Η Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο « Zone Zero – Γαλλικός Ποταμός »

Στο 1ο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο «Zone Zero– Γαλλικός Ποταμός», έλαβε μέρος η ζωγράφος και διευθύντρια του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη.
Το συμπόσιο πραγματοποίησε η  Εικαστική Ομάδα TeeToTuM, από    23 – 31 Μαΐου 2009 στο Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο ΑΤΕΡΜΩΝ στο Κιλκίς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των καλλιτεχνών και τη δραστηριοποίηση του κοινού, μέσω της τέχνης, με  καλλιτεχνικές δημιουργίες πάνω στο ευαίσθητο θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του Γαλλικού ποταμού.  Τα έργα  που έγιναν κατά τη διάρκεια του συμποσίου θα εκτεθούν στους Δήμους  Θεσσαλονίκης και Κιλκίς  που στήριξαν  αυτή την πρωτοποριακή διοργάνωση.
 
Zone Zero είναι μια περιοχή που έχει φθάσει στο μηδέν. Έχουν εξαντληθεί οι φυσικοί της πόροι από την αλόγιστη εκμετάλλευση. Έχει αφεθεί στο έλεος της φθοράς.Ο ποταμός αποτελεί αναντικατάστατη ζωογόνο πηγή για τον κάμπο και στην αρχαιότητα, ως Εχέδωρος, έλαμπε με ψήγματα χρυσού. Σήμερα, το πολύτιμο νερό του ποταμού είναι μολυσμένο, η στάθμη του όσο πάει  και κατεβαίνει. Ωστόσο, είναι μια περιοχή που πρέπει να ξαναρχίσει να ζει, να αναδημιουργηθεί, να ζωντανέψει, έστω μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών. 
28 καλλιτέχνες από 14 χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εικαστικής Ομάδας TeeToTuM και με πρότυπο την εμπνευσμένη δουλειά της Διευθύντριας του World Art Delft, Paula Kouwenhoven και την επιμέλεια της Γεωργίας Γρηγοριάδου,  δημιούργησαν  ένα δεκαήμερο εικαστικό εργαστήριο καλλιτεχνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, εμπλουτίζοντας  το καλλιτεχνικό τους έργο, μέσα από την  αλληλεπίδραση διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων, γνώσεων και εμπειριών.
Στο 1ο Διεθνές Περιβαλλοντικό Εικαστικό Συμπόσιο, Zone Zero, εκπροσώπησαν τη χώρα τους οι καλλιτέχνες :     Bianca Tangande Ινδονησία, Boris Radivojkov Σεβία, Christel Andrea Steier Γερμανία, Cristina Minacori Αργεντινή, Daniel Balanescu Ρουμανία, Evrensel Urum Τουρκία, Gerard J Kelly Καναδάς, Kristina Pantelic Κροατία, Marisa Cortese Ιταλία, Milos Manic Σερβία, Mirta Toledo Αργεντινή, Noriko Yida Ιαπωνία,  Oliver Stahmann Γερμανία, Paula Kouwenhoven Ολανδία, Raul Albanece Αργεντινή, Sevgi Urum Τουρκία, Sofia Kyriakaki Μεξικό, Sylvy van Bochove Ολανδία,  Zeljka Milosevic Σερβία, Zhanhong Liao Κίνα. Την Ελλάδα  εκπροσώπησαν οι καλλιτέχνες : Αντώνης Παπαδόπουλος, Απόστολος Κοτούλας, Βασίλης Καρκατσέλης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Ευμορφία Γκίκα Ραχούτη, Παυλίνα Γραικού, Τάκης Καλογιάννης.   
Η συλλογική αυτή καλλιτεχνική δραστηριότητα αποτέλεσε  δημιουργική πρόκληση για τους εικαστικούς και μια δυναμική απάντηση στο S.O.S. που εκπέμπει ο Γαλλικός ποταμός.

Όταν οι λειτουργίες φθίνουν, η ζωή σβήνει, ο σφυγμός χάνεται…
Όταν το χρυσοφόρο ποτάμι ζει πια μόνο μέσα στις λέξεις,
Είναι η ώρα να καλέσουμε τους καλλιτέχνες,
Να δουλέψουν,
Να ευχηθούν,
Να φέρουν το δυναμισμό τους,
Να εμπνευστούν από το τοπίο,
Να ξαναδώσουν ζωή, χάρες και δώρα στο αρχαίο ποτάμι, ομφάλιο λώρο με τα έγκατα της γης.
Κι αν ο ποταμός δεν έχει σβήσει από το χάρτη, ίσως δεν είναι αργά  να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα δυναμικό Συμπόσιο, μέσα στις παπαρούνες του μακεδονικού κάμπου.
Η πρωτοβουλία στους καλλιτέχνες !

Η ιστορικός τέχνης Ελένη Φαζάκη αναφέρει για τη διοργάνωση:

«Μια διεθνής συνάντηση καλλιτεχνών γύρω από ένα θέμα πάντα προσφέρει ευκαιρίες για συλλογική εργασία, για προσωπικές αναζητήσεις, για επικοινωνία μεταξύ δημιουργών και  κοινού. Όταν μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία επιπλέον βοηθά στην αφύπνιση γύρω από μια κατάσταση κοινού ενδιαφέροντος, τότε η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Το πρώτο περιβαλλοντικό διεθνές συμπόσιο στο Γαλλικό ποταμό, είναι εδώ για να δείξει το δρόμο. Όταν η φύση αγκομαχεί και οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν, ίσως είναι καιρός οι ίδιοι οι δημιουργοί -πολίτες να ξεκινήσουν από το Μηδέν, να επιχειρήσουν με τα μέσα που διαθέτουν, αυτοί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, να τραβήξουν την προσοχή της Πολιτείας, των κατοίκων, των Μέσων Ενημέρωσης, ώστε να ξεπεραστεί η αφασία..
Με ιδέες, φαντασία, προθυμία και ταλέντο, καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, προσβλέποντας σε μια σπάνια ευκαιρία συλλογικής δράσης, σ’ έναν τόπο τραυματισμένο και μαγικό, ελπίζοντας πως οι προτάσεις τους, καλλιτεχνικές, ανθρώπινες, εναλλακτικές, θα βοηθήσουν να δοθεί νέα πνοή στο χώρο. Χωρίς ευχολόγια, χωρίς μεγάλα λόγια. Μόνο με δουλειά    και συνέπεια.
Είθε αυτή η πολιτιστική πρόταση να ευοδωθεί και να αποτελέσει την αρχή και για άλλες δράσεις, σε άλλους χώρους, με διαφορετικές μορφές».