Το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας και ενόψει της αντικατάστασής του, ενημερώνει για τις σημαντικότερες δράσεις κι ενέργειες που υλοποιήθηκαν επί θητείας του.

Από την αρχή, βασικός στόχος υπήρξε η μεταβολή της δημόσιας βιβλιοθήκης από έναν «αποστειρωμένο», παλαιομοδίτικο χώρο σε ένα δυναμικό κέντρο πληροφόρησης και ισχυρό μέσο ενίσχυσης του εκδημοκρατισμού της γνώσης, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες του στους πολίτες κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και οικονομικής δυνατότητας.

Γιάννης Μπουροδήμος, Υποψήφιος Βουλευτής Εύβοιας ΚΙΝΑΛ - 2019

Ενδεικτικά:
•Ψηφιοποίηση 1.181 σπάνιων τεκμηρίων, δηλ. τουλάχιστον 523.000 σελίδες βιβλίων, χειρόγραφων, εφημερίδες και χάρτες με ημερομηνία πριν το 1920. Η ψηφιοποίηση ήταν μια επιτυχημένη προσπάθεια να διασωθούν από τη φυσική φθορά του χρόνου ή από κάποια καταστροφή σπάνια τεκμήρια όπως επίσης να προσφερθεί ψηφιακή πρόσβαση στους μελετητές από κάθε γωνιά της γης στα σπάνια έντυπα που διαθέτει η βιβλιοθήκη μας. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη διεύθυνση http://publiclibs.ypepth.gr και να διαβάσει στην οθόνη του υπολογιστή, σελίδα προς σελίδα, βιβλία σε διάφορες γλώσσες που αφορούν στη θρησκεία, στη φιλοσοφία κλπ.

•Η δημιουργία ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης μας είναι γεγονός. Οι επισκέπτες της διεύθυνσης http://www.vivlchalkida.gr/ μπορούν να ενημερωθούν για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης και να αναζητήσουν υλικό που τους ενδιαφέρει μέσω του ηλεκτρονικού κύριου καταλόγου.

•Ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με εκατοντάδες σύγχρονους τίτλους της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας εντάχθηκε στην προσπάθεια προσέγγισης του νεανικού κοινού και των κοινών αναγνωστών αφού μέχρι τότε η βιβλιοθήκη θεωρείτο μόνο χώρος έρευνας και δύσκολα την προσέγγιζαν απλοί αναγνώστες. Η νέα συλλογή γνώρισε τεράστια επιτυχία κι έχει καταγραφεί σε ξεχωριστό πρόγραμμα από αυτό του κύριου κατάλογου.

•Η καθιέρωση της μεγάλης ετήσιας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης στον Ι. Ναό της Αγ. Παρασκευής, οι εκδηλώσεις – φιλολογικές συναντήσεις με σημαντικούς συμμετέχοντες (π.χ. Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Δρ. Άγγ. Μαντάς), η εκδήλωση – αφετηρία ενίσχυσης της ελληνικής Wikipedia για την Εύβοια, η υποστήριξη του μαθήματος project της Α΄Λυκείου με φιλοξενία των μαθητών στο ηλεκτρονικό κέντρο πληροφόρησης και η μεταβολή του ωραρίου κοινού προς χάριν τους, αποτελούν έμπρακτα δείγματα του αρχικού στόχου του απερχόμενου συμβουλίου, δηλαδή το «άνοιγμα» της βιβλιοθήκης στους νέους και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.

•Η αύξηση κατά 40% του αριθμού των ενεργών μελών της βιβλιοθήκης, που ξεπέρασαν τα 14.300 άτομα είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς!

•Επίσης, εξασφαλίστηκε μελέτη και χρηματοδότηση για τη στεγανοποίηση της στέγης του κτιρίου της βιβλιοθήκης αντιμετωπίζοντας οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που δημιουργούσε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του αναγνωστηρίου αλλά κυρίως αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τα βιβλία της ανατολικής πτέρυγας.

Κλείνοντας, το απερχόμενο Εφορευτικό Συμβούλιο θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για τη συνεργασία τους και τη συστηματική υποστήριξή τους στην επιτυχία του έργου της βιβλιοθήκης, την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας Ιστιαίας & Β. Σποράδων, την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, τα ΜΜΕ, τους χορηγούς των δραστηριοτήτων της, τους εξωτερικούς συνεργάτες – προμηθευτές, τις ΔΕΚΟ και τους εθελοντές που συνεισέφεραν στις επιτυχημένες εκδηλώσεις της.

Επίσης, συγχαρητήρια αξίζουν στους εργαζόμενους για το πέρα των υποχρεώσεών τους προσφερόμενο έργο. 

Τέλος, καλωσορίζουμε το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.