Ο Δήμαρχος Κονιστρών, Δημήτρης Παπαναστασίου με ανακοίνωσή του προς τους δημότες παραθέτει τα επιχειρήματα, γιατί συμφέρει τον τόπο η δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου και όχι δύο στην περιοχή:

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάποιων πολιτών κυρίως του Δήμου Κύμης, που υποστηρίζουν την δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή δύο (2) μικρών Δήμων. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι θεμιτές, γιατί έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να αγωνίζεται για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και μάλιστα όταν νομίζει ότι αυτά θίγονται.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Και είναι βέβαια υποχρέωση κάθε Δημοκρατικού πολίτη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτών που έχουν διαφορετικές απόψεις, να τις διεκδικούν. Όμως στις διεκδικήσεις αυτές υπάρχει ένα όριο, γιατί αφενός μεν στις Δημοκρατίες αποφασίζουν οι πλειοψηφίες, αφετέρου οι όποιοι αγώνες δεν μπορούν να θίγουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση, η επαναστατική γυμναστική την οποία έχουν επιβάλει τα ιδιοτελή συμφέροντα, σε κάποιους πολίτες, δεν έχουν σχέση με την προσβολή δικαιωμάτων τους.

Διότι η συνένωση των Δήμων σε άλλους μεγαλύτερους ή μικρότερους είναι μια διοικητική πράξη, που όχι μόνο δεν θίγει δικαιώματα των πολιτών, αλλά αντίθετα τα ενισχύει, αφού βεβαίως βασικός στόχος του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στον τόπο του. Απλά θίγει τα συμφέροντα κάποιων, οι οποίοι για να πείσουν χρησιμοποιούν ψεύδη και κρύβουν τις επιδιώξεις τους με μανδύα τα συμφέροντα της περιοχής. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι προβλέπει το Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ποιες νέες δυνατότητες δίνει στους πολίτες και ποια είναι τα ψεύδη που χρησιμοποιούν για να τους πείσουν.

1. Λένε στους πολίτες: «Αν γίνει μεγάλος Δήμος θα πηγαίνεις για την εξυπηρέτησή σου στο Αλεβέρι». Είναι ψέμα γιατί με το Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ οι διοικητικές υπηρεσίες των παλαιών Δήμων και τα υπάρχοντα ΚΕΠ εξακολουθούν να λειτουργούν και οι πολίτες και τότε, στους παλιούς Δήμους που ανήκουν θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτησή τους. Αντίθετα αποκρύπτουν ότι θα δημιουργηθούν ακόμα 1.200 ΚΕΠ σε όλη την Ελλάδα στους μεγάλους οικισμούς για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι μάλιστα μια ευκαιρία να αποκτήσει ΚΕΠ και η Κύμη.
2. Λένε στους πολίτες: «Θα φύγουν οι υπηρεσίες όπως ΔΟΥ, Νοσοκομείο κλπ.» Είναι ψέμα γιατί αφενός το Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν έχει καμία σχέση με κρατικές υπηρεσίες, αφετέρου εκείνες οι υπηρεσίες που κινδυνεύουν να καταργηθούν είναι οι Νομαρχιακές (π.χ. Πολεοδομία) όταν ο Δήμος είναι μικρός και δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος της λειτουργίας τους. Αντίθετα αν ο Δήμος είναι μεγάλος όχι μόνο θα διατηρήσει τις Νομαρχιακές Υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Σκύρου αλλά θα δημιουργήσει και άλλες στα πλαίσια της αποκέντρωσης.
3. Λένε στους πολίτες: «Θα βουλιάξει η τοπική αγορά και τα καταστήματα δεν θα έχουν δουλειά». Είναι ψέμα γιατί στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες κανείς δεν διαλέγει κατάστημα που θα ψωνίζει, αν βρίσκεται στην έδρα Δήμου ή όχι. Τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για την επιλογή των αγορών του είναι οι τιμές, η ποιότητα των προϊόντων, οι χώροι στάθμευσης, οι αποστάσεις που θα διανύσουν, η εξυπηρέτηση και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Επομένως αν αυτά ισχύουν, τι έχουν να φοβηθούν τα τοπικά καταστήματα; Άλλωστε οι αγορές λειτουργούν με τους κανόνες του ανταγωνισμού και τα καταστήματα αυξάνουν ή όχι την πελατεία τους ανάλογα με τις επενδύσεις που κάνουν, το πόσο ανταγωνιστικά είναι και τι προσφορές κάνουν στους πελάτες.
4. Λένε στους πολίτες: «Αν γίνει μεγάλος Δήμος η περιοχή μας θα μαραζώσει». Είναι ψέμα γιατί η ανάπτυξη μιας περιοχής εξαρτάται κυρίως από την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων πάντα βέβαια με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και κοινωνικό έλεγχο και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των κατοίκων της. Η εποχή που ανάπτυξη βασιζόταν στην κρατική παρέμβαση ή σε κάποιους ξένους επενδυτές που θα χρησιμοποιούσαν τον τόπο μας μόνο για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις και σύντομα θα μας ξεχνούσαν, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Άλλωστε μέχρι σήμερα που είμαστε μικροί Δήμοι, καμιά ανάπτυξη δεν έχει δημιουργηθεί. Ακόμα και οι υποδομές που χρειάζονται, ώστε να είναι ελκυστική η περιοχή για επενδύσεις, μόνο με μεγάλο Δήμο μπορούν να δημιουργηθούν. Όσον αφορά την αναπτυξιακή συνοχή που έχει ένας μικρός Δήμος σε αντίθεση με τον μεγάλο Δήμο, η πρόσφατη οικονομική κρίση απέδειξε περίτρανα ότι όπου υπήρχε ανάπτυξη στηριζόμενη σε ένα μόνο πεδίο (π.χ. τουρισμός) έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση σε αντίθεση με τις περιοχές που η ανάπτυξή τους στηρίζεται σε πολλούς πυλώνες.
5. Λένε στους πολίτες: «Ο μεγάλος Δήμος γίγαντας είναι 65ος σε πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα». Είναι ψέμα γιατί ο μεγάλος Δήμος είναι πληθυσμιακά 2ος στον Ν. Ευβοίας, 5ος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και 109ος σε όλη την Ελλάδα. Από πότε όμως έγινε μειονέκτημα το γεγονός ότι ένας Δήμος είναι πληθυσμιακά ισχυρός. Ίσα – ίσα που η εφαρμογή του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ γίνεται ώστε να καταργηθούν οι μικροί Δήμοι και να δημιουργηθούν άλλοι ισχυρότεροι.
6. Λένε στους πολίτες: «Ο Δήμος Κύμης έχει εντάξει πολλά έργα στο ΕΣΠΑ». Είναι ψέμα διότι στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί ένα μόνο έργο στις 26/06/2009 με τίτλο «Προσθήκη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης» προϋπολογισμού 386.278,94€. Όμως ο Δήμος Κονιστρών που είναι πολύ μικρότερος ενέταξε στα προγράμματα Ε.Ε. και ήδη παραδόθηκε προς χρήση το έργο «Ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου Κονιστρών» με προϋπολογισμό 2.060.000,00€.
7. Λένε στους πολίτες: «Όσοι θέλουν το μεγάλο Δήμο είναι ανιστόρητοι». Είναι μια μεγάλη διαστρέβλωση. Γιατί η ιστορία του κάθε τόπου δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και δεν ακυρώνεται, ούτε ξαναγράφεται. Δεν εξαρτάται από μεγέθη και έδρες, γιατί τότε που την έγραψαν οι πρόγονοί μας δεν είχαν υπόψη τους ότι, οι επίγονοι τους θα χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους αγώνες για να ικανοποιήσουν τα δικά τους σημερινά ιδιοτελή συμφέροντα. Άλλωστε και η ιστορική Βεργίνα, πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν είναι έδρα Δήμου. Επιπλέον η ιστορικότητα της Κύμης αναγνωρίζεται και από το Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αφού ορίζεται ως ιστορική έδρα του μεγάλου Δήμου.
8. Τέλος απειλούν τους πολίτες: «Όσοι στηρίζουν τη δημιουργία μεγάλου Δήμου, είναι ανεπιθύμητοι στην Κύμη». Είναι φασιστικό να απειλούν κάποιοι τους πολίτες που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους, ότι είναι ανεπιθύμητοι. Θυμίζω ότι, τους ανεπιθύμητους σε δύσκολες περιόδους της Πατρίδας μας, τους έστελναν εξορία. Το γεγονός αυτό μας βάζει σε ανησυχία και μάλιστα σε εποχές Δημοκρατικής ομαλότητας. Ο κάθε καλόπιστος Δημοκρατικός πολίτης πρέπει να αναρωτηθεί, από πότε όποιος εκφράζει διαφορετική άποψη πρέπει να εξοστρακίζεται;

Όμως με την παραπληροφόρηση και τα πλαστά διλήμματα που θέτουν στους πολίτες, για να δημιουργήσουν φανατισμό (βασιζόμενοι στα τοπικιστικά τους αισθήματα) και να τους οδηγήσουν σε πράξεις εκτός Δημοκρατικής νομιμότητας, έχει αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από βασικά θεσμικά ζητήματα, κυρίως οικονομικών πόρων που είναι απαραίτητοι για την παραπέρα πορεία του Π-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Αλήθεια με τα χρέη και τις οφειλές των παλαιών Δήμων, που θα μεταφερθούν στους νέους Δήμους, έχουν να μας πουν κάτι;