Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός κύκλου μαθημάτων του προγράμματος «τηλΕστία», την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 και ώρα 9:30 στην Εστία Γνώσης και Πολιτισμού του Δήμου Χαλκιδέων που εδρεύει στο «Κόκκινο Σπίτι» (Καραολή, Δημητρίου και Τζιαρντίνι 1, Χαλκίδα) θα πραγματοποιηθεί σύνδεση και τηλε-εκπαίδευση μεταξύ του 4ου Γυμνασίου Περιστερίου Αττικής και του Ελληνικού σχολείου στο Χαρτούμ του Σουδάν.

 Η πανηγυρική αυτή εκπαιδευτική τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ολοκλήρωσης μιας δοκιμαστικής περιόδου αντίστοιχων μαθημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε δεκατέσσερις πόλεις και χωριά της Ελλάδας. Μεταξύ των άλλων επισήμων που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση, θα παρευρεθούν οι πρεσβευτές Ελλάδας και Σουδάν, ο Μητροπολίτης Σουδάν και ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Σουδάν.

Το πρόγραμμα «τηλΕστία» είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που για πρώτη φορά λειτουργεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εξαίρεση μια αναφορά παρόμοιας προσπάθειας στην Σουηδία. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία σε έναν καθηγητή (στην προκειμένη περίπτωση των καθηγητών της Εστίας Γνώσης) και δύο τάξεων που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα να κάνουν ταυτόχρονα μάθημα και να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο. Κατά την πρώτη αυτή δοκιμαστική εξάμηνη περίοδο, εντυπωσίασε το γεγονός της άμεσης προσαρμογής, ιδιαίτερα των μαθητών, που έδειξαν να λειτουργούν και να συνεργάζονται άψογα τόσο με τους καθηγητές όσο και με τους απομακρυσμένους «συμμαθητές τους».
Για τις ανάγκες του όλου εγχειρήματος μια αίθουσα της Εστίας Γνώσης, που στεγάζεται στο «Κόκκινο Σπίτι», έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε τηλεοπτικό Studio όπου λειτουργούν 7 κάμερες. Ταυτόχρονα ένα άλλο κινητό συνεργείο της Εστίας Γνώσης επισκέπτεται το απομακρυσμένα σχολεία στην προκειμένη περίπτωση το Ελληνικό σχολείου του Χαρτούμ και χρησιμοποιώντας αντίστοιχα υλικοτεχνικά μέσα επιτυχαίνεται η αμφίδρομη επικοινωνία.
Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τους νέους ορίζοντες που ξεπηδούν από την καινοτόμο αυτή μέθοδο που σίγουρα θα δώσει λύσεις όχι μόνο σε προβλήματα αμιγώς εκπαιδευτικά αλλά και γενικότερου σεμιναριακού ενδιαφέροντος ή στην λειτουργία σχολείων εξ αποστάσεως για παιδιά με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους. Σύντομα σχολεία ή ομάδες πολιτών των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, θα έχουν την δυνατότητα, με ελάχιστο κόστος, να επικοινωνούν αμφίδρομα (με εικόνα και ήχο) με εξειδικευμένο προσωπικό των μεγάλων αστικών κέντρων.
Στόχος της Εστίας Γνώσης είναι πολύ σύντομα, το σύστημα αυτό να αναπτυχθεί σε τέτοιο σημείο ώστε καθημερινά μέχρι και 16 Σχολεία, από όλο τον κόσμο, να επικοινωνούν αμφίδρομα με το «Κόκκινο Σπίτι» καθιστώντας έτσι την Χαλκίδα σε πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ιδεών.