Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 το βιβλίο «Περιγραφή τῆς πόλεως Χαλκίδος», το οποίο εξέδωσε πρόσφατα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (ΔΚΒΧ). Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση ενός χειρόγραφου κειμένου του 19ου αιώνα, του Χαλκιδέου νομικού, εκδότη και πολιτικού Γεωργίου Φιλάρετου (1848-1929), το οποίο, μαζί με άλλα πολύτιμα τεκμήρια, φυλάσσεται τα τελευταία 30 χρόνια στη ΔΚΒΧ.

Για το βιβλίο τοποθετήθηκαν η επίτιμη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο διδάκτωρ Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Άγγελος Μαντάς και ο επιμελητής της έκδοσης Ιωάννης Ρίζος. Φωτίστηκαν πτυχές από την πολυκύμαντη ζωή και το πολυσχιδές έργο του Γ. Φιλάρετου, επισημάνθηκαν οι βασικές δυσκολίες στη μεταγραφή του χειρογράφου, ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις για τη διδακτική του αξιοποίηση. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΚΒΧ Σούλα Παπαγεωργοπούλου, η οποία και έκανε μια σύντομη αποτίμηση του πολυσήμαντου ρόλου της ΔΚΒΧ στη σύγχρονη κοινωνία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Χαλκίδος αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, οι πρώην Υπουργοί Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος και Συμεών Κεδίκογλου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας Μιμίκα Σακελλαράκη, οι πρώην Δήμαρχοι Χρήστος Παγώνης και Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Ακριώτης, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Νίκος Παπαγεωργόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Θεοδώρα Ακριώτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Τασούλα Μακαρώνα και Σοφία Χονδρογιάννη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ Χαράλαμπος Μανιάτης, ο συγγραφέας Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, και πολλοί φίλοι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.

Ακολουθείστε μας στο Google News