Οι εξαγγελίες του Κ.Μαρκόπουλου έγιναν για τη δημιουργία εντυπώσεων, σχολιάζει η Κ.Περλεπέ μετά και την απάντηση απο τον Υπουργό Πολιτισμού σε σχετική ερώτησή της για τα εν λόγω μνημεία.


Σε ανακοίνωσή της η βουλευτής αναφέρει: «Μετά και από την απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού στην ερώτηση της βουλευτού Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Κατερίνας Περλεπέ-Σηφουνάκη για το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, επιβεβαιώνεται ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του, έγιναν μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων και για την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Στην απάντηση αυτή o κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει περιληπτικά ότι είχε περιλάβει στην εξασέλιδη(!) σχετική απόφασή του που υπόγραψε στις 20 Ιουλίου, δηλαδή το πλήθος μελετών που δεν έχουν εκπονηθεί και των ενεργειών που δεν έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν.

Όπως ήταν επόμενο και αναμενόμενο, ο κ. Υπουργός Πολιτισμού, δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα ούτε για τις επί μέρους μελέτες, ούτε για την εκτέλεση του έργου, και δεν έδωσε επίσης καμία απάντηση στο ερώτημα της βουλευτού, σχετικά με τις πιστώσεις που απαιτούνται, ούτε αν αυτές έχουν εξασφαλισθεί.

Σχετικά με το Ιερό της Αρτέμιδος στην Αυλίδα, οι ανακολουθίες των υπουργικών δηλώσεων είναι επίσης προφανείς. Στην απάντηση αναφέρεται γι’ αυτό το θέμα: «Βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση μελέτης αναστήλωσης και αποκατάστασης του ιερού, είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας και της αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, οι οποίες και θα καθορίσουν τη μορφή και το μέγεθος των επεμβάσεων».

Στη συνέχεια περιγράφονται τα βοηθητικά έργα υποδομών για την εξυπηρέτηση του κοινού (parking, εκδοτήριο εισιτηρίων, χώροι υγιεινής κ.λ.π.).

Αυτό βέβαια που προέχει είναι να διατεθούν τα χρήματα για την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας, ώστε να μπορούν να εκτεθούν ο χώρος και τα μνημεία στο κοινό, όμως ούτε γι’ αυτή την αναγκαία χρηματοδότηση γίνεται λόγος στην απάντηση.

Η κυρία Περλεπέ σχολιάζοντας τους χειρισμούς και τις ανακοινώσεις των Υπουργών, τονίζει στη δήλωσή της ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικών σκοπιμοτήτων της Ν.Δ. και των στελεχών της και ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα παιχνίδια αυτά που προσβάλλουν και τη νοημοσύνη τους και που μπορεί να αποβούν βλαπτικά για τα μνημεία».