Επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου
προς την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη για τα λατομεία της Ν. Εύβοιας.

Επιστολή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη απέστειλε την Τετάρτη 28 Απριλίου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου προτρέποντάς την να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του νομού σε νομοσχέδιο του υπουργείου για τη ρύθμιση των λατομείων, ώστε να μην παύσει η λειτουργία τους.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Ο κ. Κεδίκογλου τάσσεται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των λατομείων, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ορίζει η τροπολογία και προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειες και την άσκηση πιέσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Θέμα: Αποδοχή της τροπολογίας, με την οποία ρυθμίζεται το καθεστώς εκμετάλλευσης και λειτουργίας των λατομείων

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας γράφω με αφορμή την τροπολογία που έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων.

Πρόκειται για μία τροπολογία, η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτικών κομμάτων. Έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές και των έξι βουλευτών του νομού της Εύβοιας, από τέσσερα πολιτικά κόμματα, γεγονός που γνωρίζετε πόσο σπάνιο είναι για τα κοινοβουλευτικά μας ήθη. Επίσης, έχει προέλθει συμφωνία σε συνάντηση που είχαν από κοινού με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μανιάτη οι βουλευτές του νομού, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, ο Νομάρχης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσής, όταν εκτέθηκε στο ζήτημα σε σχετική συζήτηση στη Βουλή στις 21 Απριλίου, παρακάλεσε το Υπουργείο να εξετάσει αυτό το θέμα, «γιατί είναι μία υπόθεση που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας στην περιοχή.»

Στόχος της τροπολογίας είναι να ρυθμίσει μια απορυθμισμένη και ανεξέλεγκτη κατάσταση φροντίζοντας πρωτίστως και παραλλήλως για τα δικαιώματα του Δημοσίου, επιβάλλοντας την είσπραξη των μισθωμάτων για τις εκτάσεις του Δημοσίου αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον, αφού θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Η λύση που οφείλει να προτείνει η κυβέρνηση σαφώς δεν πρέπει να είναι η παύση της λειτουργίας τους για μία σειρά από λόγους, που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής.

Τα λατομεία της νότιας Εύβοιας, την οποία εκπροσωπώ ως βουλευτής, αποτελούν την κύρια παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής, τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος, απασχολούν εκατοντάδες οικογένειες και επηρεάζουν την οικονομική ζωή όλης της Καρυστίας.

Η παύση της λειτουργίας τους θα χρεώσει την κυβέρνηση με την οικονομική ύφεση της περιοχής και με πολλές επιπλέον θέσεις ανέργων, στη δύσκολη σημερινή συγκυρία. Αλλά και πέρα από τα όρια της νότιας Εύβοιας, η πέτρα της Καρύστου αποτελεί εξαγωγική δραστηριότητα για τη χώρα μας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία μας.

Κατόπιν όλων αυτών, σας ζητώ να εξετάσετε το θέμα και να κάνετε δεκτή την τροπολογία στο εν λόγω σχέδιο νόμου, καθώς αποτελεί αίτημα δίκαιο και απασχολεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με την προσδοκία ότι θα κάνετε αποδεκτή την κατατεθείσα τροπολογία, αναμένουμε τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ – ΠΑ.ΣΟ.Κ.