Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των Ρώσων TOUR OPERATORS και δημοσιογράφων στην Εύβοια, στις 21 – 24 Απρίλιου 2012, την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων για την τουριστική προβολή του νησιού μας.

 Την αποστολή των Ρώσων επισκεπτών, αποτελούσαν 15 άτομα και περιλάμβανε 8 τουριστικούς πράκτορες και 7 δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι αντιπροσώπευαν τα μεγαλύτερα τουριστικά έντυπα και το μεγαλύτερο εθνικό κανάλι της Ρωσίας (ΟΡΤ). Το οδοιπορικό τους στην Εύβοια οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, θα το προβάλουν – σε εξειδικευμένες και πολύ δημοφιλείς εκπομπές για ταξίδια – στην ρωσική τηλεόραση, εκπομπές με εξαιρετικά μεγάλους αριθμούς ακροαματικότητας, που θα φέρουν πραγματική αξία στην διαφήμιση του νησιού μας.
 Στο πλαίσιο του τουριστικού φόρουμ, οι Ρώσοι φιλοξενούμενοι περιηγηθήκαν και γνώρισαν τα σημαντικότερα και τα ποιοτικότερα σημεία του νησιού, ξεκινώντας το οδοιπορικό τους από την Νότια Εύβοια, καταλήγοντας στο Βόρειο κομμάτι του νησιού.
 Στόχος του Επιμελητηρίου ήταν να προβληθεί σε αυτούς, άμεσα και κατά τον αποδοτικότερο δυνατόν τρόπο η Εύβοια, οι φυσικές ομορφιές της, ο ιστορικός πλούτος της, η τουριστική υποδομή της, η φιλοξενία της, τα προϊόντα της, οι υπηρεσίες της, για να αποκομίσουν οι επισκέπτες τις καλύτερες κατά το δυνατόν εντυπώσεις. Να απολαύσουν κάθε πτυχή του τόπου μας, για να αποτελέσουν ιδανικά δίκτυα διαφήμισης και προώθησης του νησιού μας. Κατά την περιήγηση και παρουσίαση του νησιού, προβλήθηκε το αυθεντικό Ευβοϊκό τοπίο της ενδοχώρας που αγκαλιάζει εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, η φυσική ομορφιά που εναλλάσσεται μαγικά με την ιστορία, η ποικιλία των τουριστικών υποδομών, ο πλούτος των μοναδικών προϊόντων της Ευβοϊκής γης, η σύνδεση της κουλτούρας των δύο λαών, η αίσθηση της φιλοξενίας, της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας που παρέχει το νησί, η άμεση πρόσβαση του σε 3 διεθνή αεροδρόμια κ.λ.π. Οι Ρώσοι φιλοξενούμενοι έδειξαν εντυπωσιασμένοι από την μοναδικότητα του προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου, των Ιαματικών Λουτρών της Αιδηψού, των Δρακόσπιτων της Καρύστου, κ.λ.π.
 Ανάμεσα στην τουριστική και πολιτιστική περιήγηση στην Εύβοια οι Ρώσοι TOUR OPERATORS επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους κυρίως στην τουριστική υποδομή του νησιού, επισκεπτόμενοι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού καθώς και μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, ενώ οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν κυρίως πολιτιστικούς και ιστορικούς προορισμούς, όπως μουσεία, ιστορικά μνημεία, κέντρα πολιτισμού κλπ.
 Πέρα όμως των ανωτέρω, οι Ρώσοι TOUR OPERATORS πραγματοποίησαν πολλές συναντήσεις με ξενοδόχους, τουριστικούς φορείς και επαγγελματίες του χώρου, ενώ στο τέλος της επίσκεψης, οι TOUR LEADERS και οι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν σε μίτινγκ με τους υπεύθυνους του προγράμματος και με εκπρόσωπους Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων του Νομού, για την ταυτοποίηση στη Φυσιογνωμία και στα Χαρακτηριστικά της Περιήγησης. Επίσης το Επιμελητήριο τους διένειμε ένα τουριστικό οδηγό – ηλεκτρονικής μορφής – με ποιοτικές προδιαγραφές επικοινωνίας, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να προβάλουν τον τόπο με θαυμασμό, παίρνοντας παράλληλα την πληροφορία που τους χρειάζεται, με τρόπο που θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα.
 Την Ρώσικη αποστολή οργάνωσε και συνόδευσε αντιπροσωπεία μελών της Διοίκησης του Επιμελητήριου, όπως ο Πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Γιάννης Γεροντίτης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Γιάννης Σταθόπουλος, η Γενική Γραμματέας κα. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Βαγγέλης Κούκουζας, ο Διοικητικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Λαλανίτης, ο Διοικητικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Φρουδαράκης κλπ. Επίσης αντιπροσωπεία Τουριστικών Πρακτόρων, Ξενοδόχων – Τουριστικών Καταλυμάτων, όπως ο κ. Νίκος Λαγώνικος, ο κ. Θεόδωρος Βενέρης, ο κ. Νίκος Στράτης.
 Το εν λόγω Τουριστικό Φόρουμ αποτέλεσε ακόμη μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της δράσης που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο, με σκοπό την προώθηση οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών των Ευβοϊκών επιχειρήσεων με Ρωσικά επιχειρηματικά κέντρα και την στοχευμένη προώθηση ευβοϊκών προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά της Ρωσίας. Ειδικότερα όμως επιχειρήθηκε η συγκεκριμένη δράση, να αποτελέσει τη φόρμουλα για να αποκτήσει η Εύβοια Ταυτότητα Τουριστική, προϋπόθεση απολύτως αναγκαία για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για άμεσες ή μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο λαών στον τομέα του τουρισμού. Προϋπόθεση απολύτως αναγκαία για να καταστεί το νησί μας τουριστικά ανταγωνιστικό. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Σίμωσης δήλωσε, ότι ο τουρισμός, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, πρέπει να υποστηριχτεί από όλους τους Φορείς με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να αποτελέσει αρχικά τη βασική οδό εξόδου από την κρίση και κατόπιν πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται – και πάντοτε στοχευμένα – για να καταστήσει την Εύβοια, στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή χώρο, έναν από τους δελεαστικότερους τουριστικούς προορισμούς.