Στη γκαλερί Cassiopea, via Basento 24 Parioli, στη  Ρώμη, παρουσιάζει, ο Χαλκιδέος  ζωγράφος Νίκος Ραχούτης, ατομική έκθεση ζωγραφικής  σε ποίηση Γ. Σκαρίμπα, με τίτλο «ULALUM», από 13 έως 25 Οκτώβρη.

Πρόκειται για μια εκθεσιακή τριλογία  που θα ταξιδέψει μετά την Ρώμη, στην Αθήνα και θα καταλήξει στη Χαλκίδα,  προβάλλοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό έργο του νεαρού ζωγράφου, το ποιητικό έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γ. Σκαρίμπα και κατ’ επέκταση την πόλη της Χαλκίδας ως πηγή έμπνευσης.

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Ο ζωγράφος εμπνευσμένος από την ομότιτλη συλλογή ποιημάτων Ulalum γίνεται εκφραστής της ιδιαίτερης γραφής του Σκαρίμπα και αναφέρει:
 
« Ουλαλούμ, είναι ένα φανταστικό όνομα, που προέρχεται από το λατινικό ρήμα Ululare, θρηνώ και κατά πάσα πιθανότητα από το αρχαίο ελληνικό Ολολύ(γ)μη. Σήμερα η λέξη ουλαλούμ η αλλιώς αλαλούμ, αποδίδει όλα όσα ακατανόητα συμβαίνουν γύρω μας. Η χαρά για τα εκπληκτικά επιτεύγματα της εποχής μας γίνεται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη λυγμός, για όσα φρικαλέα και αποτρόπαια ανατρέπουν με ταχύτητα τη ζωή μας.

Ο Σκαρίμπας, ποιητής του Μεσοπολέμου βίωσε τη βαθύτερη αγωνία του θανάτου και της καταστροφής. Ο προβληματισμός του για την κρίση ταυτότητας του ανθρώπου στην καμπή της μετάβασης από τον ένα αιώνα στον άλλο, γέννησε το δικό του Ουλαλούμ, μια σειρά ποιημάτων όπου  άνθρωποι με σπασμένα φτερά και όνειρα από χώμα γίνονται φιγούρες, μαριονέτες, σκιές που ψάχνουν τη φυγή σε δρόμους αδιέξοδους.

 Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εποχή του είναι περίπου εκατό χρόνια, οι συγκυρίες όμως είναι παρόμοιες με αυτές της αντίστοιχης μεταβατικής φάσης που βιώνει και η δική μας γενιά.

 Αφιερώνω την έκθεσή μου με σεβασμό στον ανατρεπτικό, ασυμβίβαστο και παρεξηγημένο στοχαστή της Χαλκίδας Γιάννη Σκαρίμπα ».

Στον πολυτελή  κατάλογο που εκδόθηκε από την Νομαρχία Ευβοίας, ο Νομάρχης  Αθανάσιος Μπουραντάς, προλογίζει την έκθεση λέγοντας :

« Η έκθεση αυτή προβάλει ελπιδοφόρα τον σύγχρονο πολιτισμό και ταξιδεύει τον τόπο μας εκτός  συνόρων ως έμπρακτη απόδειξη της συνεχούς φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών.
Πιστεύοντας στη σπουδαιότητα τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων που μας κάνουν όλους περήφανους, ως Νομάρχης της Εύβοιας είναι τιμή μου η υποστήριξη αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας και υποβάλλω τις θερμότερες ευχές μου στον πολλά υποσχόμενο ζωγράφο Νίκο Ραχούτη. Η παρουσία και το δυναμικό παρόν νέων ανθρώπων, του πνεύματος και της τέχνης, σε μια κοινωνία που την χαρακτηρίζουν οι ξέφρενοι ρυθμοί, είναι απαραίτητη και αναγκαία…»               
 Κείμενα επίσης, του διευθυντή του ΕΟΤ Ρώμης Μάριου Σκλιβανιώτη, της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας Έλενας Βάκα και του εκπροσώπου του Συλλόγου «Oι Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα» Κώστα Μπαϊρακτάρη συνοδεύουν τον κατάλογο της έκθεσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα, του Υπουργείου Τουρισμού Ελλάδος – ΕΟΤ Ρώμης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας, του Δήμου Χαλκιδέων , την υποστήριξη του Συλλόγου Οι φίλοι του Γ. Σκαρίμπα και παρουσιάζεται από τον καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Ρώμης Nunzio Solendo.

Διοργανώθηκε από το Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών στα πλαίσια  των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, που ακολουθούν στον νέο εκθεσιακό χώρο APOPLOUS ( παραλία Σουβάλα Χαλκίδας) και στοχεύουν στην εξαγωγή του σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου, στην προβολή των Ευβοέων καλλιτεχνών και στην προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου.