Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Mαΐου 2024 στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας η εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών Χαλκίδας αφιερωμένη στο χορό, βασισμένη στην φετινή ατζέντα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η οποία θέτει στο επίκεντρο της αναζήτησής της τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τα είδη του και την θέση των γυναικών μέσα σε αυτούς.

Εκ μέρους του ΔΣ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος, Αμαλία Παππά, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Η Ομάδα μας σταθερά διακινεί την ετήσια ατζέντα της Ομοσπονδίας μας, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Η ΟΓΕ κάθε χρόνο στην ατζέντα της κάνει ένα αφιέρωμα με σκοπό η ατζέντα αυτή να είναι χρηστική, αλλά παράλληλα να μας ανοίγει και ένα παράθυρο στον πολιτισμό, στην ιστορία των αγώνων των γυναικών όλου του κόσμου για την ισοτιμία, για ζωή και εργασία σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει η κάθε εποχή…. Οι γυναίκες έχουν όλες κάτι να πουν, γιατί πίσω τους υπάρχει η κοινωνία που τις γέννησε, οι γυναίκες της μιας ή της άλλης εποχής, της μιας ή της άλλης τάξης, αφού ο άνθρωπος είναι ένα σύμπλεγμα σχέσεων.

Η ανισότιμη θέση της γυναίκας στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες, εκτός από τους περιορισμούς και αποκλεισμούς που της επέβαλε στο πεδίο της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, επηρέασε και την ενασχόλησή της με την τέχνη… Σήμερα, που οι σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας καλύπτονται έξυπνα από ιδεολογήματα παλιά και καινούργια, η γυναίκα δημιουργός από τα λαϊκά στρώματα πνίγεται στα αδιέξοδα της λεγόμενης «συμφιλίωσης» των ευθυνών της. Το έργο της, στο βαθμό που υπάρχει, χάνεται όχι πλέον πίσω από ξένο όνομα, αλλά πίσω από την επιχειρηματική δραστηριότητα που οικειοποιείται τον ξένο κόπο.

… Η γνώση και η κατανόηση του κόσμου και στη φυσική και στην κοινωνική πλευρά αποτελεί αναγκαία συνθήκη ώστε η γυναίκα του καθημερινού μόχθου να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της μέσα από τη συλλογική, οργανωμένη δράση, για να προβάλει όλα αυτά που έχει ανάγκη σήμερα και να τα διεκδικήσει, αγωνιστικά.
Όμως η ευτυχία ποτέ δεν μετακομίζει από το όνειρο στην πραγματικότητα, αν δεν βάλουμε το χέρι μας κι εμείς… Γι’ αυτό πιστεύουμε στον καθημερινό αγώνα. Γι’ αυτό βρισκόμαστε ανυποχώρητα στις επάλξεις του και, με οδηγό και σύντροφο την τέχνη που έχει τη δύναμη να μας κινητοποιήσει, μαθαίνουμε το χθες, παρεμβαίνουμε στο σήμερα, παλεύουμε συλλογικά για το αύριο που μας αξίζει…»

Συμμετείχε πλήθος καλλιτεχνών, οι οποίοι με πολύ μεράκι πλαισίωσαν την εκδήλωση και κατάφεραν να συγκινήσουν το κοινό.

 

Ακολουθείστε μας στο Google News