Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου και Ανδρέας Τσακός κατά τον οποίον κατατέθηκε εξώδικο απο το Δήμαρχο Μεσσαπίων για δηλώσεις τους σχετικά με το νερό του Δήμου και τους υπευθύνους της μόλυνσης αυτού, υπογράφουν την παρακάτω ανακοίνωση:

Ήταν ήδη γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι στις περιοχές των Μεσσαπίων, της Αρτάκης, της Αυλίδας, καταγράφονται υψηλές ποσότητες καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων και επικίνδυνων ουσιών στις πηγές και στις βρύσες. Τα μέτρα λοιπόν έπρεπε να είναι άμεσα και να έχουν παρθεί πολύ νωρίς. Ακόμα και σήμερα στην ουσία δεν μιλάμε για μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή αλλά τη μελέτη…και θα ακολουθήσει και δεύτερη. Το ίδιο έκανε και η υπουργός με το θέμα του Ασωπού.
Μπορεί να έγινε η έρευνα, αλλά αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες διαχρονικά και στις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.
Από το φθινόπωρο του 2007 ζητήσαμε στο Ν.Σ, να παρθούν μέτρα για την Αυλίδα και να γίνει έλεγχος πού αλλού υπάρχει πρόβλημα, να γίνει έλεγχος σε όποιες επιχειρήσεις δόθηκαν άδειες τελικής διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και να γίνει ανάκληση και επανεξέταση των αδειών, όπως και στις επιχειρήσεις που έχουν δοθεί άδειες προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων ή μη στερεών αποβλήτων να αρθούν άμεσα οι άδειες.
 Από το Μάιο του 2009 φέραμε το θέμα των Ψαχνών. Πέρασαν μήνες για να δεχτούν να συζητήσουν.
 Σήμερα, ενώ το Ν.Σ. συζητά «διαπιστώσεις» συνεχίζει να τρέχει στις βρύσες της περιοχής καρκινογόνο νερό!!!
Εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα για καθαρό πόσιμο νερό, διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, απορρύπανση με ευθύνη του κράτους και το κόστος να επιβαρύνει τους υπαίτιους, προστασία της αγροτικής παραγωγής.
Οι παρακάτω προτάσεις έχουν κατατεθεί επανειλημμένα στο Ν.Σ.:
1.Να διασφαλιστεί η υποκατάσταση του πόσιμου νερού της περιοχής με καλής ποιότητας νερό, το οποίο πρέπει να έχει υγειονομική έγκριση με ευθύνη της Ν.Α. Εύβοιας.
Να εξασφαλιστεί κατάλληλο νερό για τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα ΤΕΙ της περιοχής.
2.Να προχωρήσει η δημιουργία κεντρικού διυλιστηρίου.
Αυτά να γίνουν με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία επιβάρυνση για τους κατοίκους.
3.Να «αποκαλυφθούν» οι πηγές ρύπανσης και να σταματήσει η ρύπανση τώρα.
Στην περιοχή υπάρχουν αιτίες βιομηχανικής ρύπανσης οι οποίες διαχρονικά καλύπτονται και περιμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να τις κατονομάσουν και να πάρουν μέτρα.
Δεν συμφωνούμε με τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ξεμπέρδεψε και ξαναρυπαίνει.
4.Υπάρχουν αγρότες που στο εισόδημά τους θα βλέπουν τις επιπτώσεις από την ρύπανση και χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα γι αυτό με αποζημιώσεις.
5.Να γίνει προληπτική εξέταση στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Θανάσης Ζεμπίλης, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας 2019

Επαναφέρουμε την ερώτηση για το φράγμα των Ψαχνών και την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων στην οποία ακόμα δεν πήραμε απάντηση: Όταν ο υδροφόρος ορίζοντας και οι πηγές, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ και του Γεωπονικού Παν/μίου, έχουν ρυπανθεί από εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο, βαρέα μέταλλα, αλλά και σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης θεωρείται ο πιο μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας στην Ελλάδα, για ποια αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων μπορούμε να μιλάμε;