Το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του mega project της Ελλάκτωρ με την πορτογαλική EDPR στην Εύβοια έγινε πριν λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, η ΡΑΕ ενέκρινε νέα άδεια παραγωγού για την «Σοφράνο Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρεία» ως «ειδικό έργο». Πρόκειται για τροποποίηση της αρχικής άδειας που είχε χορηγηθεί πέρυσι τον Απρίλιο, για αιολικό σταθμό σταθμό, ισχύος 165 MW στην θέση «Τσούκα ∆εμενίτη – Προφήτης Ηλίας- Λούτσα-Χρούση –Πυργάρι- Γκορέ- Κούρφα – Ντελίβια», της ∆ημοτικής Ενότητας Στυρέων, του ∆ήμου Καρύστου Εύβοιας.

Με βάση τη νέα άδεια που εκδόθηκε κατόπιν αίτησης τροποποίησης, στις 26 Απριλίου, αυξάνονται τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης και η ισχύς (από 165MW σε 175 MW), ενώ μειώνεται ο αριθμός των ανεμογεννητριών από 66 ισχύος 2,5MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 90m σε 35 ισχύος 5MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 145m, ενώ υπάρχει και μερική αλλαγή του τοπωνυμίου του έργου σε «Τσούκα Δεμενίτη-Πυργάρι-Χρούση-Κελια-Λιούτσα».

Στην άδεια αναφέρεται σαφώς ότι η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από την Ελλάκτωρ.

Η Σοφράνο και πώς πέρασε στην Ελλάκτωρ

Η Σοφράνο Ενεργειακή είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 με έδρα την Αλεξανδρούπολη, από τον Μιχ. Κουγιουμτζή και τον Αρ. Στεργίου. Μέχρι και πέρυσι στο Δ.Σ. συμμετείχαν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Αθ. Κατσέλης και ως μέλη ο Γερ. Γεωργούλας και η Εθ. Κατσέλη.

Την 1 Δεκεμβρίου 2020 στο νέο Δ.Σ. πρόεδρος ανέλαβε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Λουκάς. Στη συνέχεια, έγιναν τροποποιήσεις του καταστατικού και μεταξύ άλλων η έδρα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο Δήμο Κηφισιάς και ειδικότερα στο «στρατηγείο» της Ελλάκτωρ επί της οδού Ερμού.

Μετά την αλλαγή στη διοίκηση του ομίλου, εκλέχθηκε νέο Δ.Σ., όπου πρόεδρος ανέλαβε ο Σπυρίδων Μαρτίνης, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Μεντζελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος παρέμεινε ο Δημήτρης Λουκάς, ενώ επιχειρησιακός γενικός διευθυντής (COO) τοποθετήθηκε ο Damian Oscar Rodriguez Prado.

Η στρατηγική επένδυση στην Εύβοια και η αποθήκευση

Στις 19 Φεβρουαρίου η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας Ισχύος 470,4 MW», το οποίο αποτελεί το πρώτο σκέλος έργων που προβλέπονται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάκτωρ-EDPR.

Το συγκεκριμένο project είναι προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία 182 νέων θέσεων εργασίας. Αφορά την ανάπτυξη συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591 GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Προβλέπεται η ανάπτυξη συνολικά οκτώ αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τέσσερα είναι χωροθετημένα στη Βόρεια-Κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια, στους δήμους Διρφύων- Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης- Αλιβερίου και Καρύστου. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εν λόγω επένδυση έχει ξεσηκώσει έντονες τοπικές αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η EDP Renewables είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής αιολικής ενέργειας στον κόσμο και ο δεύτερος στην Ευρώπη, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW. Δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και η κεφαλαιοποίησή της υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ.

Ασφαλώς η συμμαχία με την Ελλάκτωρ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού ομίλου στο σκέλος των ΑΠΕ. Κάτι που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση, ιδιαίτερα ενόψει της αναμενόμενης ραγδαίας ανάπτυξης της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της νέας ηγεσίας της Ελλάκτωρ εστιάζεται ιδιαίτερα και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπου σχεδιάζεται η κατάθεση σχετικών αιτήσεων στη ΡΑΕ.

Η Ελλάκτωρ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, -μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-, εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη βάση 491 MW και επιπλέον 88 MW σε εξέλιξη, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί είναι άνω των 650 MW μέχρι το 2022.

Πηγή: newsmoney.gr

Ακολουθείστε μας στο Google News