Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου η αντιφασιστική εκδήλωση στη Χαλκίδα, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το χέρι Χρυσαυγίτη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Δικτύου Αντίστασης και Αλληλεγγύης Χαλκίδας σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκιδέων, το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας και το Σύλλογο Εργαζομένων στο Δήμο Χαλκίδας.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστου δημοσιογράφος – Συγγραφέας, ο οποίος με λόγο καυστικό αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή δήλωσε: «Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ζόρικα αλλά εμείς δεν είμαστε ασθενικοί. Είτε είμαστε λίγοι είτε πολύ. Αυτοί που καπηλεύονται ή εκμεταλλεύονται την πατρίδα, ακόμα και την αρχαία Ελλάδα είναι οι νεοναζί, είναι γερμανόσχολοι και δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας. Καμία σχέση με τη σημαία που κρατάνε, καμία σχέση με τον εθνικό ύμνο που λένε και βεβηλώνουν, άρα χρειάζεται μια κάθαρση.  Πρέπει να τους κοπεί όχι μόνο ο βήχας και τα πόδια. Δεν έχουμε δημοκρατία. Τη χρησιμοποιούν αυτοί που δεν την έχουν ανάγκη. Αυτοί είναι οι τραμπούκοι, οι πάρα φύση άνθρωποι της νύχτας, οι άνθρωποι που έχουν τη βία και εκμεταλλεύτηκαν τα κενά αυτά, την απόγνωση, την πολιτική απαξίωση. Είναι τέρατα. Πρέπει να φύγει ο φόβος από μέσα μας. Ο φόβος καλλιεργείται από τα media, γιατί ξέρουν ότι ο φόβος δίνει τροφή στο φασισμό. Ψήφισες για πλάκα ρε μπαγάσα, για απόγνωση. Δεν βλέπεις ότι όλα αυτά στρέφονται εναντίον σου; Αν δεν τα βλέπεις τότε είσαι άρρωστος. Ζούμε σε μια κοινωνία άρρωστων. Έρχονται οι άρρωστοι να μας γιατρέψουν; Ο φασισμός δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε. Είναι και στον καθένα μέσα μας. Σε περιόδους κρίσης βγαίνει ο χειρότερος μας εαυτός. Για την Εύβοια είναι ντροπή να έχουν συμβεί αυτά και να υπάρχει εκπρόσωπος αυτών σε μια Εύβοια που πάντα έπαιζε μεταξύ γαλάζιου και πράσινου».

Άννα Παππά, Υποψήφια Εύβοιας ΝΔ 2019 Ιούλιος

Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Πρέπει να φτιαχτεί το μέτωπο και να γίνει χαμός όπως έγινε τότε με το Λαμπράκη. Θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος για τον εκφασισμό της κοινωνίας μας. Στον εκφασισμό που γίνεται κάθε μέρα μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχουν προβλήματα αυτά που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με διάλογο και εσωτερικά και με άλλους. Να δημιουργήσουμε ένα εθνικοταξικοαπελευθερωτικό μέτωπο γαμώτο τους».

Έπειτα το λόγο έλαβε ο Θανάσης Κούρκουλας, εκπρόσωπος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», ο οποίος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που τα φασιστικά κόμματα μπορεί να προτρέχουν. Η Χρυσή Αυγή υπερεκτίμησε τις δυνατότητες της, με την τριπλή δολοφονική επίθεση. Ξεκίνησε με το Πέραμα, εναντίον του εργατικού κινήματος. Μετά από τρεις μέρες χτύπησαν στο Μελιγαλά. Πέρασαν και τα δυο και αποθρασυμένοι πέρασαν στο τρίτο. Τη δολοφονία του Παύλου. Ήταν επίθεση που στόχευε στη μετάθεση από τους μετανάστες στους Έλληνες. Μόνο κάτω από τη δική μας πίεση, την ενωτική και μαζική δύναμη των απλών ανθρώπων, των ενωτικών φορέων θα βάλουμε τέλος στην ασυδοσία της Χρυσής Αυγής. Ο μόνος τρόπος για να σβήσει η Χρυσή Αυγή είναι η πολιτική, κοινωνική και ηθική απομόνωση τους σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε σχολείο. Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Είμαστε οι πολλοί. Έχουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε και δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεί η Χρυσή Αυγή ούτε στη Χαλκίδα ούτε πουθενά. Χαιρετίζουμε την εκδηλωση του Δικτύου Αντίστασης και Αλληλεγγύης Χαλκίδας. Να αμφισβητήσουμε τη δυνατότητα της Χρυσής Αυγής να καταλαμβάνει κάθε κοινωνικό χώρο και να σταματήσει να υπάρχει ο φόβος».

Για το θέμα της Χρυσής Αυγής μίλησε και ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι δημιούργημα της κρίσης. Προϋπήρχε της κρίσης. Από το “έγερθητω” της πρώτης συνάντησης του Μιχαλολιάκου με τους δημοσιογράφους έχει χυθεί πολύ αίμα στο βωμό της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα πολιτικό μόρφωμα. Είναι μια εγκληματική συμμορία. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να απομονωθεί μέσα από την παιδεία, από παιδιά που θα έχουν έντονο το συναίσθημα της αλληλεγγύης. Η αντιφασιστική συμπεριφορά του Υφυπουργού Παιδείας, έφτασε όταν ήρθε στην ολομέλεια να ψηφιστεί η άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής,έκανε λάθος και ψήφισε όχι και ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη. Αν έτσι συμπεριφέρεται ένας Υπουργός υπεύθυνος για τη παιδεία, αντιλαμβάνεστε τι περιμένει τη χώρα. Αυτό που ξεκινάει σήμερα να του δώσουμε τη δύναμη κυρίως στο νομό μας να βρει μια μαζική έκφραση και κυρίως μια μαζική λειτουργία».

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Στέφανος Μπασινάς, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, μεταξύ των άλλων είπε: «Ζούμε σε μια εποχή χουντική, σε μια κυβέρνηση κατοχής και εξεθρέφουμε μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής. Πρέπει να συντριβεί. Να σβήσει. Ποιοι ήταν αυτοί που το θρέψανε; Οι πολιτικές και οι κυβερνήσεις που είχαμε πάνω. Όταν έφτασαν εδώ που έφτασαν, έχασαν τα αβγά και τα πασχάλια, οι ίδιοι αποφάσισαν αυτό που δημιούργησαν να το πατήσουν κάτω.  Από πίσω τους κρύβονται πολιτικά συμφέροντα. Τι γίνεται στο τέλος; Η συντριπτική πλειοψηφία δεν τους δέχεται, τους διώχνει, όμως εξακολουθούμε να τους κοιτάμε. Τι συμβαίνει; Είναι απλό. Δεν συννενοούμαστε, δεν ακούμε, δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να μάθουμε να ακούμε και το διπλανό μας πρέπει να βρούμε τον επαναστάτη μέσα μας, να μην το ψάχνουμε δίπλα μας. Δυστυχώς πάντα μας φταίει κάποιος άλλος και συνήθως είναι ο δίπλα μας, όχι αυτός που βρίσκεται μπροστά μας και είναι κοινώς αποδεκτό από όλους. Πρέπει να συνεννοηθούμε για να κάνουμε την ανατροπή και την εξέγερση. Δεν γίνεται κάτι άλλο. Ας ανάψει μια φωτιά και εδώ πέρα, να την ανάψουμε να την πάμε παραπέρα.(αναφορικά με την κατάληψη που συντελείται στο Μέγαρο Π.Ε. Ευβοίας). Έχει τελειώσει το θέμα!Καταστρέφεται η Ελλάδα, την ξεπουλάνε ή εμείς ή αυτοί. Αυτό είναι το πρόταγμα και πρέπει να ενωθούμε και να τους πάρουμε σβάρνα».

Τη στήριξη στην αντιφασιστική πρωτοβουλία δήλωσαν και ο κ. Γιώργος Βλαχογιώργος, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, ο οποίος τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα  συμπαραταχθεί δίπλα τους και ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο Χαλκιδέων, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους των εργαζομένων του Δήμου δήλωσε: «Αν είμαστε πολλοί και δυνατοί θα καταφέρουμε να τους νικήσουμε. Στο δρόμο στο δρόμο να διώξουμε τον τρόπο έχουμε το σύνθημα οι εργαζόμενοι. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διώξουμε τα τσακάλια. Στο δρόμο με τους εργάτες, με την κοινωνία που αντιστέκεται», καθώς και ο κ. Κώστας Δαύλιας.

Το λόγο εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας της Εύβοιας, έλαβε ο κ. Νίκος Σιόλιας, ο οποίος δήλωσε: « Το είδαμε το φαινόμενο ανόδου της Χ. Α. ως καπρίτσιο και ότι κάποια στιγμή θα περνούσε. Ήταν μια λάθος κοινωνιολογική ανάλυση. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι ο φασισμός που έρχεται από παλιά ρίζωσε. Η πολιτική που εφαρμόζεται από εδώ και πέρα θα είναι μια πολιτική αυτή που θα προσπαθήσει να θέσει υπό απόλυτο έλεγχο τα μαντρόσκυλα. Αυτό το μόρφωμα το ναζιστικό, αυτή η συμμορία η εγκληματική δεν είναι μόνο γέννημα του συστήματος, είναι η διαχείριση του. Δεν είναι μόνο η αγανάκτηση. Είναι το φόβητρο για τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται. Παρεμβαίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προσπαθούν να καθηλώσουν το κίνημα χρησιμοποιώντας τεχνάσματα. Η Χ.Α. κάνει προσπάθεια να κάνει παρεμβάσεις στα σχολεία. Δεν είναι όμως τόσο επικίνδυνες, ώστε να θεωρούμε ότι η νέα γενιά εκφασίζεται. Εμείς ως εκπαιδευτικό κίνημα έχουμε καθυστερήσει στην αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου. Εγώ εκφράζοντας τη θέληση των συναδέλφων μου μπορώ να υποσχεθώ ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε θα το κάνουμε. Αυτό που θα κάνουμε θα είναι να χτυπήσουμε το φασισμό στα σχολεία, στις νέες γενιές, πριν αυτός ανδρωθεί».

Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Δάβρης, γιατρός με βαθμό διευθυντή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και 3 χρόνια, δήλωσε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων: « Επειδή το πολιτικό σύστημα δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει, χρησιμοποιεί το παρακράτος για να δημιουργήσει σύγχυση και διχόνοια στην κοινωνία. Χειροπιαστά παραδείγματα η άγρια δολοφονία του Φύσσα, που δεν έγινε καθόλου τυχαία και υιοθετώντας τη θεωρία των 2 άκρων εξίσωσε το θύτη με το θύμα. Δηλαδή αυτοί που αγωνίζονται για την πατρίδα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία είναι ίδιοι με τους δοσιλογους, αυτούς που αποζυμούν και εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό δηλαδή την άρχουσα τάξη, η οποία ιστορία μας έχει διδάξει ότι πάντοτε σε περιόδους κρίσης χρησιμοποιούσαν το παρακράτος για να μένουν στο απυρόβλητο και να ευαγγελίζονται ότι μόνο αυτοί είναι οι θεματοφύλακες της νομιμότητας και μετά από αυτούς το χάος. Αλλά ο κόσμος πλέον τους έχει καταλάβει και αργά ή γρήγορα θα τους διώξει».

Παράλληλα με την αντιφασιστική εκδήλωση στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε και πορεία αντιφασιστική από το ΠΑΜΕ και διάφορα σωματεία, η οποία ξεκίνησε από την πλατεία αγοράς και έφτασε μέχρι και τη Νεάπολη, ενω το παρών και στις 2 αντιφασιστικές εκδηλώσεις έδωσαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Τσιμέντα Χαλκίδας. 

Σημαντικό στοιχείο της όλης βραδιάς ήταν ότι και στις 2 εκδηλώσεις το μήνυμα ήταν το ίδιο. Έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά. Έξω από τα σχολεία, από τους χώρους εργασίας, έξω από την ανθρώπινη ζωή γενικώς. Με ενότητα και μαζικότητα να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις, όπως δήλωσαν αρκετοί παριστάμενοι. Τέλος, πολλοί εκ των ομιλητών αναφέρθηκαν και σε όλα αυτά που “ταΐζουν” τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι για όλα αυτά ευθύνεται το κράτος και ο μόνος δρόμος είναι η εξέγερση, απομονώνοντας αρχικά τη Χρυσή Αυγή και ύστερα το ίδιο το σύστημα, με την πιο χαρακτηριστική φράση που ακούγεται εδώ και καιρό “Ή εμείς ή αυτοί”.