Απάντηση του Δημάρχου Χαλκιδέων, Θ.Ζεμπίλη στον Δ.Αναγνωστάκη για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας.

Κατά πάγια τακτική της η Δημοτική Αρχή δε συμμετέχει στην προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής όξυνσης, που εξυπηρετεί σε προσωπικές σκοπιμότητες και ζημιώνει την πόλη της Χαλκίδας.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση της αλήθειας, για ένα μείζον θέμα της πόλης, όπως η αποκατάσταση της δημοτικής αγοράς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση της υπόθεσης της δημοτικής αγοράς, ήταν τραγική κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία (2003-06), η οποία συνέπεσε με τη διακυβέρνηση της χώρας και από τα δυο μεγάλα κόμματα. Και βεβαίως δεν επελύθη ούτε κατά την πρώτη κυβερνητική περίοδο, ούτε κατά τη δεύτερη.
Και αυτό συνέβη, διότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με τη δημοτική αγορά, περιοριζόμενη σε καταγγελίες και σε αστείους λεονταρισμούς του τύπου: «Στις 10 Μαΐου κατεδαφίζεται η δημοτική αγορά».
Θα κατεδαφιζόταν, άραγε, η δημοτική αγορά χωρίς προηγουμένως να έχει εκκενωθεί, και ευρισκόμενη σε πλήρη λειτουργία;
Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο όχι μόνο δεν εκπονήθηκε σχετική μελέτη, αλλά δεν υπήρχε και ο στοιχειώδης σχεδιασμός για την ανάπλαση του χώρου.
Συνεπώς, ήταν μοιραίος και αναπότρεπτος ο χαρακτηρισμός του κτιριακού συγκροτήματος της δημοτικής αγοράς ως διατηρητέου, αφού δεν παρουσιάστηκε τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής.
Θα γινόταν πλατεία, υπόγειος σταθμός οχημάτων, θέατρο, εμπορικό κέντρο; Ουδείς γνώριζε και ουδέποτε δημόσια κατατέθηκε σχετική πρόταση.
Ο ισχυρισμός του κ. Αναγνωστάκη, ότι υπέβαλε εναλλακτική πρόταση για μερικό αποχαρακτηρισμό ακούγεται για πρώτη φορά και δεν προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Κ.Σ.Ν.Μ., στις 22.3.2006, ούτε από άλλο σχετικό έγγραφο. Άλλωστε μετά την απόφαση (ΥΠΠΟ/27221/806/5.5.06) χαρακτηρισμού ως διατηρητέας στο σύνολό της, της Δημοτικής Αγοράς, δεν μπορούσε να τεθεί θέμα μερικού αποχαρακτηρισμού.
Θα ήταν σκόπιμο, προκειμένου, να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του να δημοσιοποιήσει έστω και τώρα την προεργασία που είχε κάνει για τη δημοτική αγορά (υπόμνημα προς το Κ.Σ.Ν.Μ., προμελέτες, μελέτες κ.λ.π.).
Αντίθετα η παρούσα δημοτική αρχή προχώρησε:
1) Στην εκκένωση και στη παύση λειτουργίας της δημοτικής αγοράς
2) Στην εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης (Αρχιτεκτονικής, Στατικής, Ηλεκτρομηχανολογικής κ.λ.π.) που έχουν κατατεθεί προ εξαμήνου στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.
3) Στην υποβολή και έγκριση της σχετικής προμελέτης από το Κ.Σ.Ν.Μ..
 Η απόφαση του Κ.Σ.Ν.Μ.. ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Χαλκίδας την Παρασκευή, παρουσία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, χωρίς να συνδυαστεί με νέες εξαγγελίες, παρά μόνο με την επανάληψη της δέσμευσης του κ. Κ.Μαρκόπουλου, για τη χρηματοδότηση του έργου.
 Είναι γνωστό σε όλους τους δημότες, ότι ο Δήμαρχος Χαλκιδέων δεν εμπλέκεται στις κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά αγωνίζεται αποκλειστικά για το συμφέρον της πόλης.
 Άλλωστε είναι γνωστό ότι προσφάτως ως Δήμαρχος Χαλκιδέων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ ηγήθηκε των κινητοποιήσεων των φορέων του Νομού για να ακυρώσει την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Λαθρομεταναστών στη Ριτσώνα.
 Επίσης, προσφάτως κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, για την υπόθεση της «ΑΡΕΘΟΥΣΑΣ», κατακρινόμενος μάλιστα από τον κ.Αναγνωστάκη για ακραία και υπερβολική αντίδραση.
 Τα μεγάλα έργα θα πρέπει να τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και να μην αντιμετωπίζονται με μεμψιμοιρίες του τύπου: «Δεν γίνεται τίποτα με τη Δημοτική Αγορά» (προηγούμενη ανακοίνωση επί του απολογισμού των πεπραγμένων). Αλλά και όταν γίνεται: «Γιατί γίνεται;»
  Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ.Θανάσης Ζεμπίλης κατά το προσεχές διάστημα θα καλέσει το σύνολο των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων του Νομού να κινητοποιηθούν για την υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, που όπως προκύπτει, επί της ουσίας, συναντά την αποδοχή και της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου.