήσει την εναρκτήρια συναυλία στο 1ο  Φεστιβάλ Πατρών, την εναρκτήρια συναυλία του Κατσάρειου Ιδρύματος στα Ιωάννινα(1985) , την εναρκτήρια συναυλία του 1ου Φεστιβάλ Κερκύρας, κ.α.

     Στις 18 Δεκεμβρίου 1990 το συγκρότημα έλαβε μέρος στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας.

     Επίσης τον Απρίλιο του 1996 έδωσε συναυλία στην εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τιμήν των Δημάρχων των πόλεων που είχαν τελεστεί Ολυμπιακοί Αγώνες.

     Το συγκρότημα έχει συμπράξει σε συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Ελληνική Καμεράτα, ερμηνεύοντας κοντσέρτα για σύνολο πνευστών και ορχήστρα.

     Επίσης έχει πλήθος συνεργασιών με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μουσικό Αναλόγιο, Μουσικές Τετάρτες, εκπαιδευτικές συναυλίες στο χώρο του Μεγάρου, τα Ιωάννινα, την Κέρκυρα , κ.α.)

     Το συγκρότημα είχε σταθερή συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ πραγματοποιώντας συναυλίες και ηχογραφήσεις. Επίσης έχει ηχογραφήσει για την Ελβετική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

     Έχοντας και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, σήμερα κυκλοφορούν πέντε CD με έργα Ελλήνων συνθετών(Ν. Σκαλκώτας, Ν. Μάντζαρος, Π. Καρρέρ, Γ. Κωνσταντινίδης, Δ. Βισβάρδης, Κ. Κυδωνιάτης, Π. Πετρίδης , Τ. Καλογερόπουλος, κ.α.) όπως επίσης και με τον διεθνώς καθιερωμένο Ολυμπιακό Ύμνο του Σ. Σαμάρα με την παιδική χορωδία του Δ. Τυπάλδου σε επτά γλώσσες ( Το CD διανεμήθηκε από το ΥΠΠΟ σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στην  Ολυμπιάδα του Σύδνευ). Επίσης το CD με τους  Ελληνικούς χορούς του Ν. Σκαλκώτα αποτελεί την πρώτη δισκογραφική παρουσίαση του έργου.

     Για το συγκρότημα ειδικά, έχουν γραφεί πάνω από 150 έργα από διακεκριμένους Έλληνες συνθέτες όπως οι Κ. Κυδωνιάτης, Δ. Βισβάρδης, Α. Μπαλτάς, Μ. Αδάμης, Π. Καλογερόπουλος, Β. Κατσούλης, Κ. Κλάββας, Μπ. Κανάς, και άλλοι.