Η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. σας προσκαλεί στην ενημερωτική ημερίδα που θα λάβει μέρος διαδικτυακά τη Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρα 12:00 (EEST), με θέμα το έργο «SMART HERITAGE – Sustainable management and promotion of common cultural heritage», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg ADRION 2014-2020.

Ο κύριος στόχος του Προγράμματος Interreg ADRION 2014-2020 είναι να λειτουργήσει ως οδηγός πολιτικής και καινοτόμος για τη διακυβέρνηση, προωθώντας την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μεταξύ των κρατών εταίρων, αξιοποιώντας τους πλούσιους φυσικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους πόρους, καθώς και ενισχύοντας την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

Σκοπός της διαδικτυακής συνάντησης είναι η ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις και τα έργα της Αναπτυξιακής Ευβοίας Α.Ε. που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Π.Ε. Ευβοίας και ειδικότερα η παροχή πληροφοριών σε σχέση με τις δράσεις του έργου SMART HERITAGE που αποσκοπούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Π.Ε. Ευβοίας και των λόγων για τους οποίους αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την περιοχή.

Στο έργο συμμετέχουν οι χώρες Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ελλάδα και Ιταλία που επιθυμούν την προώθηση, αξιοποίηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου μέσω του έργου αλλά και την και αύξηση της ελκυστικότητας των περιοχών και τη μείωση του εποχικού στις συμμετέχουσες περιοχές.

3η Αφηγηματική Εκδήλωση – Μύθοι & κρυφές διαδρομές: Ακολουθώντας τα βήματα του Ηρακλή, Εύβοια – Αιδηψός και Γιάλτρα

Ημερομηνία: Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

14:00 -14:05
Εγγραφή

14:05 – 14:20
Καλωσόρισμα & Εισαγωγή
Ενημέρωση για το έργο SMART HERITAGE
Σύντομη εισαγωγή/παρουσίαση για την επιλογή του Ηρακλή

14:20 – 14:45
Ο Μυθολογικός ήρωας – Ηρακλής – και η σύνδεσή του Εύβοια ( Ακρωτήριο Κήναιο και Λιχαδονήσια)

Ο Ηρακλής ξεκινά για έναν ακόμη άθλο. Αυτή τη φορά η δύναμη του δεν θα του χρησιμεύσει. Του ζητά να φέρει το ομορφότερο ελάφι του κόσμου που είχε χρυσά κέρατα και χάλκινες οπλές, κι έτρεχε γρηγορότερα κι από τον άνεμο. Ο Ευρυσθέας ήθελε να φέρει αντιμέτωπο τον Ηρακλή με την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού, στην οποία δενπολυάρεσε να ενοχλούν τα ιερά της ελάφια. Ο Ηρακλής τα κατάφερε με την βοήθεια της Αρτέμιδος και ένας ακόμη άθλος ολοκληρώθηκε. Ο Ηρακλής ήταν σπουδαίος τοξοβόλος κέρδισε την τοξοβολία που οργάνωσε ο Εύρυτος Βασιλιάς της Οιχαλίας, πόλη κοντά στην Ερέτρια. Μετά από μάχη ο Ηρακλής κυρίεψε την πόλη και πήρε αιχμάλωτη την κόρη του Βασιλιά, Ιόλη. Παρεμβάλλεται μία λαϊκή ιστορία από την προφορική παράδοση της Εύβοιας. Επαναλαμβάνει το μοτίβο του παλικαριού που κερδίζει σε έναν αγώνα τοξοβολίας την πριγκιποπούλα αλλά ο βασιλιάς αρνείται να την δώσει και τον βάζει να περάσει δοκιμασίες πολλές μέχρι που καταφέρνει το ακατόρθωτο και παντρεύεται την βασιλοπούλα.

Συνεχίζει η ιστορία του Ηρακλή που στέλνει την Ιόλη και τον Λίχα στις Τραχίνιες αλλά η γυναίκα του η Δηιάνειρα από την ζήλια της για την Ιόλη, προκαλεί τον θάνατο του Ηρακλή από ένα δηλητηριασμένο χιτώνα. Λίγο νωρίτερα ο Ηρακλής νομίζοντας οτι ο Λίχας προκάλεσε τους μαρτυρικούς του πόνους πετάει τον Λίχα στην θάλασσα από το ακρωτήρι Κήναιο. Τα κομμάτια του Λίχα έγιναν τα Λιχαδονήσια στον Β. Ευβοϊκό. Η ιστορία ολοκληρώνεται με τους Θεούς να παίρνουν τον Ηρακλή κοντά τους και να του προσφέρουν την αθανασία.

Το Γοργό Ελάφι της Κερύνειας
Η τοξοβολία του Βασιλιά της Οιχαλίας
Λαϊκό παραμύθι
Ο Ηρακλής ο Λίχας και τα Λιχαδονήσια
Το τέλος του Ηρακλή

14:45 – 14:55
Ακρωτήριο Κήναιο και Λιχαδονήσια.

14:55 – 15:00
Επίλογος – Τέλος Εκδήλωσης

Ώρα: 14:00 – 15:00 (EEST)

Διάρκεια: 1 ώρα

Διαθεσιμότητα: Η εκδήλωση θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, είναι δωρεάν και διαθέσιμη για όλους.

Zoom link

Διοργανωτής: Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε

Συντονισμός και τεχνική υποστήριξη: TREK Development A.E. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες ή αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης παρακαλώ επικοινωνήστε με την Όλγα Γαϊτάνη στο email: olga@trek-development.eu

Ακολουθείστε μας στο Google News