Έτοιμη να γιορτάσει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή, είναι και φέτος η Χαλκίδα, της οποίας κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου τιμάται πανηγυρικά η μνήμη της, ενώ η συγκεκριμένη μέρα, θεωρείται τοπική αργία για την Χαλκίδα.

Την παραμονή της γιορτής, 25 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί λιτανεία με πυροτεχνήματα, ενώ ανοίγει τις πόρτες του και το Παζάρι της Αγίας Παρασκευής στο Πάρκο του Λαού.

Και πέραν της θρησκευτικής κατάνυξης…. όλοι αναμένουν την παραμονή για να γευτούν την καθιερωμένη γουρουνοπούλα στη Χαλκίδα, που είναι must κάθε χρόνο στις 25 Ιουλίου… Ήδη οι ψησταριές της πόλης ετοιμάζουν τις σούβλες και οι Χαλκιδέοι τα πιρούνια!!!

Η εμποροπανήγυρη της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα καθιερώθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 9ης Ιανουαρίου 1864 και φέρει την υπογραφή του Γεωργίου Α’ (ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα).

 

Το πανηγύρι προς τιμήν της πολιούχου, διαρκεί 6 μέρες, δηλαδή από 26 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολίτες να ψωνίσουν φτηνά εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο μην ξεχνάμε πως συμπίπτει με τις θερινές εκπτώσεις και αυτό δε ξέρουμε κατά πόσο είναι προς όφελος της τοπικής αγοράς Χαλκίδας, που αργοπεθαίνει.

Εν τω μεταξύ, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση μεταξύ Δήμου, Εμπορικού Συλλόγου και λοιπών τοπικών φορέων, προκειμένου να αλλάξει η σημερινή μορφή του παζαριού και να μετατραπεί σε έκθεση Ευβοϊκών προϊόντων, κάτι που τουλάχιστον για φέτος δεν είναι εφικτό.