Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 η Εκδήλωση Μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Αυλώνος για την 66η Επέτειο της Ιστορικής Μάχης της Λαμπούσας η οποία έγινε στις 3 Σεπτέμβρη το 1944. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί αντιστασιακοί από τα χωριά του Δήμου Αυλώνος, μερικοί από αυτούς μάλιστα είχαν λάβει μέρος στην μάχη.

Όπως κάθε χρόνο στην εκδήλωση μετείχαν και αντιστασιακοί μέλη Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) με την πρόεδρό τους κ. Θεοδωροπούλου και την ψυχή του Παραρτήματος την Ιωάννα Λεμπέση, χήρα του αείμνηστου Δικηγόρου Λευτέρη Λεμπέση σημαντικού πολιτικού στελέχους της Ευβοϊκής Εθνικής Αντίστασης και της ΕΔΑ, ο συγγραφέας Αντιστασιακός και αγωνιστής της Μάχης της Λαμπούσας Αποστόλης Αποστολόπουλος κ.α. Την φετινή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΠΟΑΕΑ και πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη, ο ηρωϊκός Καπετάν Ερμής, ο Βασίλης Πριόβολος.
Παρών όπως κάθε χρόνο ο Σωκράτης Ιωαννίδης ο δημιουργός του Μνημείου της Λαμπούσας, ο Δημήτρης Μάστορης, ο Βλάσης Πάλλης και άλλοι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, η χήρα και η κόρη του αείμνηστου Βασίλη Μπαχάρα ή «Πιέρου», Αγωνιστή της Μάχης ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη της μεταφοράς και ταφής των νεκρών Γερμανών.
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αυλώνος Δημήτρης Κατσούλης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Στ. Λύκος, ο πρώην Δήμαρχος Στυρέων κ. Ζάχος Λέκκας, οι Αντιδήμαρχοι Αυλώνος κ. Φλώρου και κ. Τζόκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσαπέρος, ο Αντιδήμαρχος Κονιστρών κ. Δημήτρης Μούντριχας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κύμης κ. Τ. Βελισσαρίου και Ευ. Μπελιάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ταμυναίων κ. Γιώργος Κατσαμάγκος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αυλώνος κ. Ειρήνη Καρυστινού, κ. Γιάννης Παππάς, κ. Γιώργος Κότσαρης και κ. Αργυρώ Σατήρη καθώς και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νεοχωρίου κ. Γιάννης Σαμπάνης. Παρευρέθηκε επίσης ο Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κ. Γιάννης Σιαγιάννης, ο Συνεργάτης της ΚΕΔΚΕ κ. Δημ. Μπαιρακτάρης, εκπρόσωποι των Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Αλιβερίου κ. Παπαδιόχος και Αυλώνος κ. Παπαρήγας.
Μετά την κατάθεση στεφάνων και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των αντιστασιακών ο Δήμαρχος Δημήτρης Κατσούλης εκφώνησε Ομιλία στην οποία παρουσίασε τα γεγονότα της Μάχης και μεταξύ των άλλων είπε:
«Στις 3 Σεπτέμβρη 1944 σε τούτον εδώ τον τόπο γράφτηκε μία από τις χρυσές σελίδες στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Τα ηρωϊκά παληκάρια του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ με την ηγεσία του Προκόπη Τζάνου ή Λόγγου έδωσαν ένα καθοριστικό κτύπημα στους Γερμανούς κατακτητές, «απάντησαν» στην ναζιστική θηριωδία που προηγήθηκε λίγους μήνες πριν, τον Μάιο του 44, στο Κακολύρι. Έδωσαν δύναμη και αισιοδοξία στο σκλαβωμένο λαό της Καρυστίας, ανάσα ελπίδας στα χωριά μας.
Ο καπετάνιος του 3ου Συντάγματος ο Αξέχαστος Θανάσης Τζάνος, ο ακούραστος αυτός καθοδηγητής του ΕΑΜ της Νότιας Εύβοιας, περιγράφει με απλά και αληθινά λόγια την προετοιμασία και την διεξαγωγή της Μάχης, στο βιβλίο ντοκουμέντο «Η Νότια Ευβοια στην Κατοχή
…………………………………………………………….
Σήμερα η σκέψη μας αγγίζει την καρδιά, τα όνειρα και αδάμαστη ψυχή του μοναδικού νεκρού Έλληνα Αγωνιστή της Μάχης του Αείμνηστου Βασίλη Μήτρου, του Γύφτου. Ο αυλωναρίτης αυτός νεαρός, έγραψε το όνομά του στην Ιστορία ως ο ακαταμάχητος σαμποτέρ του ΕΛΑΣ στην περιοχή μας.
Αξίζει να σταθούμε στον Βασίλη Μήτρου. Ο Καπετάνιος του ο Θανάσης Τζάνος γράφει γιαυτόν: «’Αξιος και φιλότιμος καθώς ήταν ο Βασίλης πήρε την πρώτη θέση στη δουλειά της οργάνωσης και έτρεχε στις πιο επικίνδυνες αποστολές που τον έστελναν.. Μα ο Βασίλης ήταν ανήσυχος. Η δουλειά της πολιτικής οργάνωσης δεν τον ικανοποιούσε, ήθελε να ανέβει στο βουνό να γίνει αντάρτης, να πολεμήσει τους Γερμανούς με το όπλο στο χέρι. … Στην μεγάλη του όμως επιμονή αναγκάστηκαν να τον αφήσουν και ο Βασίλης έτρεξε όσο μπορούσε γρήγορα για να βρεθεί εκεί που τον έσπρωχνε η καρδιά του στον ΕΛΑΣ. Και εκεί δεν άργησαν να τον γνωρίσουν, γιαυτό πολύ γρήγορα τον αγάπησαν και τον εκτίμησαν. Τον έμαθαν σε λίγο τα χωριά, τον έμαθαν οι ταγματασφαλίτες, τον έμαθαν οι Γερμανοί. «Έρχεται ο Γύφτος» έλεγαν οι τσολιάδες και έτρεχαν να κρυφτούν. «Πέρασε ο Γύφτος» έλεγαν στις γειτονιές και έτρεχαν να τον γνωρίσουν. Απέραντη αγάπη από τους σκλαβωμένους και τους φίλους, άσβεστο μίσος από τους γερμανούς και τους Προδότες».
Αυτός ήταν ο ηρωϊκός Βασίλης Μήτρου ο μοναδικός έλληνας νεκρός της Μάχης της Λαμπούσας
Μέχρι πριν λίγα χρόνια αρκετοί από τους αγωνιστές της Μάχης μπορούσαν να ξεδιπλώσουν την μνήμη τους. Ο ανίκητος χρόνος μας στερεί ολοένα και περισσότερο την παρουσία τους.
Όσοι από τους αγωνιστές της Μάχης της Λαμπούσας είναι σήμερα εδώ παρόντες, τους λέμε από τα βάθη της καρδιάς μας ένα μεγάλο ευχαριστώ. Γιατί δεν ξόδεψαν την νιότη τους στα ιδανικά της καλοπέρασης και του ατομισμού, γιατί πάλεψαν με τον κατακτητή και τον θάνατο για να δώσουν στην πατρίδα μας την Λευτεριά. Γιατί την λευτεριά την οραματίστηκαν σε μία κοινωνία δικαιοσύνης ισότητας και αλληλεγγύης. Ιδανικά που παραμένουν και σήμερα ζωντανά και καθοδηγούν τους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς μας αγώνες.
Όσοι έφυγαν μας κοιτούν από ψηλά και συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση μνήμης. Και σε αυτούς ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση, για την ηρωϊκή συμμετοχή τους στην Μάχη της Λαμπούσας.
Ο τόπος μας έχει την τιμή να περιλαμβάνει αυτό το ιστορικό γεγονός. Η Λαμπούσα δεν είναι πράγματι μία απλή τοποθεσία. Είναι τόπος πλέον ιερός. Η ηρωϊκή μάχη του 3ου Τάγματος του ΕΛΑΣ ένα πετραδάκι στην μεγάλη εποποιία της Εαμικής Αντίστασης.
Η σύγχρονη Τοπική Κοινωνία και η Δημοτική της Αρχή στεκόμαστε ευλαβικά σε τούτο τον τόπο. Σε τούτο το Μνημείο της Μάχης που μας θυμίζει καθημερινά τον ηρωϊσμό και την αυταπάρνηση των ηρωϊκών αγωνιστών, αρκετοί από τους οποίους ήταν συγχωριανοί μας και άλλοι συμπατριώτες από την ευρύτερη περιοχή της Άνω Καρυστίας.
Στεκόμαστε με ευλάβεια στην μνήμη του Ήρωα Βασίλη Μήτρου, του ακαταμάχητου νέου που τίμησε την γενιά του, την φυλή του και τον τόπο του.
Εμείς σήμερα οφείλουμε να διατηρούμε και να αναδεικνύουμε την ηρωϊκή θυσία του Βασίλη Μήτρου και τον ηρωϊσμό των ανταρτών του ΕΛΑΣ που τιμώρησαν τους κατακτητές για την θηριωδία τους στο Κακολύρι και έδωσαν κουράγιο και δύναμη στους σκλαβωμένους ευβοιώτες. Στην Λαμπούσα έλαμψε η φωτεινό άστρο της Αντίστασης έλαμψε η δάδα που έφερε το φως της Λευτεριάς»
Μετά την ομιλία του Δημάρχου απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Δήμαρχο στους Αγωνιστές που είναι συντελεστές της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης, σε εκείνους που τα τελευταία οκτώ χρόνια συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωσή της και συγκεκριμένα στην Ιωάννα Λεμπέση, στον Σωκράτη Ιωαννίδη, στον Δημήτρη Μάστορη και στον Βλάσση Πάλλη.
Τέλος ομάδα καλλίφωνων Αντιστασιακών απέδωσε Αντάρτικα Τραγούδια και τον Εθνικό Ύμνο. Μετά την εκδήλωση ο Δήμος Αυλώνος παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των Αντιστασιακών στο Κέντρο «Φίλερι» στα Χάνια Αυλωναρίου.

Ακολουθείστε μας στο Google News